skip to Main Content
Tsi 708 0

«Τριγμοί» στον ΣΥΡΙΖΑ -Σε τεντωμένο σχοινί η διαπραγμάτευση

  • H κυβέρνηση ψάχνει συμφωνία, με τον πρωθυπουργό να έχει ανοιχτά εσωκομματικά μέτωπα
  • Σε ρόλο ρυθμιστή ο Λαφαζάνης παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκε η τροπολογία της ρήξης
  • Οι εσωκομματικές  «βόμβες» από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
  • Πού τα βρίσκουν Ελλάδα-δανειστές και πού όχι

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές και με δεδομένο ότι το κράτος υπολειτουργεί λόγω έλλειψης πόρων, καθίσταται όλο και πιο επιτακτική η κατάληξη σε συμφωνία, η οπτική της οποίας… ταράζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο «στιγματίστηκαν»:

•πρώτον, από την επίδειξη…ισχύος στην οποία προχώρησε η πτέρυγα Λαφαζάνη. Παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκε η τροπολογία, η οποία ζητούσε να υπάρξει ρήξη με τους δανειστές και επιστροφή στη δραχμή αν θελήσουν να μας επιβάλουν σκληρά μέτρα, εντούτοις κατάφερε να καταγράψει ανοδικές δυνάμεις της τάξεως του 35%. Επιπλέον, η”Αριστερή Πλατφόρμα”  φάνηκε ευέλικτη, αφού συμμάχησαν από κοινού με την ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι και τη ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλλου.

•δεύτερον, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου διατύπωσε δημόσια την αντίθεση της για την τοποθέτηση του κ. Λ.Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ, λέγοντας ότι έχει ενημερώσει και τον πρωθυπουργό.

•τρίτον, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι ανάμεσα στις τροπολογίες που κατατέθηκαν (και απορρίφθηκαν) ήταν και αυτές του Αντρέα Καρίτζη που αναφέρονταν: σε διαρκή ετοιμότητα του κόμματος και της Κ.Ε, στην αποχώρηση της κυβέρνησης από το Brussels Group, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο και στην τεχνική προετοιμασία για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Το κείμενο της συμφωνίας περνάει από το… Brussels Group

Με φόντο τα παραπάνω και τον εν λόγω συσχετισμό δυνάμεων στο εσωκομματικό πεδίο, το βλέμμα του Αλέξη Τσίπρα επικεντρώνεται ξανά στις εξαντλητικές διαβουλεύσεις για «λύση-πακέτο».

Ξεκινούν για πολλοστή φορά οι συνεδριάσεις της ομάδας των Βρυξελλών, με την ελληνική πλευρά να σημειώνει πως «θα ξεκινήσει άμεσα να γράφεται η συμφωνία, τουλάχιστον στα σημεια που εντοπίζονται συγκλίσεις».

Πληροφορίες, αναφέρουν πως σε ο,τι αφορά στα «κόκκινα δάνεια» και στην απελευθέρωση επαγγελμάτων “δεν μας χωρίζει χάος”, ενώ θα συνεχιστούν οι συζητήσεις τόσο για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και τους νέους συντελεστές όπως και για τα ισοδύναμα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, απο τη ματαίωση μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Ορόσημο η 5η Ιουνίου

Η Αθήνα τέλος, μέσα από δηλώσεις κορυφαίων υπουργών, βάζει και πάλι στο “τραπέζι” την απειλή ότι μπορεί να μην ανταποκριθεί στην καταβολή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ, εαν η στρόφιγγα παραμείνει κλειστή μέχρι της 5 Ιουνίου.

Ο κ. Τσίπρας άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες  δήλωσε στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να πληρώσει η Ελλάδα τις δόσεις του ΔΝΤ τον Ιούνιο και του ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι τρεις δόσεις που έχει μπροστά της η χώρα για τον επόμενο μήνα, να ενοποιηθούν σε μία, η οποία να αποπληρωθεί στα μέσα Ιουνίου ή προς το τέλος του μήνα.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top