skip to Main Content

Άκης Κατσαμπίρης: “Δεν έχουμε παιδεία, ο ένας κοιτάει να βγάλει το μάτι το άλλου-Θέλω ο κόσμος να δώσει ευκαιρία στους νέους”

Συνέντευξη στο portoni.gr

Στον κύκλο των προεκλογικών συνεντεύξεων πο

υ έχουμε ξεκινήσει, συναντήσαμε σήμερα το πρωϊ στο μαγαζί που διατηρεί στο Αργοστόλι, έναν δραστήριο και δυναμικό, νέο σε ηλικία, υποψήφιο με τον συνδυασμό της παράταξης “Ισχυρή Κεφαλονιά” του Δημάρχου Αλέξανδρου Παρίση.

Είναι η δεύτερη φορά που κατεβαίνει για Δημοτικός Σύμβουλος με την ίδια αστείρευτη δίψα και όρεξη για δουλειά και για να προσφέρει στην Κεφαλονιά, βλέποντας τα πράγματα μέσα από τα δικά του μάτια, με έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης από ότι έχουμε συνηθίσει από τα πολιτικά πρόσωπα προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
Φυσικά μιλάμε για τον Άκη Κατσαμπίρη, από τα Δαυγάτα, Πρόεδρος του Συλλόγου “το Χαμολάνι”, με μακρά πορεία στα δρώμενα του τόπου, όλοι θυμόμαστε τις πολύ πετυχημένες και πρωτοποριακές επιδείξεις μόδας αλλά και τις εκδηλώσεις που κατά καιρούς διοργανώνει στο μαγαζί του, θέλοντας να ξεφύγει από τα στενά όρια της λογικής που κινείται η μικρή μας κοινωνία και να ανοίξει νέους ορίζοντες στον χώρο της διασκέδασης αλλά και της ψυχαγωγίας.
Πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας και ποιός είναι λόγος που ασχολείστε με τα κοινά;
“Είμαι ένα νέο παιδί που τα τελευταία χρόνια έχω κάτσει εδώ στην Κεφαλονιά, έχω κάνει μιά οικογένεια, μεγαλώνω τα παιδιά μου εδώ πέρα. Και με ενδιαφέρει να ασχοληθώ με τα κοινά γιατί βλέπω ένα νησί που έχει πάρει την κατηφόρα και έχει μείνει στάσιμο. Ο λόγος που ανακατεύομαι με τον Αλέκο τον Παρίση είναι γιατί πιστεύω επάνω του, απλώς θεωρώ ότι κάποιοι ανθρώποι που είχε δίπλα του δεν του φερθήκανε όσο θα έπρεπε καλά. Ένα δύσκολο κομμάτι ήταν να διαχειριστεί ο Παρίσης την τετραετία, να γίνει σύμπτυξη των Δήμων, να μαζευτούν οι υπαλλήλοι, να φτιαχτεί ένας Δήμος, χωρίς να υπάρχουν χρήματα, όπως υπήρχανε γιατί το να είσαι καπετάνιος με μία πληθώρα χρήματα, δεν μου λέει τίποτα, το θέμα είναι να είσαι καπετάνιος όταν υπάρχουν δυσκολίες. Θεωρώ ότι κάποιοι ανθρώποι του Παρίση του χαλάσανε την εικόνα. Πιστεύω ότι έχει δυνατότητες ο Παρίσης να αλλάξει κάποια πράγματα εδώ στην Κεφαλονιά, το θέμα είναι ότι ο κόσμος πρέπει πια να καταλάβει ότι πρέπει να στηρίξει νέα πρόσωπα, νέα παιδιά, από οποιοδήποτε συνδυασμό κατεβαίνει ο καθένας, να μην πέσουμε πάλι στα ίδια και στα ίδια. Να καταφέρουν να ανέβουν στο τραπέζι καινούργια πρόσωπα. Να μην είναι φθαρμένα με την πολιτική και να μην πάνε για δικά τους συμφέροντα”.
-Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Παρίσης έχει φθαρεί και πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό του νησιού, ποιά είναι η γνώμη σου;
“Θεωρώ ότι δεν έχει φθαρεί απλώς όλα πέσανε επάνω του και η κοινωνία έχει βγάλει μία εικόνα για τον Παρίση και ακούς σε κάθε καφενείο ή οπουδήποτε, το θέμα είναι να μην κάθεσαι στο καφενείο και να κρίνεις στον Παρίση, το θέμα είναι να κάνεις την προσπάθειά σου, ο καθένας από την πλευρά του, να αλλάξει αυτός ο τόπος που έχει μείνει στάσιμος και μιζεριάζει ακόμα με το χρόνο. Με όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν προκύψει, πρέπει να ρίξουμε βαρύτητα όλοι στον τουρισμό για μένα. Θα μου πεις δεν έχει υποδομές το νησί. Ας τα βάλουν κάτω και ας βρουν τρόπους να έρθει κόσμος στο νησί, να δουλέψουν οικογένειες, να φτιαχτούν οι υποδομές που χρειάζεται το νησί, να αλλάξει αυτή η κατάσταση που επικρατεί”.
