skip to Main Content
Varoufakis50 473 355

Τινάζει στον “αέρα” τη συμφωνία ο Βαρουφάκης; – Η 36σελιδη έκθεση που μπερδεύει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους – “Δεν ακολουθεί τη γραμμή Τσίπρα”

Δημοσίευμα της WSJ αναφέρεται στην έκθεση που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών με μεταρρυθμίσεις
– Το έγγραφο του Γιάννη Βαρουφάκη προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μόλις 0,1% τη φετινή χρονιά, κάτω από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 0,5%
– “Με δυσκολία υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο σχέδιό του και τις συνεχείς “διαπραγματεύσεις”” ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε.
– Ορισμένοι θεωρούν ότι η έκθεση του υπουργού Οικονομικών δεν έχει μεγάλη σημασία, από τη στιγμή που μειώθηκε η επιρροή του στη διαπραγματευτική ομάδα
– Τι απαντάει ο Γιάννης Βαρουφάκης

Σύγχυση έχει προκαλέσει στους αξιωματούχους που μετέχουν στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, η έκθεση 36 σελίδων που μοίρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε ορισμένους εταίρους στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η έκθεση με τίτλο “Greece’s recovery: A blueprint” (H ανάκαμψη της Ελλάδας: ένα προσχέδιο) παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών στους ομολόγους του στο Παρίσι και στη Ρώμη, καθώς και σε ανώτατους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας, ανέφεραν στην αμερικάνικη εφημερίδα τέσσερις Ευρωπαίοι παράγοντες.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι φάκελοι έχουν σημαντικές διαφορές από ό,τι έχει συζητηθεί στα τεχνικά κλιμάκια στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες και αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να περιπλέκει την πρόοδο προς μια οριστική συμφωνία.

Η WSJ δεν κατάφερε να βρει τον εκπρόσωπο του κ. Βαρουφάκη και της ελληνικής κυβέρνησης για κάποιο σχόλιο.
Το περιεχόμενο της 36σέλιδης έκθεσης εστιάζει στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και στο πώς μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη. “Ίσως είναι ώρα να οραματιστούμε μια ελληνική ανάκαμψη προτού βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο”, σημειώνεται στο έγγραφο, πριν ξεκινήσει η ανάλυση των μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς.

Ενώ κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται είναι οι ίδιες με αυτές που έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις -όπως η δημιουργία ανεξάρτητου γραμματέα εσόδων-, υπάρχουν και πολλές διαφορές σε διάφορους τομείς σε σχέση με ό,τι συζητείται από τα τεχνικά κλιμάκια.

“Με δυσκολία υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο σχέδιό του και τις συνεχείς “διαπραγματεύσεις”” ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε. “Φαίνεται σαν ένα ωραίο πρόγραμμα για μια χώρα που δεν έχει προβλήματα χρηματοδότησης, αλλά απλώς θέλει να μην μείνει πίσω και να είναι ένας ωραίος τουριστικός προορισμός” πρόσθεσε.

Ένας τομέας στον οποίο οι αξιωματούχοι εντοπίζουν αρκετές διαφορές από ό,τι συζητείται από τις δύο πλευρές είναι η δημιουργία μιας bad bank – μιας οντότητας που θα συγκεντρώσει και θα εκκαθαρίσει τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών. “Φυσικά, η χρηματοδότηση της “bad bank” δεν αντιμετωπίζεται, μας είπε ότι θα μας στείλει τον λογαριασμό” είπε ο αξιωματούχος.

Το έγγραφο του κ. Βαρουφάκη προβλέπει ακόμα ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μόλις 0,1% τη φετινή χρονιά, κάτω από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 0,5%. Στις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες, Έλληνες παράγοντες πιέζουν για ισχυρότερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη από αυτήν που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Για το 2016, η έκθεση του κ. Βαρουφάκη αναμένει ανάπτυξη 2%, αρκετά κάτω από το 2,9% που προβλέπει η Κομισιόν.

“Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν φαίνεται να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τον κ. Τσίπρα” είπε άλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό το έγγραφο αντιπροσωπεύει τη θέση της κυβέρνησης. “Αυτό προκάλεσε σύγχυση στις συζητήσεις”, τόνισε.

Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι δεν θέωρουν ότι το έγγραφο έχει μεγάλη σημασία, από τη στιγμή που μειώθηκε η επιρροή του στη διαπραγματευτική ομάδα. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που θεωρούν ότι η σύγχυση πιθανώς να εμποδίσει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της WSJ το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει:
“Μετά το Eurogroup στη Ρίγα αποφασίσθηκε  και ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών που συντονίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Νίκος Θεοχαράκης, η οποία προετοιμάζει το νέο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης της χώρας για τη Μεταμνημονιακή Εποχή.

Το πρώτο σχέδιο (draft) συντάχθηκε ήδη υπό την επίβλεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος το συζήτησε άτυπα με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας κ. Michel Sapin, της Ιταλίας κ. Pier Carlo Padoan, της Ισπανίας Luis de Guindos και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους αυτή την εβδομάδα.

Πρόκειται για μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group.

Δυστυχώς, άλλη μια φορά επιστρατεύθηκε το γνωστό “σύστημα” διαρροών και συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων που στοχεύουν συστηματικά στην αποδόμηση και διαστρέβλωση των ελληνικών θέσεων.

Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την ουσία του εν λόγω Σχεδίου και την ποιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων θα μπορέσουν σύντομα να τις κρίνουν μετά τη δημοσιοποίησή του”.

ΠΗΓΗ: WSJ

Back To Top