skip to Main Content
Biblio

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ: <<Προσεγγίσεις>>- Ιστορία-Τέχνη-Παιδεία- Άρθρα σε Αθηναϊκές Εφημερίδες

Πρόκειται για μια πρόσφατη ενδιαφέρουσα έκδοση με αξιόλογο περιεχόμενο από τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Γεώργιο Ν. Μοσχόπουλο.
Ο κ. Μοσχόπουλος έχει προβεί σε πολλές εκδόσεις ιστορικού περιεχομένου και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε περιοδικά του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού, όπως επίσης και άρθρα σε αθηναϊκές εφημερίδες.
Αυτά τα άρθρα του σε Αθηναϊκές Εφημερίδες εμπεριέχονται στην εν λόγω έκδοση και έχουν αναφορά στην Ιστορία, την Τέχνη και την Παιδεία.
Ο καθηγητής Γεώργ.Ν.Μοσχόπουλος είναι πρόεδρος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών και διευθύνει την έκδοση της επετηρίδας της ΄΄Κεφαλληνιακά Xρονικά΄΄ όπως επίσης είναι υπεύθυνος του Αρχείου του ΄΄ Ιδρύματος Αντώνη Σ.Τρίτση για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών ΄΄.

Περιεχόμενα

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΑ (1821)
– Όταν ανήκαμε στην Ευρώπη. [Προσεγγίσεις στα αποτελέσματα της Επανάστασης. Οι παρεμβάσεις των Δυνάμεων της Ευρώπης]. (“Το Βήμα”)
– Από τον Σολωμικό συμβολισμό στα πεδία των μαχών: Μόνο τα Επτάνησα είχαν τη συγκυριακή ευχέρεια να μεταφέρουν το μήνυμα του Διαφωτισμού στην επαναστατημένη Ελλάδα. (“Η Καθημερινή”)
– Απόηχοι του 1821: Μια προφητεία του Αδ. Κοραή. (“Το Παρόν”)
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ) ΣΤΟ 1940 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
– Το κύκνειον άσμα της πρώτης Δημοκρατίας. [Η δράση των φιλοβασιλικών οργανώσεων και η ανάμειξη της Intellince Service]. (“Η Καθημερινή”)
– Ρώμη 1940: Αντιπολεμικές εκδηλώσεις. (“Η Καθημερινή”)
– Το Σύμφωνο της Καζέρτας. (“Η Καθημερινή”)
– Ελλάδα: Για έναν καινούργιο κόσμο. (“Η Καθημερινή”)
ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ
– Βυζαντινοί θεσμοί και ενετοκρατία. Φράγκοι, Τούρκοι και ιδιαίτερα οι Ενετοί αφήνουν τα σημάδια τους στη γενικότερη κοινωνική εξέλιξη. (“Η Καθημερινή”)
– Από τους Ενετούς στην Ένωση. Πολιτικές και κοινωνικές ανακατατάξεις στην Κεφαλονιά από το 1797 έως το 1864. (“Η Καθημερινή”)
– Από το βενετικό Κάστρο στο Αργοστόλι. Οι ιστορικοκοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν τη Γαληνότατη Δημοκρατία στη μεταφορά της πρωτεύουσας της Κεφαλληνίας. (“Η Καθημερινή”)
– Η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Η 21η Μαΐου σηματοδότησε την πρώτη επέκταση της χώρας μας, αλλά και μια δημοκρατική τομή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. (“Η Καθημερινή”)
– 21η Μαΐου 1864: Και εγένετο Ένωσις. [Προσανατολισμοί, προσδοκίες, αλλά και παρεμβάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης]. (“Το Βήμα”)
– Η Επτάνησος δίαυλος ιδεών στο ελληνικό κράτος. Πριν και μετά την Ένωση (1864). (“Το Βήμα”)
– Εκκλησιαστική ξυλογλυπτική στα Επτάνησα. Τέχνη και τεχνίτες της ξυλογλυπτικής στα Ιόνια νησιά κατά την περίοδο της ενετοκρατίας. (“Η Καθημερινή”)
ΠΗΓΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΡΧΕΙΑΚΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΤΑΝΗΣΟ, ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ, ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ
– “Αποθήκες” τα Επτανησιακά Αρχεία. Τι απέγινε ο κανονισμός για τα Ιστορικά Αρχεία της χώρας; (“Η Πρώτη”)
– Αρχείο θησαυρών της Ιστορίας του Ελληνισμού στο Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας. (“Η Καθημερινή”)
– Στο Ληξούρι ο θησαυρός της Χάλκης. Πώς ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος Ιακωβάτος διέσωσε το Αρχείο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. (“Η Καθημερινή”)
ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ – ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
– Επικίνδυνα ανορθόγραφη η νέα γενιά δασκάλων. Έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών αποκαλύπτει άγνοια στοιχειωδών κανόνων. (“Η Καθημερινή”)
– Λογοτεχνική Σχολή με ιδιόμορφη προσωπικότητα. Μια βαθύτερη γνωριμία με τους πλέον αξιόλογους Επτανησίους συγγραφείς του εκρηκτικού 19ου αιώνα. [Για το βιβλίο του Π.Δ. Μαστροδημήτρη, Επτανησιακά Μελετήματα για την Επτανησιακή Λογοτεχνία και Κριτική (1960-2005), έκδ. Πορεία, σελ. 527]. (“Η Καθημερινή”)
– Το διαχρονικό θέατρό μας. Η αδιάλειπτη συνέχεια των ελληνικών έργων από την αρχαιότητα έως τον 20ό αι. (Για το βιβλίο του Βάλτερ Πούχνερ, Μνείες και Μνήμες. Δέκα θεατρολογικά μελετήματα, έκδ. Παπαζήσης, σελ. 597). (“Η Καθημερινή”)
– Γνωριμία με την παρεξηγημένη Μεσαιωνική Δύση. Η κοινωνική, διοικητική και πολιτιστική οργάνωση των βαρβαρικών βασιλείων της Ευρώπης για μια χιλιετία. [Για το βιβλίο του Ζαχαρία Τσιρπανλή, Μεσαιωνική Δύση (5ος – 15ος αι.), έκδ. Βάνιας, Θεσσαλονίκη 2004, σελ. 480]. (“Η Καθημερινή”)
– Το δεύτερο Βυζάντιο Ελλήνων και Ορθοδοξίας. Η παιδεία στο πλαίσιο της Αδελφότητας και στον ευρύτερο χώρο της Βενετίας. (Για το βιβλίο του Αθανασίου Ε. Καραθανάση, Η Βενετία των Ελλήνων, έκδ. Αφών Κυριακίδη, σελ. 647). (“Η Καθημερινή”)
– Στην Ελλάδα η εκπαίδευση έχει τη δική της Ιστορία. Έργο-άθλος δια χειρός του καθηγητή Σήφη Μπουζάκη. (Για το βιβλίο, Πανόραμα Ιστορίας της Εκπαίδευσης: Όψεις και Απόψεις. Δύο τόμοι, Επιμέλεια: Σήφης Μπουζάκης, έκδ. Gutenberg, σελ. 774+1059). (“Η Καθημερινή”)
– Οι θέσεις των Λογίων στο καθεστώς της 4ης Αυγούστου. Οι δημοσιεύσεις του περιοδικού “Η Νεολαία”, [Για το βιβλίο του Γιώργου Ανδρειωμένου, Η νέα γενιά υπό καθοδήγηση: Το παράδειγμα του περιοδικού Η ΝΕΟΛΑΙΑ (1938 – 1941)
[…]

Back To Top