-Είναι η δεύτερη φορά που στηρίζεις το ψηφοδέλτιο του κ. Παρίση,  αυτό σημαίνει ότι πιστεύεις στις ικανότητές του και στο όραμά του για την Κεφαλονιά. 
“Πιστεύω, αλλά για μένα πρέπει να αλλάξουν τα πρόσωπα, αν είναι ο Παρίσης να ξαναβγεί με τα πρόσωπα που είχε, για μένα να μην ξαναβγεί δήμαρχος, αυτή είναι η λογική η δική μου, αν είναι η ίδια η κατάσταση που ήταν και πριν, να μην ξαναβγεί δήμαρχος”.
-Υπάρχει κάτι που θεωρείς ότι πρέπει να αλλάξει στην Κεφαλονιά για να ξεκολλήσουμε από τη μιζέρια που προανέφερες;
“Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα, για μένα τώρα πια έχουμε φτάσει στο 2014, έχουμε παρεξηγήσει κάποιοι ότι επειδή ο μεγαλύτερος όγκος είναι στο Αργοστόλι, δεν πάει να πει ότι μόνο το Αργοστόλι έχει προβλήματα, και το Ληξούρι έχει πολύ μεγάλα προβλήματα, όπως οι υπηρεσίες που φύγανε, ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, όλα αυτά και ο κόσμος όσο να είναι έχει χάσει τη βολή του, τη σειρά του, έχουν προβλήματα όλες οι περιοχές, από άκρη σε άκρη, δεν είναι μόνο το Αργοστόλι. Απλά πρέπει από εδώ και πέρα να μπουν κανόνες στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι, σε όλη την Κεφαλονιά, να υπάρχουν κανόνες να μπορεί να λειτουργήσει αυτό το νησί. Να μην κάνουμε πολιτική γνωριμιών ώστε να ξαναβγούμε την επόμενη τετραετία, ας φτιάξουμε κανόνες και ας κοντραριστούμε και με τους φίλους μας και με όλα τα επιτελεία του παρελθόντος, ώστε να φτιαχτούνε κανόνες για τον πολίτη, για ένα καλύτερο αύριο. Αυτή είναι η λογική η δικιά μου, έτσι κατεβαίνω, για τα δικά μου τα συμφέροντα δεν θέλω ούτε να με ψηφίσει κανένας, ούτε λέγομαι Άτος για να έχω μία πληθώρα ψήφων από πίσω μου για να μπορέσω να στηρίξω τον Παρίση, πάω με αυτή τη λογική, ότι είμαι νέος και θέλω να προσφέρω στα κοινά από το σωστό δρόμο”.
-Ποιούς από την παράταξη Παρίση θεωρείς ότι έχουν κάνει καλή δουλειά κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας;
“Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι παραδείγματος χάρη εμένα μου αρέσει όλο αυτό που έχει κάνει ο Άγγελος ο Κωνσταντάκης που ήτανε στην ΚΕΔΗΚΕ, δηλαδή χωρίς λεφτά, χωρίς βοήθειες μπόρεσε και κράτησε το Δήμο πολιτιστικά, αθλητικά αλλά και με όλες τις εκδηλώσεις που έχουν κάνει και το καλοκαίρι και το χειμώνα, με τα καρναβάλια. Κράτησε το Δήμο σε ένα επίπεδο καλό χωρίς να υπάρχουν λεφτά. Και πολλοί πολλοί άλλοι. Δεν μου άρεσε το επίπεδο που υπήρχε στο Δημοτικό Συμβούλιο, τώρα να τα βλέπει όλα αυτά η κοινωνία, θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει μία πιο ομαλή σειρά, πιο όμορφη ο καθένας να μην πετάει τα δικά του”.
-Ποιά είναι η γνώμη σου για τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκο Ανουσάκη;
“Θεωρώ ότι ο Νίκος ο Ανουσάκης είναι λίγο εκρηκτικός ως χαρακτήρας αλλά είναι πολύ δυναμικό παιδί, θεωρώ ότι μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά πράγματα, ακόμα και σε άλλη θέση”.
