skip to Main Content
Varius 0061

Φωτοβολταϊκά, ποιοί κατέθεσαν τις πρώτες 200 αιτήσεις;;

Αν μη τι άλλο, αισθάνομαι όχι μόνο δικαιωμένος, αλλά και ότι βοήθησα με τα γραφόμενά μου τον κόσμο που σκέφτεται να επενδύσει στα Φωτοβολταϊκά μέσω της νέας νομοθεσίας της αυτοπαραγωγής (net-metering), να αξιολογήσει σωστά τα νέα δεδομένα και να επενδύσει με βάση το όφελός του και όχι το όφελος των επιτήδειων………….

Επαναλαμβάνω ότι πριν ακόμα ξεκινήσει ο ΔΕΔΔΗΕ να δέχεται αιτήματα για νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, είχα γράψει στον τοπικό τύπο και είχαν αναδημοσιεύσει τα δύο μεγαλύτερα ενεργειακά  sites της Χώρας (energypress και b2green) ότι “ με τα σημερινά δεδομένα μόνο οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις συμφέρουν, ιδίως από κερδοφόρες επιχειρήσεις, και ότι τα οικιακά συστήματα αξίζουν μόνο στην περίπτωση που το σπίτι θερμαίνεται με ηλεκτρισμό”.

Περιττό να αναφέρω ότι το άρθρο μου δεν έτυχε αναγνώρισης από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία φωτοβολταϊκών panels!!!!!!!! Ίσα ίσα που δέχτηκα τηλεφωνήματα όπου στηλιτεύθηκε το άρθρο μου και η ορθότητα των υπολογισμών μου!!

Παρέμεινα παγερά αδιάφορος.

Θεωρώ πως η δουλειά του Μηχανικού είναι πρωτίστως να προστατεύει τα συμφέροντα του πελάτη που τον εμπιστεύτηκε …….., όλα τα άλλα έπονται Κυρίες και Κύριοι.

Έτσι λοιπόν, στο 10ήμερο που μεσολάβησε από την έναρξη υποδοχής αιτήσεων στο ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με τη μέθοδο του συμψηφισμού (net metering), οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ξεπέρασαν τις 200.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες του energypress, οι αιτούντες είναι σχεδόν αποκλειστικά επιχειρήσεις (και όχι οικιακοί καταναλωτές) που έχουν υποβάλλει σχέδια με αρκετά μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ από 25 έως 50 KW. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που καταναλώνουν πολύ ρεύμα, όπως ξενοδοχεία, φούρνοι κ.λπ.

Σε αυτή την πρώτη φάση ο ΔΕΔΔΗΕ υποδέχεται μόνο αιτήματα σύνδεσης από καταναλωτές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης και για μέγιστη ισχύ φωτοβολταϊκού συστήματος μέχρι 20 κιλοβάτ (kWp) ή μέχρι 50% της συμφωνημένης ισχύος της εγκατάστασης κατανάλωσης (σε kVA), εφόσον το τελευταίο μέγεθος υπερβαίνει τα 20 κιλοβάτ. Αυτό οδηγεί στο ανώτατο όριο των100 kWp στην ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα νησιά.

Ποιο είναι το κατάλληλο φωτοβολταϊκό σύστημα ;

Είναι γνωστό ότι με τη μέθοδο του net metering, σε περίπτωση που παράγουμε μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας απ’ αυτή που καταναλώνουμε, σε ετήσια βάση, η ΔΕΗ δεν μας καλύπτει τη διαφορά και το επιπλέον ρεύμα «χαρίζεται» στο σύστημα. Είναι προφανές λοιπόν, όπως επισημαίνουν όλοι οι ειδικοί, ότι πλέον απαιτείται αναλυτική μελέτη για να εγκαταστήσει κανείς το σωστό φωτοβολταϊκό, έτσι ώστε, αφενός να παράγει την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται και αφετέρου να μειώσει, όσο είναι δυνατόν, το κόστος εγκατάστασης αποφεύγοντας την άσκοπη εγκατάσταση συστημάτων υψηλής ισχύος.

Σύμφωνα  με υπολογισμούς, για την Ελλάδα η ελκυστικότητα της επένδυσης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από:

  • το ύψος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από την επιχείρηση ή τον ιδιώτη
  • το ποσοστό της ιδιοκατανάλωσης και
  • το κόστος εγκατάστασης.

Θεωρούμε ένα κόστος εγκατάστασης μεταξύ  1.400 – 1.800 €/kWp,  για επιχειρήσεις  και πραγματική απόσβεση χωρίς επιδότηση του εξοπλισμού  τα 5-7 έτη ( ιδίως για κερδοφόρες επιχειρήσεις η πραγματική απόσβεση είναι συντομότερη).

 Το κόστος της σύνδεσης για ισχύ συστήματος μέχρι 55 κιλοβάτ θα κοστίζει 300 ευρώ, εφόσον δεν απαιτείται η αντικατάσταση του υφιστάμενου μετρητή κατανάλωσης. Το κόστος αυτό ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι δεν απαιτούνται έργα δικτύου για τη σύνδεση.

Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι παρά το γεγονός ότι πράγματι υπάρχει και στην Κεφαλονιά αρκετό ενδιαφέρον για το νέο νομικό πλαίσιο που ισχύει στα Φωτοβολταϊκά, εντούτοις έχω συμβουλεύσει όλους τους ενδιαφερομένους πως καλό είναι να περιμένουν λίγο ακόμα, ώστε να ξεκαθαρίσει η οικονομική κατάσταση της χώρας, και μετά βλέπουμε…………… ποιος ξέρει, ίσως μας φανεί πιο χρήσιμη μια επένδυση στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα !!!!!!!!!!

Κωνσταντίνος Πρέντζας

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

 

 

Back To Top