skip to Main Content
Tsipras2 2 620×320

Τσίπρας για Δημόσιο: Μείωση σπατάλης, αποκατάσταση απολυμένων και αλλαγές σε αξιολόγηση και επιλογή προϊσταμένων

Με την υλοποίηση της δέσμευσης για αποκατάσταση των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, ξεκίνησε τις τοποθετήσεις αναφορικά με τη Δημόσια Διοίκηση και την τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στους σχολικούς φύλακες, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, εξηγώντας περιατέρω ότι η επιστροφή του στο δημόσιο «δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό πρϋολογισμό. Θα γίνει στο πλαίσιο των προσλήψεων πυ προβλέπονται ήδη».

«Η νέα κυβέρνηση θα δείξει αμέριστη εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους ανεξάρτητα απο τα πολιτικά τους πιστεύω», είπε. Η εμπιστοσύνη αυτή «θα αποτυπωθεί στην πράξη με την κατάργηση των ρυθμίσεων για το πειθαρχικό δίκαιο» το οποίο θα καταστεί «σύγχρονο και αποτελεσματικό», ενώ θα επανέλθει το τεκμήριο της αθωώτητας.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε άμεσα ρύθμιση για την αξιολόγηση, που θα βασιστεί σε αντικειμενικά κριτήρια, αλλά και αλλαγές στη διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων «κόβοντας το γόρδιο δεσμό με το πελατειακό κράτος». Σημείωσε την πρόθεσή του να μειώσει τη γραφειοκρατία αλλά και την απόσταση μεταξύ πολίτη και δημοσίου.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη δυνατή θεσμική ανασυγκρότηση και αναφέρθηκε στον αναγκαίο εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης, εντός εξαμήνου, με τη σύσταση συμπαγών οργανισμών. Υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερης επιτελικής οργάνωσης του κράτους και συντονισμού των υπηρεσιών, με κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Μείωση σπατάλης

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την απόφασή του να περιοριστεί η σπατάλη στο δημόσιο. «Άμεσα αποσυμφορούμε την Δημόσια Διοίκηση από τις στρατιές συμβούλων και μειώνουμε κατά το ήμισυ των στόλο των αυτοκινήτων σε κάθε υπουργείο». Τα αυτοκίνητα όπως είπε θα πωληθούν. Πρότεινε, δε, στην Πρόεδρο της βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, να εξετάσει την κατάργηση του προνομίου του βουλευτικού αυτοκινήτου. Πρόκειται για ένα «παράδειγμα λιτού βίου που πρέπει να ξεκινήσει από εμάς», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για την εισαγωγή νέου ύφους και ήθους στην εξουσία «που πρέπει να ξεκινάει από την κορυφή». Όπως είπε, θα υπάρξει μείωση κατά 30% της φρουράς του Μεγάρου Μαξίμου και μείωση 40% της προσωπικής φρουράς του πρωθυπουργού, ώστε να «φύγει ο αστυνομικός στη γειτονιά.

Αυτοδιοίκηση

Τέλος, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την πρόθεσή του να στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση και προανήγγειλε ριζικές ανατροπές στον «Καλλικράτη», χωρίς να δώσει περισσότερες σαφείς διευκρινήσεις.

Δεσμεύσεις

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις. «Η δέσμευση αυτή» είπε «είναι αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της πολιτικής μας. Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας».

Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές».

Μήνυμα προς Ευρώπη

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες όχι όμως τη λιτότητα και έκανε λόγο για έτοιμο συγκεκριμένο σχέδιο με ρεαλιστικές προτάσεις που θα οδηγήσει στην ανάταξη της χώρας.

«Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Σεβόμαστε το σύμφωνο σταθερότητας όχι όμως τη λιτότητα. Δεν γράφουν μνημόνια και λιτότητα οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Η κυβέρνηση δεν δικαιούνται να ζητήσει παράταση του μνημονίου και παράταση της λιτότητας. Δεν δικαιούται να ζητήσει την επέκταση ενός προγράμματος λιτότητας που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένας τακτικός ελιγμός πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας» υπογράμμισε.

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top