skip to Main Content
An 25

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας μιλάει για την Κεφαλονιά

Μέχρι και το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Σερβίας ασχολήθηκε με την Κεφαλονιά τις τελετές ονοματοδοσίας αλλά και τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης και φιλίας που ακολούθησαν για τα 150 χρόνια ελληνοσερβικής συμμαχίας.

Συγκεκριμένα το δελτίο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών κάνει εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα εκείνων των ημερών με την επιτυχημένη διοργάνωση της όλης εκδήλωσης από τον επίτιμο Πρόξενο της Σερβίας Βίκτωρ Ρουχωτά αλλά και τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση που έκανε τα αποκαλυπτήρια της οδού Σάμπατς και εγκαινίασε στη συνέχεια την πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως εκπαιδευτική έκθεση που ακολούθησε στο Δημοτικό Θέατρο Ο Κέφαλος με τίτλο «Ελλάδα – Σερβία: 150 χρόνια αγώνα για Ευρωπαϊκά Βαλκάνια».

Παρακάτω σας παραθέτουμε τι αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας:

Svečano otvaranje Šabačke ulice u Argostoliju i izložbe „Srbija i Grčka – 150 godina borbe za evropski Balkan“

Zalaganjem Viktora Ruhotasa, počasnog konzula R. Srbije na Kefaloniji, u godini u kojoj se obeležava 150. godišnjica od kada su Kneževina Srbija i Kraljevina Grčka potpisale Ugovor o savezu, jedna od ulica u gradu Argostoli, sa kojim je Šabac pobratimljen, nazvana je Šabačka (Οδός Σάμπατς).

Šabačku ulicu svečano su 21. oktobra o.g. otvorili gradonačelnik Kefalonije Aleksandros Parisis i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, koji je predvodio delegaciju Šapca. Otvaranju Šabačke ulice prisustvovali su i zvaničnici Kefalonije, mitropolit Dimitrios, ambasador Dušan Spasojević, predstavnici srpske dijaspore i dr.

Istog dana u 19.00 časova u pozorištu opštine Kefalonije „O Kefalos“, otvorena je i izložba „Srbija i Grčka – 150 godina borbe za evropski Balkan“, koju je pripremio Istorijski muzej Srbije. Izložbu su otvorili gradonačelnik Aleksandros Parisis, poslanica „Sirize“ sa Kefalonije Afroditi Tepeftatu, ambasador Dušan Spasojević i profesorka Univerziteta Makedonije, Odeljenje za balkanske, slovenske i istočne studije Stavrula Mavrojeni. Počasni konzul Ruhotas je organizovao da izložbu do kraja oktobra posete učenici svih srednjih škola i gimnazija sa Kefalonije, a kustosi će biti profesori grčkog jezika, koje je pripremila prof. Stavrula Mavrojeni.

Važne informacije
Svečano otvaranje Šabačke ulice u Argostoliju i izložbe „Srbija i Grčka – 150 godina borbe za evropski Balkan“
Sastanak ambasadora Republike Srbije Dušana Spasojevića i vođe opozicije i lidera Nove demokratije Kirjakosa Micotakisa
Početak nove školske godine u srpskoj dopunskoj školi
Preminula Gaga Rosić
Obaveštenje o izboru nastavnika u dopunskim školama srpskog jezika i književnosti u Atini i Volosu
Dan kada su Kneževina Srbija i Kraljevina Grčka potpisale Ugovor o savezu
Održana Prva sednica Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Grčke, 13. jula u Solunu
Spisak primljenih kandidata za Letnji kurs srpskoj jezika 10.-28. jul 2017. godine
Preminuo Dušan T. Bataković, bivši ambasador Srbije u Grčkoj
Konkurs za izbor honorarnih nastavnika za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku u inostranstvu
Poseta srpskoj zajednici u Volosu
Obaveštenje povodom najavljenog štrajka grčkih carinika za 1. jun
Kros RTS u Atini
Stipendije Vlade Republike Srbije za akademsku 2017/2018. godinu
Važne informacije

© 2012 Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije. Sva prava zadržana.

Η Τελετή έναρξης των οδών šabačke σε argostoliju και εκθέσεις «Σερβία και Ελλάδα-150 χρόνια αγώνα για τα ευρωπαϊκά Βαλκάνια»Βίκτορ Ruhotasa, επίτιμος πρόξενος ρ. Η Σερβία στην Κεφαλονιά, ένα έτος κατά το οποίο η 150. Η επέτειος του πριγκιπάτο της Σερβίας και του Βασιλείου της Ελλάδας υπέγραψε συμφωνία για τη συμμαχία, ένας από τους δρόμους της πόλης αργοστόλι, με τον οποίο ο σάμπατς pobratimljen ονομάστηκε šabačka (οδός Sámpats) – Ναι.

Η οδός šabačku εγκαινιάστηκε στις 21. Οκτωβρίου, ο δήμαρχος της Κεφαλονιάς aleksandros παρίσις και ο πρόεδρος της πόλης συνέλευση νεμάνια pajić, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπροσωπείας αντιπροσωπείας. Το άνοιγμα της οδού Šabačke ήταν από τους αξιωματούχους κεφαλονιάς, μητροπολιτική Δημήτριος, πρεσβευτή ντούσαν σπαζόγιεβιτς, εκπροσώπους της σερβικής διασποράς και του Δρ.

Την ίδια ημέρα στις 19.00 μ.μ. στο Θέατρο Θεάτρου του kefalonije, η έκθεση «Σερβία και Ελλάδα-150 χρόνια μάχης για τα ευρωπαϊκά Βαλκάνια», που έτοιμος από το ιστορικό μουσείο της Σερβίας. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο Aleksandros Παρίσις, μηνύματα μηνυμάτων, με την kefalonije Αφροδίτη tepeftatu, τον πρεσβευτή ντούσαν spasojević και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας, των Βαλκανίων, της Σλοβενίας και της Ανατολής stavrula mavrojeni. Ο επίτιμος πρόξενος ruhotas οργάνωσε την παράσταση μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, επίσκεψη μαθητές όλων των υψηλών σχολείων και του γυμναστηρίου του γυμνασίου, και οι εφόρους θα είναι καθηγητές της Ελληνικής γλώσσας, που θα προετοιμάσει ο καθηγητής. Stavrula mavrojeni.

Back To Top