skip to Main Content

ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ… ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ;

Ηλιόλουστη μέρα και σήμερα και τι πιο όμορφο από έναν περίπατο;!

Εμείς ήδη τον πραγματοποιήσαμε κι είμαστε εδώ, γιατί όχι; Για να παρασύρουμε κι εσάς να κάνετε το ίδιο!

Περίπατος… όχι στην φύση όμως, αλλά στη γνώση!

Πρόκειται για έναν λογοτεχνικό περίπατο, που κάναμε πριν από λίγο στην έκθεση βιβλίου στις Κεραμειές! Η έκθεση είναι πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Βαλλιάνειου Γυμνασίου Κεραμειών, που από ότι μας τόνισαν, έχουν πάντα δίπλα τους τη βοήθεια και τη στήριξη των διδασκόντων και της διευθύντριας, καθώς και των γονέων!

Η έκθεση διεξάγεται σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόδεντρο», στο χώρο του σχολείου, στις 16, 18 και 19 Μαρτίου και τις ώρες λειτουργίας του σχολείου!

Την Τρίτη (17 Μαρτίου), απ΄ότι μας ενημέρωσαν η έκθεση δεν θα λειτουργήσει, λόγω πραγματοποίησης σχολικής εκδρομής. Συνεχίζεται όμως κανονικά την Τετάρτη και την Πέμπτη!

Το παιδικό βιβλίο αναμφίβολα αποτελεί αστείρευτη πηγή γνώσης! Αποτελεί έναν οδηγό, μία οδό που οδηγεί τα παιδιά σ΄ένα δικό τους φαντασιακό κόσμο! Αποτελεί επίσης παράθυρο στη φαντασία, αλλά και τη σκέψη του παιδιού και του δίνει τη δύναμη να μεταδώσει πολιτισμικές αξίες, να διαμορφώσει ήθος, χαρακτήρα και συνείδηση!

Ο συνδυασμός της εικονογράφησης με το κείμενο προσφέρει διπλή αισθητική απόλαυση: στα μάτια και τ’ αυτιά. Η δύναμη που έχουν οι εικόνες και οι λέξεις, επιτρέπουν στο παιδί να ταξιδέψει στο χώρο της φαντασίας, να ονειρευτεί, να βάλει τον εαυτό του στη θέση του ήρωα, να ταυτιστεί μαζί του ή να τον απορρίψει, να πλάσει με το νου του εικόνες και σκηνές, να φανταστεί πιθανά σενάρια, να εξερευνήσει διάφορες εκδοχές του ίδιου θέματος! Επιτρέπει επίσης στο παιδί να σκεφτεί μεγάλα ζητήματα, τα οποία μια παιδική ιστορία μπορεί να προσεγγίσει με απλό τρόπο, συγκαλυμμένα στη ροή του παραμυθιού και ίσως να βρει λύσεις σε θέματα που το απασχολούν.

 

Το παιδί μαθαίνει τη δύναμη των λέξεων και της έκφρασης, ως επικοινωνία με τον εαυτό του και τους άλλους!

 

Μέσα από πολλαπλές ψυχικές διεργασίες βγάζει τα συμπεράσματά του, αναπτύσσει την κρίση του, έρχεται αντιμέτωπο με τους φόβους, τις επιθυμίες και τις συγκρούσεις του και… τελικά, ισορροπεί μέσα από την «περιπέτεια» της ανάγνωσης!!!

Στην έκθεση όμως δεν βρήκαμε μόνο παιδικά βιβλία και επιτραπέζια εκπαιδευτικά παζλ, αλλά και βιβλία για μεγαλύτερες ηλικίες!

 

Γι αυτό, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορείτε να επισκεφθείτε κι εσείς την έκθεση, στηρίζοντας την προσπάθεια του Συλλόγου να αποδείξει ότι πάντα υπάρχει χρόνος για ένα καλό βιβλίο!

Εξάλλου όφελος δεν έχουν μόνο τα παιδιά με την ανάγνωση ενός βιβλίου… έχετε κι εσείς πολλαπλά οφέλη, όπως διατήρηση της πνευματικής σας εγρήγορσης, μείωση του άγχους, γνώση, επέκταση λεξιλογίου, βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, δυνατότερες αναλυτικές διανοητικές ικανότητες, καλύτερες ικανότητες γραπτού λόγου, ηρεμία, και φυσικά ψυχαγωγία!

Ας κατανοήσουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι ένα βιβλίο για την ανάπλαση του νου μας, όσο και για τη γενικότερη πνευματική μας ανάπτυξη. Ας στραφούμε σ’ ένα βιβλίο για να γίνουμε κι εμείς ενεργά μέλη και όχι απλά καταναλωτές θεαμάτων..!

Αναστασία

Κέιμενα – Παρουσίαση: Αναστασία Κανάκη

 

 

 

Back To Top