skip to Main Content
Merkel Tsipras 533 355

Όλα ανοιχτά για το δημοψήφισμα μετά τη νέα πρόταση Τσίπρα – Οι Γερμανοί ζητούν πρώτα ακύρωση και μετά συμφωνία

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος, κ. Γκάμπριελ δήλωσε πως για να εξεταστεί η νέα πρόταση πρέπει να ακυρωθεί το δημοψήφισμα
– Η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει στις 20:00 με τηλεδιάσκεψη
– Συγκεχυμένες πληροφορίες για το Μαξίμου που εξετάζουν διάφορα σενάρια για τοδημοψήφισμα
– Η Μέρκελ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη μετά την νέα ελληνική πρόταση που κατέθεσε οΑλέξης Τσίπρας
– Με τη νέα πρόταση ο Αλέξης Τσίπρας ζητά τρίτο πακέτο διάσωσης από τον ESM για 29,1 δισ. ευρώ
– Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η πρόταση έχει όρους και προϋποθέσεις

Μετά τη νέα πρόταση της Ελλάδας, έχει σημάνει συναγερμός και στη Γερμανία, με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ να έχει έκτακτη σύσκεψη με τον σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πριν την έναρξη του έκτακτου Eurogroup που ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις 20:00.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ φέρεται να ξεκαθάρισε στην έκτακτη σύσκεψη πως η νέα πρότασης της Ελλάδας θα μπορεί να εξεταστεί εάν η Αθήνα ακυρώσει το δημοψήφισμα. Χωρίς τόσο σκληρά λόγια, η Μέρκελ σύμφωνα με το Reuters φαίνεται να δήλωσε πως δεν μπορεί να εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας για νέα βοήθεια πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Οι Γερμανοί θεωρούν πως ακόμα κι αν κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη νέα ελληνική πρόταση και υπάρξει και συμφωνία, τι θα συμβεί εάν το δημοψήφισμα δείξει όχι.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει όλα τα σενάρια για το δημοψήφισμα και δεν αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο εάν υπάρξει μία καλή συμφωνία για την Ελλάδα.

Η νέα πρόταση που ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρει πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος, αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτεθυσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό.

Επισημαίνεται και επίσημα όπως χτες διέρρεαν κυβερνητικές πηγές πως η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, από τα πλέον επίσημα χείλη εκείνα του πρωθυπουργού, η Ελλάδα προτείνει διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να υπάρξει πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ελληνική πρόταση για τη διετή συμφωνία με τον ESM συνοδεύεται και conditionalities (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων). Αυτό δήλωσε πριν από λίγο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς, πάντως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Με τη νέα πρόταση αυτή θεωρείται πως η Ελλάδα επιχειρεί να αφήσει εκτός από μία ενδεχόμενη συμφωνιά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς καλεί τον ESM να καλύψει τις ανάγκες του, που σημαίνει και τις πληρωμές προς το ΔΝΤ. Με αυτή την πρόταση επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του NewsIt πως όλες οι πλευρές ψάχνουν με γοργούς ρυθμούς και άκρως παρασκηνιακά να αφήσουν τους σκληρούς του ΔΝΤ εκτός συμφωνίας.

Επίσης για πολλούς αυτή η ελληνική πρόταση θεωρείται πως η κυβέρνηση αποδέχεται όλη την πρόταση των δανειστών οπως αυτή διαμορφώνεται από τον κ. Γιούνκερ, δηλαδή με ΦΠΑ στα ξενοδοχεία 13% από 23% και εξαίρεση του ΕΚΑΣ από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Θεωρείται πως εάν αυτή η πρόταση της ελληνικής πλευράς γίνει δεκτή, ο δρόμος της συμφωνίας είναι ορθάνοιχτος ακόμα και απόψε, πριν δηλαδή την λήξη του προγράμματος.

Οι πληροφορίες του NewsIt ανέφεραν από το πρωί πως οι δανειστές δείχνουν να κάνουν μία παραχώρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους, που σε πρώτο βαθμό κρίνεται ικανοποιητική από την πλευρά της Ελλάδας. Βέβαια, με τη νέα πρόταση της Αθήνας μένει να φανεί εάν θα γίνει δεκτή από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συσκέψεις στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πυρετώδεις σε μία προσπάθεια αναζήτησης μιας φόρμουλας η οποία θα μπορέσει να άρει το αδιέξοδο και στη χειρότερη περίπτωση να βρεθεί μία φόρμουλα για παράταση του νυν προγράμματος ώστε να μην λήξει στις 12 το βράδυ.

newsit.gr

Back To Top