
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Γράφει η Παυλίνα Σταμάτη
Αναμφισβήτητα η Ελλάδα είναι από τις χώρες που είναι πλούσια σε παραδοσιακά προϊόντα και είναι διαδεδομένα ακόμα και στο εξωτερικό.
Πιο συγκεκριμένα η Κεφαλονιά είναι από τα ωραιότερα νησιά σε όλη την Ελλάδα. Το φυσικό της περιβάλλον με τις μαγευτικές παραλίες και το πράσινο να κυριαρχεί παντού, οι φιλόξενοι κάτοικοι καθώς και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα είναι αυτά που κερδίζουν κάθε φορά περισσότερο τους τουρίστες . Ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα της Κεφαλονιάς που έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη είναι η Ρομπόλα, το κρασί με το λεπτό άρωμα και τη μοναδική γεύση. Σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν αμπελώνες όπου καλλιεργούνται διάφορες ποικιλίες σταφυλιών που αποτελούν τη βάση για μια μεγάλη ποικιλία κρασιών. Η ποιότητα της Ρομπόλας αποτελεί μια από τις σίγουρες αγορές των επισκεπτών της Κεφαλονιάς. Στη συνέχεια εξίσου διαδεδομένο τοπικό παραδοσιακό προϊόν είναι οι μάντολες, από τα πιο γνωστά τοπικά προϊόντα που παρασκευάζονται από ζάχαρη, αμύγδαλα και χρώμα ζαχαροπλαστικής και οι επισκέπτες μπορούν να τα βρουν σε ζαχαροπλαστεία και φούρνους. Το μέλι και τα τυριά είναι επίσης παραδοσιακά προϊόντα της Κεφαλονιάς.
Με τον τουρισμό μπορούν όλα αυτά τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα να γίνουν παγκοσμίως γνωστά μαζί και η Κεφαλονιά κάτι που θα αναπτύξει περισσότερο την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την προβολή του νησιού. Και αυτό διότι ο τουρισμός εκτός από τη δική του συμβολή στην ανάπτυξη πρέπει να προωθεί τα τοπικά προϊόντα και στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά πάνω στο θέμα του πολιτισμού αφού μέσα από την προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών γίνεται η αναβίωση παραδοσιακών στοιχείων, ηθών και εθίμων. Φεστιβάλ, μικρά μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα βοηθούν στη προώθηση των τοπικών προϊόντων στην τουριστική αγορά όπου αποτελεί ένα υψηλό στόχο στην Κεφαλονιά.