skip to Main Content
Simaies 708

Το μέλλον της Ελλάδας κρίνεται σε τρεις έκτακτες συνεδριάσεις

  • Βήμα βήμα τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα της διαπραγμάτευσης
  • Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για ανάσα ρευστότητας στα άδεια ταμεία των ελληνικών τραπεζών
  • Συνεδριάζει εσπευσμένα και το Eurogroup την Δευτέρα
  • Εκεί θα «κλειδώσει» η ατζέντα στη συνάντηση των ηγετών
  • Η οριστική λύση ή ρήξη θα αποφασιστεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
  • Το Μαξίμου είναι αισιόδοξο για λύση με πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά κλείνει και το μάτι στη Ρωσία

Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων και με το «παιχνίδι» να φτάνει πια στο τέλος του, η Αθήνα ελπίζει έστω και την ύστατη στιγμή σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές, την ώρα που οι εκροές καταθέσεων κορυφώνονται και τα δημόσια έσοδα καταρρέουν.

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες

Οι συνεδριάσεις των ΕΚΤ, Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής θα κρίνουν την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Πρώτο βήμα είναι η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, μετά από την αιμορραγία στις καταθέσεις των τραπεζών, αφού το 1,1 δισ. ΕLA που έδωσε η ΕΚΤ την περασμένη Τετάρτη αποδείχθηκε ανεπαρκές μπροστά στο κύμα των εκροών.

Σημειώνεται ότι η ΤτΕ έχει αιτηθεί την πρόσθετη χορήγηση 3 δισ ευρώ. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι εφόσον χρειαστεί το ΔΣ της ΕΚΤ θα είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει νέα τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα για την παροχή και άλλης έκτακτης χρηματοδότησης.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέρχεται σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει πιθανή αύξηση της χρηματοδότησης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.Αυτό δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

Η έκτακτη συνεδρίαση, που οργανώθηκε τηλεφωνικά, είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι, σύμφωνα με τις πηγές, τη στιγμή που η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Χωρίς τέλος οι αναλήψεις από ΑΤΜ και γκισέ τραπεζών

Από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη τα χρήματα που έκαναν φτερά από τις τράπεζες έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ με τους τραπεζικούς κύκλους να σημειώνουν πως μετά και το ναυάγιο στο Eurogroup η σημερινή ροή εκροών θα είναι πολύ μεγάλη. Ηδη από το πρωί παρατηρείται σε πολλά υποκαταστήματα τραπεζών μεγάλο κύμα αναλήψεων από καταθέτες.

Το μέλλον της Ελλάδας σε τρεις έκτακτες συνεδριάσεις

Εκτακτο Eurogroup πριν τη Δευτέρα

To δεύτερο βήμα θα γίνει στο έκτακτο Eurogroup την Δευτέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup επιβεβαιώνεται πως θα γίνει τη Δευτέρα στις 16:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Οσα αποφασίσουν οι υπουργοί των Οικονομικών (νέα πρόταση συμφωνίας, μέτρα, κλπ) θα καθορίσουν και την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Ολα θα κριθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Στη συνέχεια το τρίτο βήμα θα γίνει στην έκτακτη συνάντηση των ηγετών. Εκεί θα δοθεί οριστικό τέλος στην κατάσταση της αβεβαιότητας με λύση ή ρήξη. Από την πλευρά του πάντως το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει αισιόδοξο.

Ως θετική εξέλιξη κρίνει τη σύγκληση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής το Μαξίμου. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία. Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης κι εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου θα διαψευστούν. Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ».

Ισως το σημείο κλειδί Η λεπτομέρεια αυτή αφορά μία διατύπωση για την εξέταση του θέματος του χρέους σε επόμενη φάση, πιθανώς με κάποιο χρονοδιάγραμμα και πάντως υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσει

Τι συμβαίνει με τη Ρωσία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν όλες οι πλευρές τις εξελίξεις από το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρωσία. Ηδη Αθήνα και Μόσχα έδωσα τα χέρια για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, με τη Ρωσία να αναλαμβάνει 100% τη χρηματοδότηση του έργου και την Ελλάδα να προσδοκά σε δάνειο ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Θα στηρίξουμε όποια λύση για τη ρύθμιση της ελληνικής κρίσης χρέους προταθεί από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε.

Ετσι αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, όσο και η συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σαββατοκύριακο φωτιά

Παράλληλα, καλά πληροφορημένες πηγές, κάνουν λόγο για νέα τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ Γιούνκερ μέσα στο Σαββατοκύριακο, δίχως να αποκλείουν επικοινωνίες και με Ευρωπαίους ηγέτες.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και ένα έκτακτο eurogroup πριν τη Δευτέρα, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ελληνικές προτάσεις.
Η ελληνική αντιπροσωπεία πάντως επιστρέφει τα ξημερώματα του Σαββάτου( όπως ήταν προγραμματισμένο), οπότε και από θα ξεκινήσει από αυριο το πρωί “πυρετός” κλειστών συσκέψεων.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Back To Top