skip to Main Content
1

Τσίπρας στο υπουργικό: Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός -Στο 10% η αύξηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόκειται για το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τη συγκυβέρνηση. Αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας κάνει την εισήγησή του στους υπουργούς.  

Αύξηση κατά 10%, πανω και από τις προβλέψεις κα τις πληροφορίες που μιλούσαν για αυξηση κοντά στο 7-8%, ανακόινωσσε κατ´α τη συνεδρίαση του υοργικού σθμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργος´ έκανε λόγο για ιστορικό βήμα μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών, καλώντας το υπουργικό συμβόυλιο να εγκρίνει την πρόταση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ. Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός  ” όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ ” ο κ.Τσ´ιπρας υποστήιξε σχετικα με τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης Ότι ” αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται σε ένα βράδυ κατά 22% και 32%, για όλους όσοι πέρασαν στο βάναυσο καθεστώς του υποκατώτατου μισθού.”

Παράλληλα κατά την έναρξη της εισήγησής του αναφέρθηκε στην Συμρωνία των Πρεσπών μιλώντας για “ιστορικό πολιτικό γεγονός που σηματοδοτεί πολλά.
Την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας με τους γείτονες μας, με τη Βόρεια Μακεδονία. 
Το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας, αλληλεγγύης και φίλιας στα Βαλκάνια
Αλλά και την ήττα του εθνικισμού και από τις δύο μεριές των συνόρων. Που είναι την ίδια στιγμή μια νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον και των δύο λαών στους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του μίσους”.

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε ότι σήμερα ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πως η Ελλάδα εκκίνησε τη διαδικασία έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος.

Όπως τόνισε, αυτή η εξέλιξη «αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί κατεδαφίζει άλλο ένα από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στο διεθνή δανεισμό».

Και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακούς αλλά «με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει».

Δείτε σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:

  • Σήμερα η Ελλάδα εκκίνησε τη διαδικασία έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος. Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακού πυροτεχνήματος αλλά με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει.
  • Η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τα Βαλκάνια αλλά και το τέλος των εθνικισμών και στις δύο πλευρές
  • Σήμερα δημιουργούνται οι όροι και προϋποθέσεις για να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της παρακμής και της χρεοκοπίας και να οικοδομήσουμε μια χώρα με αυτοπεποίθηση. Μια χώρα πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
  • Η ημερήσια διάταξη του υπουργκού συμβουλίου σήμερα έχει να κάνει με ένα θέμα που ακουμπά στον πυρήνα των στοχεύσεων μας, το θέμα του κατώτατου μισθού
  • Η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης και ο στρατηγικός στόχος περιορισμού των ανισοτήτων περνά μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.
  • Μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής και το τέλος του καθεστώτος των μνημονίων έχουμε πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ενέργειες που δίνουν σάρκα και οστά στις στρατηγικές στοχεύσεις μας
  • Προχωρούμε σήμερα στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μηνιαίως

Πηγή: Τσίπρας στο υπουργικό: Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός -Στο 10% η αύξηση | iefimerida.gr

Back To Top