skip to Main Content
Tsipras Merkel Simfonia 708

Ψήνεται συμφωνία – Πιάνει δουλειά η νέα Τρόικα

«Λευκός καπνός» φαίνεται πως έρχεται από τις διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, παρά το χθεσινό ναυάγιο στο μαραθώνιο Eurogroup.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να ξεκινήσει συνεργασία με τις ελληνικές αρχές σε τεχνικό επίπεδο.

Η συμφωνία των δύο πλευρών, αποσκοπεί στο να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος και των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, με το βλέμμα στο κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίζουν συζητήσεις με τις ελληνικές ώστε να επιχειρηθεί να γίνει προπαρασκευαστικό έργο» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, είπε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι αυτό που αναζητείται είναι μια «κοινή βάση» ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας.

Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ξεκινούν από αύριο στις Βρυξέλλες ώστε να μορφοποιηθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με στόχο να υπάρχει το προσχέδιο στη σύσκεψή της Δευτέρας.  Πιο συγκεκριμένα, για να δουν οι ειδικοί το κόστος των προτάσεων και αν είναι συμβατές αυτές με τις γενικές αρχές της Ευρωζώνης.

Πάντως, φαίνεται ότι δεν υπήρχε η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για αυτό θα χρειαστεί να μείνουν τρεις ημέρες τα στελέχη για να εργαστούν πάνω στις ελληνικές προτάσεις. Φαίνεται ότι και το Eurogroup της Δευτέρας θα είναι δύσκολο και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και την Τρίτη αν δεν υπάρξει συμφωνία. Μάλιστα, στις Βρυξέλλες βρίσκονται και άλλα στελέχη (Τόμσεν κ.α.) που έχουν εργαστεί πάνω στο ελληνικό ζήτημα.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Eurοgroup ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ, εντός της Συνόδου, πως ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο για να έλθει η συμφωνία τη Δευτέρα.

Σημειωτέον ότι, όπως όλα δείχνουν, πέρασε η απαίτηση της ελληνικής πλευράς και η νέα αντιπροσωπεία δεν θα λέγεται «Τρόικα».

Σουλτς: Νομίζω ότι θα έχουμε συμφωνία ακόμη και σήμερα 

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε… μαρτυρήσει τη σύγκλιση δηλώνοντας αισιόδοξος πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμη και σήμερα.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αφού ενημέρωσε τους ηγέτες αποχώρησε και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες, ίσως ακόμη και σήμερα, θα έχουμε στο τραπέζι συμβιβασμούς που θα είναι ανεκτοί και για τις δύο πλευρές».

Ο κ.Σουλτς όπως είπε είχε συνομιλίες σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τις οποίες ωστόσο δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες, αλλά ο πρόεδρος του ΕΚ αποκόμισε την αίσθηση ότι οι δύο πλευρές κινούνται η μία προς το μέρος της άλλης.

Διάθεση συμβιβασμού και από την Ανγκελα Μέρκελ

Την ίδια στιγμή, κι ενώ όλοι περίμεναν πως θα «πάει» η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ανγκελας Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε με διάθεση συμβιβασμού.

«Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ. Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες. Οπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup. «Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Συμφωνία μετά το… μαραθώνιο Eurogroup

Είχε προηγηθεί η ρήξη μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης στο μαραθώνιο Eurogroup το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από περίπου επτά ώρες, καθώς εκτός από τη συνεδρίαση επικράτησε ένα θρίλερ και για το κοινό ανακοινωθέν.

Τελικά το ανακοινωθέν δεν ήλθε ποτέ και οι δύο πλευρές φάνηκε πως βρίσκονται σε νέα τροχιά σύγκρουσης.

Καμένος: Ηρθε η δικαίωση

Ο Πάνος Καμμένος, εκφράζοντας τους Ανεξάρτητους Ελληνες (κόμμα της συγκυβέρνησης), έδειξε την απόλυτη ικανοποίηση του για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους.
«Πρίν απο λίγο στις Βρυξέλλες η σταθερή στάση της κυβέρνησης το μήνυμα των πολιτών της Ευρώπης και η ομοψυχία των Ελλήνων έφερε την δικαίωση» έγραψε το απόγευμα στο Twitter ο κ.Καμμένος.

 

Back To Top