skip to Main Content

ΑΝΑΣΑ:ΕΠΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΙΧΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΟΝΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) δέχεται συνεχή πλήγματα διοικητικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η σταδιακή απεγκατάσταση κρατικών υπηρεσιών που με το πρόσχημα της εξοικονόμησης μεταφέρονται απέναντι ή καταργούνται, και η τεράστια μείωση της χρηματοδότησης που έφθασε στον μηδενισμό του ΠΔΕ και την μη πραγματοποίηση ούτε μιας δημοπρασίας δημοσίου έργου το 2012 από τις τεχνικές υπηρεσίες της ΠΙΝ!
Η ύπαρξη της ΠΙΝ τίθεται εν αμφιβόλω.
Υποστηρίζουμε την διατήρηση και την ανάπτυξη της οντότητας της ΠΙΝ σαν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα με κοινά πολιτισμικά και οικονομικά στοιχεία αλλά και κοινό υπόβαθρο από προβλήματα που ζητούν επειγόντως λύση.
Η κατάργηση του «Καλλικράτη» και η αντικατάσταση του από ένα νέο σύστημα προοδευτικών μέτρων για την αποκέντρωση του κράτους και την συμμετοχή του δημότη, πρέπει να συνοδεύεται και από την επανεξέταση του γεωγραφικού προσδιορισμού των ορίων των δήμων, ιδιαίτερα στα πιο μεγάλα νησιά, την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά.
Είναι πρώτη επιλογή η αποκατάσταση της ισονομίας και ισοπολιτείας απέναντι στην επί δεκαετίες ακολουθούμενη στρεβλή και άδικη πολιτική σε βάρος του Ιονίου στα πλαίσια εφαρμογής νησιωτικών πολιτικών από το πάλαι ποτέ δικομματικό πελατειακό κράτος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Πλήρης ένταξη της ΠΙΝ σε όλους τους προτιμησιακούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς που επιδοτούν προϊόντα που παράγονται στα νησιά και εναρμόνιση του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στο Αιγαίο, σε όλα τα νησιά πλην Κρήτης και Ευβοίας!
I. Επιλέγουμε την εξισορρόπηση του σημερινού τουριστικού μοντέλου και την ανασυγκρότηση της παραγωγής. Το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο και ίσως αποδειχθεί χρονοβόρο, αποτελεί όμως μονόδρομο, η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η ενίσχυση του αγροτουρισμού και των εναλλακτικών μορφών. Τα Ιόνια, και ιδιαίτερα η Κέρκυρα, αν δεν αναβαθμίσουν την παραγωγική τους ικανότητα και δεν στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν θα μπορέσουν να μειώσουν το βαθμό εξάρτησής τους από τους διεθνείς και εγχώριους ολιγοπωλιακούς μηχανισμούς.
Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία αποτελούν ισχυρά όπλα αναξιοποίητα στα Ιόνια νησιά. Τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) που διαθέτει η περιοχή είναι σημαντική «προίκα» για τον νέο σχεδιασμό της αγροτικής οικονομίας. Σύνθημα μας, η δημιουργία αγροτικής οικονομίας που η παραγωγή της καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του τουρισμού, δημιουργώντας και παγιώνοντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας σε κάθε νησί.
Και μιας και μιλάμε για θέσεις εργασίας και για τον τουρισμό: θεωρούμε τεράστια αδικία και κοινωνική αναλγησία το γεγονός ότι με το τέλος του καλοκαιριού χιλιάδες εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά δεν θα μπορούν πλέον να πάρουν το επίδομα της ανεργίας εξ αιτίας των μνημονιακών επιλογών της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι από τα πρώτα πράγματα που θα αποκαταστήσει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς.
II. Το περιβάλλον του Ιονίου θα προστατευθεί σαν «κόρη οφθαλμού». Η επιβεβλημένη αναθεώρηση των Χωροταξικών Σχεδίων και επιλογών των μνημονιακών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα στις υδατοκαλλιέργειες και τον Τουρισμό, θα μας επιτρέψει να καταγράψουμε και να ενσωματώσουμε την λαϊκή απαίτηση, και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις των χρήσεων γης. Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στην προοπτική εξόρυξης υδρογονανθράκων στην γειτονιά των νησιών. Η διάσταση της προστασίας των πολιτών και του φυσικού και οικονομικού κεκτημένου, δεσπόζει στις επιλογές μας.
III. Η συνοχή της ΠΙΝ απειλείται από την μεγάλη έλλειψη ενός ενδοπεριφερειακού δικτύου μεταφορών και συγκοινωνίας, και ταυτόχρονα μιας σταθερής διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα και την Ιταλία.
