skip to Main Content
Ofeiles Dimosio Aftodioikisi.gr  620×320

Αλλάζει το πλαίσιο ποινικών διώξεων για χρέη – Ποιοι γλιτώνουν

Γλιτώνουν την ποινική δίωξη οι οφειλέτες του Δημοσίου με χρέη έως 50.000 ευρώ μετά την ενεργοποίηση των σχετικών διατάξεων, με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Κατερίνας Σαββαΐδου.

Με την εγκύκλιο, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» ρυθμίζεται εκ νέου το ποινικό αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση χρεών προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ειδικότερα:

♦ Αυξάνεται το κατώτερο ποσόν της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς το Δημόσιο και τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων, από 5.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι τη δημοσίευση του νόμου σε 50.000 ευρώ.

♦ Επανέρχεται ο προγενέστερος χαρακτηρισμός του αδικήματος ως στιγμιαίου, με χρόνο τέλεσης αυτού την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών.

♦ Αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για μη καταβολή συνολικών ποσών κάτω των 50.000 ευρώ και δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, αυτή διακόπτεται.

♦ Εκκρεμείς αιτήσεις ή ένδικα μέσα κατά αποφάσεων για χρέη που υπολείπονται του ποσού των 50.000 ευρώ δεν εισάγονται για συζήτηση στο δικαστήριο.

Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»

Back To Top