skip to Main Content
An 115

Ήρθαν αγριεμένοι! Οι θεσμοί απαιτούν μείωση αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων!

Κι άλλο τσεκούρι στο αφορολόγητο απαίτησαν οι θεσμοί!
– Αν περάσει, τότε μιλάμε για επιβάρυνση 220 ευρώ το χρόνο!
– Οι θεσμοί έθεσαν και θέμα μείωσης συντάξεων

SOS για το αφορολόγητο των μισθωτών και των συνταξιούχων. Τα τεχνικά κλιμάκια, σύμφωνα με πληροφορίες έβαλαν δύσκολα θέματα με το καλημέρα, των επαφών και των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ζήτησαν να μειωθεί το αφορολόγητο ποσό για μισθωτούς και συνταξιούχους, πράγμα που σημαίνει ότι αν γίνει αποδεκτή η αίτησή τους, τότε θα υπάρξει νέα φορολογική επιβάρυνση, η οποία θα πλήξει περισσότερο τα πλέον αδύναμα στρώματα.
Το μέγεθος της επιβάρυνσης εξαρτάται από το πόσο θα μειωθεί το αφορολόγητο. Αν για παράδειγμα η μείωσή του είναι 1.000 ευρώ, τότε ο επιπλέον φόρος ανέρχεται σε 220 ευρώ το χρόνο, αφού το ποσό αυτό θα φορολογηθεί με συντελεστή 22%.

Υπενθυμίζεται ότι: το αφορολόγητο που ισχύει σήμερα είναι 9.545 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με τρία προστατευόμενα τέκνα, 9.090 με δύο προστατευόμενα μέλη, 8.864 με ένα προστατευόμενο μέλος και 8.636 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς προστατευόμενα μέλη.

Επίσης, στο τραπέζι έχουν πέσει και απαιτήσεις για μείωση ή και κατάργηση αφορολόγητων δαπανών τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, αλλά όχι τελευταία σε σημασία, είναι η πληροφορία ότι είναι πολύ πιθανό οι Θεσμοί και ιδίως το ΔΝΤ να θέσουν θέμα περαιτέρω μείωσης των συντάξεων, πράγμα για το ποίο είχε προϊδεάσει η κυρία Βελκουλέσκου λίγο πριν αποχωρήσει από την Αθήνα τον περασμένο μήνα.

Βεβαίως, από την ελληνική πλευρά προτάσσεται μία απόλυτη και κάθετη άρνηση. Για τη μείωση των συντάξεων ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό έκλεισε και δεν πρόκειται να ανοίξει, ενώ στα τεχνικά κλιμάκια που έθεσαν θέμα αφορολόγητου η ελληνική πλευρά απάντησε κατηγορηματικά αρνητικά και επιστράτευση το επιχείρημα ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο από τη στιγμή που τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι φέτος το εννεάμηνο περισσότερα κατά 1,4 δισ. από τα προϋπολογισθέντα, καθώς και ότι με την καθιέρωση της υποχρεωτικής χρήσης του πλαστικού χρήματος θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.

newsit.gr

Back To Top