skip to Main Content
Sintaksi 620×320

Έγγραφο-βόμβα για το μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων δημοσίου – Στάση πληρωμών στο μέρισμα 230.000 συνταξιούχων

Επιστολή «βόμβα» έστειλε στο  υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, η διοίκηση του  Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου.

Με την επιστολή αυτή, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», ουσιαστικά προειδοποιεί ότι τα διαθέσιμα του Ταμείου με βάση το καταγραφόμενο έλλειμμα επαρκούν ως το τέλος Μαρτίου για την καταβολή των μερισμάτων του Απριλίου σε 230.000 συνταξιούχους.

«Θα πρέπει να εγκριθεί επειγόντως από τον αμέσως επόμενο μήνα», όπως αναφέρεται στο περιεχόμενο της επιστολής, «η συνεχής έκτακτη επιχορήγηση στο Ταμείο, προκειμένου να μη βρεθεί σε αδυναμία καταβολής μερισμάτων».

Το Ταμείο έχει ήδη εξαντλήσει τα διαθέσιμά του για να πληρώσει τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, αλλά από τον Απρίλιο και μετά, δηλαδή για τα μερίσματα του Μαΐου και των επόμενων μηνών, θα πρέπει να πάρουν οι συνταξιούχοι χρήματα και δεν υπάρχουν!

Ακόμη και αν χρειαστεί να ρευστοποιήσει το σύνολο της περιουσίας που διαθέτει σε μετοχές, ομόλογα, στο Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος, το ποσό που μπορεί να εξασφαλίσει το ΜΤΠΥ ανέρχεται στα 52 εκατ. ευρώ, όταν για τα μερίσματα των μηνών Μαΐου έως και Δεκεμβρίου χρειάζονται 158 εκατ. ευρώ!

Η επιστολή έχει αποδέκτη τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη και στάλθηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου, ώστε και η ηγεσία του υπουργείου να είναι πλήρως ενημερωμένη και να αναλάβει τις ευθύνες της, από τη στιγμή που δεν υπάρξει λύση στο πρόβλημα.

Το πρόβλημα προέκυψε εξαιτίας της μη εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή των αποφάσεων που βάσει νόμου θα έπρεπε να πάρει όχι μόνο το ΜΤΠΥ, αλλά και τα επικουρικά ταμεία, όπως και τα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ, προκειμένου να μπορούν να πληρώνουν συντάξεις. Με τη ρήτρα αυτή θα έπρεπε να περικοπούν τα καταβαλλόμενα μερίσματα κατά 45%.

Ο προϋπολογισμός του 2015 καταγράφει έλλειμμα 227 εκατ. ευρώ, με την παραδοχή ότι θα καταβληθούν μόνον 10.200 νέα μερίσματα. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 2.228 νέες αιτήσεις. Το Ταμείο κάλυψε από ίδια διαθέσιμα τα ελλείμματα των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου ύψους 64,3 εκατ. ευρώ

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top