 -Για τον Βαγγέλη τον Κεκάτο ποιά είναι η γνώμη σου, Έχει δεχτεί πολλά πυρά το τελευταίο διάστημα παρόλη την αξιόλογη δουλειά που έχει κάνει, κατά τη γνώμη μας, στο θέμα του Τουρισμού.
“Αν σκεφτώ λίγο το παρελθόν, δεν θυμάμαι να υπήρχε κάποιος άνθρωπος που να αντιπροσώπευε την Κεφαλονιά στον τουρισμό και εκεί που δεν είχαμε κανέναν, τώρα έχουμε έναν κ. Βαγγέλη Κεκάτο που αντιπροσωπεύει την Κεφαλονιά και θεωρώ ότι χρόνο με το χρόνο μπορεί να βοηθήσει πολύ περισσότερο. Ήταν και η πρώτη φορά που κατέβηκε υποψήφιος ο κ. Βαγγέλης, και πιστεύω ότι αφού φθείρεσαι με τα κοινά θα καταφέρει όλο και καλύτερα πράγματα”.
-Πως βλέπεις την κίνηση του κ. Διονύση Λυκούδη να συμμετέχει ενεργά στον προεκλογικό αγώνα;
“Την βλέπω πολύ θετική, γιατί ο Διονύσης ο Λυκούδης είναι ένας άνθρωπος που έχει βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο. Υπάρχει μία κασέτα εδώ στο νησί που κάποιοι όλο λένε, αλλά δεν ξέρω για ποιό λόγο λένε, ακόμα και οι γενιές μου που δεν έχουν ζήσει τον Διονύση τον Λυκούδη, λένε αυτά που ακούνε. Το θέμα είναι ότι σαν άνθρωπος έχει βοηθήσει το νησί άσχετα από ποιά αφετηρία ξεκίνησε, δεν ξέρω για ποιό λόγο ο κόσμος τον βλέπει μαύρο. Για μένα έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Είμαστε λιγάκι ζηλόφθονες εδώ πέρα σε μεγάλο βαθμό και θεωρώ ότι πρέπει να είναι στα κοινά ο Διονύσης. Τώρα μπορεί να στηρίζει τον Παρίση, αλλά πρέπει να είναι στα κοινά, στηρίζω φουλ”.
-Πως βλέπεις την κάθοδο του Αλέκου Καλαφάτη στις εκλογές; 
“Καλό είναι που ανακατεύονται τόσοι, αλλά ξαφνικά, χωρίς να θέλω να πω κάτι κακό για κάποιους, κάθομαι εδώ και κρίνω όλους αυτούς, με ποιό δικαίωμα. Αλλά δεν μου αρέσει ότι όλη αυτή η συσπείρωση του παρελθόντος είναι σαν μου δείχνουν ότι, συγκεκριμένοι από αυτούς θέλανε να γίνει και διάσπαση του Δήμου, δεν μου αρέσει, στα μάτια μου φαίνεται σαν να είναι όλοι άνεργοι και να ψάχνουν δουλειά. Δεν ξέρω αν ακούγεται λιγάκι “χοντρό” αυτό αλλά εμένα αυτό μου δείχνει”.
-Σαν νέος άνθρωπος που είσαι και επιχειρηματίας, πως οραματίζεσαι την Κεφαλονιά του αύριο;
“Εμένα θα μου άρεσε όσοι βρεθούν αύριο στο τραπέζι, να σταματήσει αυτό το συνοικέσιο που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, μην δυσαρεστήσω αυτόν ή τον άλλον, να ξεκινήσει αύριο ο καθένας που θα πάρει το πόστο του, να κλείσει το τηλέφωνό του και να φτιάξει ένα επιτελείο, που να θα μου άρεσε αύριο το πρωϊ να δω ότι υπάρχουν κανόνες σε αυτή την πόλη και όχι μόνο για το Αργοστόλι, αλλά για όλο το νησί. Να υπάρχουν κανόνες και όχι γνωριμίες. Να μπει σε μία σειρά το νησί, δεν γίνεται να ζούμε έτσι, πας σε άλλα μέρη και βλέπεις ότι έχουν εξελιχθεί, εμείς είμαστε εδώ πέρα, στην Κεφαλονιά και το παίζουμε όλοι ξερόλες και στην ουσία είμαστε 100 χρόνια πίσω. Δεν έχουμε τουριστική παιδεία, δεν έχουμε παιδεία και σαν άνθρωποι, ο ένας κοιτάει να βγάλει τα μάτια του αλλουνού. Είναι λάθος αυτός, πρέπει να αλλάξουμε εμείς σαν άνθρωποι. Αυτό που θα ήθελα πάρα πολύ είναι ο κόσμος τώρα πια, να δώσει τη δυνατότητα και την ευκαιρία, δεν μιλάω μόνο για τον εαυτό μου, από οποιοδήποτε συνδυασμό, από οποιοδήποτε αφετηρία, σε καινούργιους ανθρώπους να ανέβουν πάνω στο τραπέζι”.
Back To Top