skip to Main Content
Diaita 620×320

Χάστε επτά κιλά σε πέντε μέρες!

Με εμπειρία που μετρά είκοσι χρόνια και με το τελευταίο της βιβλίο να θεωρείται η βίβλος του αδυνατίσματος, η Βρετανίδα διατροφολόγος Ζόε Χάρκομπ εξηγεί πώς θα καταπολεμήσουμε τους «εχθρούς» που μας εμποδίζουν να αποκτήσουμε το ιδανικό βάρος, αλλά και πώς θα χάσουμε κιλά γρήγορα.

Η δίαιτα Harcombe λοιπόν βασίζεται σε αυτό που η δημιουργός της αποκαλεί «αληθινό» φαγητό. Η ίδια θεωρεί πως η φύση γνωρίζει καλύτερα, γι” αυτό προτείνει να καταναλώνουμε τις τροφές στην αρχική τους μορφή, δηλαδή σε όσο το δυνατόν πιο φυσική. «Καλό είναι να τις λαμβάνουμε σε απεριόριστες ποσότητες, για να ικανοποιούμε επαρκώς τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι, το σώμα μας δεν θα έχει την αίσθηση ότι στερείται και δεν θα αποθηκεύει λίπος. Επίσης, πρέπει να αποκλείσουμε από το διατροφολόγιό μας τις επεξεργασμένες τροφές, γιατί με αυτό τον τρόπο πυροδοτούνται οι τρεις επιβαρυντικοί παράγοντες που αναφέραμε».

Το πρόγραμμα που προτείνει χωρίζεται σε τρεις φάσεις, καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετικό στόχο. Μάλιστα, υπόσχεται πως από το πρώτο κιόλας στάδιο θα έχουμε κάνει ένα σταθερό βήμα στον αγώνα μας κατά της καντιντίασης, της υπογλυκαιμίας και της τροφικής δυσανεξίας.

Πενθήμερο-εξπρές: Η πρώτη φάση διαρκεί μόλις πέντε ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα θα έχουμε χάσει μέχρι 7 κιλά και θα έχουμε απαλλαγεί από τους τρεις προηγούμενους «εχθρούς» μια για πάντα. Πρόκειται για την πιο αυστηρή εκδοχή της δίαιτας, καθώς κατά τη διάρκειά της επιτρέπονται μόνο το κρέας (με εξαίρεση το καπνιστό και αυτό που έχει πρόσθετα και συντηρητικά), τα ψάρια, τα αυγά, το γιαούρτι (100% φυσικό), οι σαλάτες και τα λαχανικά (εκτός από τα μανιτάρια και τις πατάτες που ενισχύουν την εμφάνιση των μυκήτων Candida Albicans), το καστανό ρύζι (50 γραμμ. άβραστο), τα βότανα και τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και το βούτυρο.

Απαγορεύονται κατηγορηματικά όλα τα τρόφιμα που δεν συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω λίστα, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά (ακόμη και αυτά που δεν έχουν ζάχαρη), το τσάι και ο καφές (εξαιρείται ο ντεκαφεϊνέ). Μπορούμε να καταναλώνουμε όσες ποσότητες θέλουμε από τις επιτρεπόμενες τροφές, με εξαίρεση το ρύζι, μέχρι να χορτάσουμε.

Βαδίζοντας προς το ιδανικό: Η δεύτερη φάση της δίαιτας διαρκεί όσο καιρό χρειαστεί για να φτάσουμε στο επιθυμητό βάρος. Κατά τη διάρκειά της επιτρέπονται όλα όσα μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα στην πρώτη φάση, καθώς και μαύρο ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, όλα τα φρούτα, αλλά και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί περιστασιακά.

Εξακολουθεί να απαγορεύεται η ζάχαρη και ό,τι άλλο έχει κατάληξη σε -όζη (π.χ. φρουκτόζη), τα επεξεργασμένα τρόφιμα και οι χυμοί. Σε αυτό το σημείο, η διατροφολόγος θέτει τρεις απλούς κανόνες: αποκλείονται οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, οι τροφές που ενοχοποιούνται για εμφάνιση καντιντίασης (μανιτάρια, ζάχαρη, προϊόντα με μαγιά, ξίδι κ.ά.), υπογλυκαιμίας (φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, π.χ. μπανάνες) και τροφική δυσανεξία (με βάση τις ενδείξεις του αντίστοιχου τεστ στο οποίο θα υποβληθούμε), καθώς και ο συνδυασμός λίπους και υδατανθράκων στο ίδιο γεύμα.

Περίοδος συντήρησης: Η τρίτη και τελευταία φάση μπορεί να κρατήσει μια ζωή, καθώς πρόκειται περισσότερο για διατροφικό πλάνο και όχι τόσο για δίαιτα. Πλέον, έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε σχεδόν τα πάντα, αποφεύγοντας τη ζάχαρη και τα υδρογονωμένα λίπη. Όσο για το αλκοόλ; Μπορούμε να το εντάξουμε περιστασιακά στο πρόγραμμα, κατά προτίμηση κόκκινο ή λευκό κρασί (με το πρώτο να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της ειδικού) και λευκά ποτά (όπως τζιν και βότκα).

Πριν ξεκινήσετε να εφαρμόζετε το πρόγραμμα, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

ΠΗΓΗ ELLE

Back To Top