skip to Main Content
An169

Ακαρπο το Euroworking Group -Αγεφύρωτο το χάσμα για τους πλειστηριασμούς

  • Παραμένει το μεγάλο αγκάθι των πλειστηριασμών
  • Δεν βρέθηκε λύση στις σημερινές τηλεδιασκέψεις
  • Απερρίφθη και η νέα βελτιωμένη πρόταση της Αθήνας ως «γενναιόδωρη» -Τι περιελάμβανε
  • Πολιτική λύση αναζητά ο Τσίπρας
  • Μίλησε με Μέρκελ, Γιούνκερ και Ολάντ
  • Το Euroworking Group προέτρεψε να υπάρξει συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη

Χωρίς να υπάρξει συμφωνία ολοκληρώθηκε και το Euroworking Group που ακολούθησε της τηλεδιάσκεψης που είχαν επί μακρόν το απόγευμα σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Ετσι, η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο αυριανό Εurogroup με ανοιχτό το θέμα των πλειστηριασμών και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να υπάρχει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» το Euroworking Group προέτρεψε να υπάρξει συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη για το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων έτσι ώστε να συνεδριάσει εκ νέου μέχρι την Παρασκευή, ενδεχομένως ακόμη και δια ζώσης και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης όπως σήμερα.

Μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθεί να παραμένει το θέμα των πλειστηριασμών, με το σημερινό Euroworking Group να επιβεβαιώνει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, Αθήνας και εταίρων. Παρότι η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε σήμερα στις τηλεδιασκέψεις με νέα βελτιωμένη πρόταση, από τους εταίρους θεωρήθηκε και πάλι πολύ γενναιόδωρη.

Η νέα ελληνική πρόταση είχε πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια με 40% των πρώτων κατοικιών να μην προστατεύονται από τον νόμο από το 2016. Μάλιστα, το ποσοστό των πρώτων κατοικιών που δεν θα προστατεύονται, σύμφωνα με τη νέα ελληνική πρόταση,  θα αυξάνεται με τα χρόνια.

Και πάλι όμως αυτή η πρόταση δεν θεωρήθηκε πειστική, με τους εταίρους να τονίζουν ότι σκοπός της ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς δεν είναι να πλειστηριάζονται οι πρώτες κατοικίες αλλά να υπάρχει μία σοβαρή απειλή που θα πιέζει τους οφειλέτες να πληρώνουν τις οφειλές τους.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ενώ το Euroworking Group βρισκόταν σε εξέλιξη, ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ως την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να βρει λύση σε πολιτικό επίπεδο είχε κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, η αντίδραση της Ανγκελα Μέρκελ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται να ήταν θετική, ενώ ιδιαίτερα υποστηρικτός φάνηκε να είναι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ (διαβάστε αναλυτικά τι είπαν ΕΔΩ).

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top