skip to Main Content
Tsipras Sooc Palaiologos 708 11

Το Μαξίμου κάνει υποχωρήσεις & στέλνει λίστα με νέα μέτρα στους δανειστές

 • Υπό την απειλή των τελεσιγράφων η Αθήνα γράφει μέτρα για να αποφύγει τη ρήξη
 • Πού κάνει πίσω η κυβέρνηση και πού ζητάει συμβιβασμό
 • Καταργούνται επιδόματα και φοροαπαλλαγές, τι προτείνει για τις πρόωρες συντάξεις
 • Αλλαγές σε ασφαλιστικό, φορολογικό, αμυντικές δαπάνες
 • Στις 11 το πρωί της Κυριακής ενημερώνει ο Τσίπρας το Κυβερνητικό Συμβούλιο
 • Αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία Γιούνκερ-Τσίπρα
 • Παππάς και Τσακαλώτος βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες

Η δραστική περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 1/1/2016 σε βάθος τριετίας είναι το νέο πεδίο υποχώρησης της κυβέρνησης σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πετύχει συμφωνία με εταίρους και δανειστές μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης έως και τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, αύριο Κυριακή, στις 11:00 το πρωί, θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τα μέλη του για τις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής.

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιθανόν να μεταβεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Προς το παρόν, βρισκόμαστε εν αναμονή τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση συνοψίζονται στα εξής:

 • Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/1/2016 σε βάθος τριετίας. Με βάση υπολογισμούς της ομάδας διαπραγμάτευσης, το όφελος από αυτό το μέτρο μπορεί να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα, όμως που οι Βρυξέλλες ζητούν κατάργηση των πρόωρων από… αύριο κιόλας.
 • Μάχη για τον ΦΠΑ. Η μάχη της Αθήνας δίνεται και στο μέτωπο του ΦΠΑ, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να μείνει στο 13% για τα τιμολόγια ενέργειας και στην εστίαση και το υπόλοιπο των απαιτήσεων των δανειστών να καλυφθεί με εναλλακτικά φορολογικά μέτρα. Ετσι, με τη νέα πρόταση καλύπτεται από την Αθήνα το 0,43% των απαιτήσεων που έχουν οι δανειστές, την ώρα που αυτοί απαιτούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ να καλύψουν το 1%.
 • Κεφάλαιο επικουρικές συντάξεις. Οσον αφορά στις υψηλότατες επικουρικές, αν και το ψαλίδι παραμένει στο τραπέζι, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι μια μείωσή τους δεν θα αποδώσει πάρα πολλά στην κατηγορία 1.000 έως 3.000 ευρώ, αφού μόλις 80.000 άτομα παίρνουν αυτές τις συντάξεις από τους συνολικά 3 εκατ. συνταξιούχους
 • Περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες
 • Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
 • Φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ
 • Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Τα τέσσερα τελευταία παραπάνω μέτρα είναι μέτρα που θα μπορούσαν να επιφέρουν επιπλέον έσοδα, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Κατά την κυβέρνηση, κομβικό σημείο για συμφωνία είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους με σαφή αναφορά.

Οσον αφορά το κλίμα που επικρατεί αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, οι εταίροι τηρούν στάση αναμονής για τις νέες προτάσεις της Αθήνας, ενώ το πρώτο που θα κοιτάξουν στο νέο κείμενο που θα υποβληθεί είναι αν εξοικονομούνται 300 εκατ. Ευρώ. Αν βγει ένα θετικό αποτέλεσμα από αυτό, τότε τη Δευτέρα στο Euro Workinbg Group θα δοθεί το πράσινο φως για να λάβει τις αποφάσεις του αμέσως μετά το Eurogroup, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, η συμφωνία θα επικυρωθεί και στο επίπεδο κρατών και κυβερνήσεων. Ολα αυτά αν επικρατήσει το καλό σενάριο. Αν δεν υπάρξει καλό σενάριο τότε όλα μετατίθενται για μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top