Μέτρα όπως:
η υλοποίηση του οδικού άξονα βορρά-νότου από την Κέρκυρα στην Ζάκυνθο,
η ένταξη των καθέτων θαλάσσιων αξόνων από τα νησιά στην απέναντι ακτή ως αναπόσπαστο κομμάτι του υπό κατασκευή Δυτικού άξονα (Ιόνια οδός) και η συνακόλουθη κατασκευή των απαραίτητων λιμενικών έργων,
η οργάνωση τακτικού ακτοπλοϊκού δικτύου σε όλα τα νησιά, μικρά και μεγάλα, με την βοήθεια της λειτουργίας του δημόσιου φορέα που θα καθοδηγεί την ελληνική ακτοπλοΐα,
η εξασφάλιση της σύνδεσης της Κέρκυρας της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου με την Ιταλία, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες,
η ενθάρρυνση της χρήσης και άλλων πρόσφορων μέσων όπως τα υδροπλάνα, και
η μεγάλης σημασίας μέθοδος του Μεταφορικού Ισοδυνάμου (ΜΙ) που, λόγω του σχετικά μικρού κόστους που έχει στα Ιόνια, μπορεί να εφαρμοσθεί δοκιμαστικά στον ελλαδικό χώρο μειώνοντας δραστικά τα κόστη μεταφοράς του νησιωτικού Ιονίου,
είναι σε θέση να αλλάξουν τα δεδομένα δημιουργώντας πολύ μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Η Κέρκυρα, μέσα από την υλοποίηση των παραπάνω, μπορεί να λειτουργήσει σαν συγκοινωνιακός και εμπορικός κόμβος έλκοντας προωθητικά και την υπόλοιπη Ιόνια Περιφέρεια.
IV. Αξιοποίηση, με λαϊκό κοινωνικό έλεγχο, της μεγάλης κοινόχρηστης περιουσίας του δημοσίου στα νησιά του Ιονίου. Πάνω από εκατό ακίνητα στο Ιόνιο, πολλά από αυτά μεγάλης αξίας, κινδυνεύουν, ευρισκόμενα στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ, για ξεπούλημα στα ξένα και ντόπια ιδιωτικά συμφέροντα. Ο ανυποχώρητος αγώνας με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες για να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της συγκυβέρνησης θα συνεχιστεί. Ερημίτης, Ίσσος, Τραπεζάκι, Αλυκές είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ προσκλητήρια αγώνα, όπως είναι και η μάχη σε όλα τα επίπεδα, στην βουλή στην αυτοδιοίκηση στην κοινωνία, για να μην ξεπουληθούν, με απρόβλεπτες συνέπειες τα αεροδρόμια της Κέρκυρας, του Ακτίου, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, για να μην ξεπουληθεί το λιμάνι της Κέρκυρας και οι μαρίνες του Αργοστολιού και της Ζακύνθου.
V. Στο Ιόνιο, την περιοχή με την ιστορική παρουσία της Ιόνιας Ακαδημίας και την υψηλού επιπέδου καλλιέργεια των γραμμάτων και των τεχνών και του πολιτισμού, δεν αρμόζει η εικόνα ενός περιορισμένου στο χώρο και στην παραγωγή ιδεών Ιόνιου Πανεπιστήμιου, όπως δεν αρμόζει και το κατάντημα που επιφύλαξε για το ΤΕΙ Ιονίων η τριμερής τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ο κ. Αρβανιτόπουλος. Επιλέγουμε την στήριξη των δυο αυτών φορέων, που η παρουσία τους και η αναβάθμιση τους θα προσδώσει νέα δυναμική στην περιοχή.
VI. Το δίκτυο των μονάδων υγείας στα νησιά πάσχει ιδιαίτερα. Στην Κέρκυρα και στην Ζάκυνθο έχουμε νεότατα νοσοκομεία, χωρίς την στοιχειώδη στελέχωση και τα απαραίτητα οικονομικά μέσα. Στο Αργοστόλι, η νέα πτέρυγα δεν λειτουργεί ακόμη για τους ίδιους λόγους και κινδυνεύει να δοθεί σε ιδιώτες. Στα πιο μικρά νησιά, όπως είναι τα κοντινά μας Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι, ούτε λόγος για στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών. Επιλέγουμε σταθερά την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στην υγεία, εφαρμόζουμε όλη την διεθνή εμπειρία και τεχνολογία για την υπηρέτηση της υγείας στον νησιωτικό χώρο.
VII. Στο Ιόνιο ακόμη υπάρχουν περιοχές που το υδρευτικό πρόβλημα δεν έχει λυθεί, όπως η Κέρκυρα και οι Παξοί. Υπάρχουν περιοχές που η διαχείριση των απορριμμάτων είναι προσβλητική για τον τόπο και τους κατοίκους, όπως η Κέρκυρα, η Ζάκυνθος και η Λευκάδα. 290.000 ευρώ είναι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι για την αθλιότητα στην διαχείριση και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Επιλέγουμε την στήριξη έργων υποδομής που μπορούν άμεσα να αποδώσουν, στηρίζουμε μια ριζικά διαφορετική αντίληψη στην διαχείριση των απορριμμάτων που και το περιβάλλον σώζει και την τσέπη του πολίτη σέβεται.
Back To Top