skip to Main Content
Fok

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΟΥΝ τα τελευταία λόγια του Μητρ. Κεφαλονιάς: «Εγώ φεύγω- Να προσέχες τη μητέρα σου!»

Σε βαθύ πένθος έχει βυθιστεί το νησί της Κεφαλονιάς, έπειτα από τον ξαφνικό χαμό του τοπικού Μητροπολίτη Γερασίμου, ο οποίος είχε χειροτονηθεί στις 31 Μαΐου, αλλά δεν πρόλαβε να ενθρονιστεί.

«Δεν μπορεί να συνέβη αυτό. Ο Θεός μάς κάνει πλάκα», λένε στο protothema.gr ντόπιοι, που, από όταν έμαθαν για την απώλειά του, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Όλοι τους μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον και κανείς δε μπορεί να πιστέψει πως ο Θεός τον πήρε τόσο γρήγορα κοντά του στην ηλικία των 64 ετών.

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος «ήταν από 9 ετών μέσα στην Εκκλησία. Είχε παραιτηθεί από τα εγκόσμια κι ήταν ένας ευτυχισμένος κι ακούραστος άνθρωπος. Όλοι τον αγαπούσαν εντός κι εκτός Κεφαλονιάς. Στο νησί δεν υπάρχει σπίτι που να μην είχε πάει και να μην είχε βοηθήσει. Μεγάλο κακό αυτό που μας βρήκε», σημειώνουν άνθρωποι, που όταν είχαν χρειαστεί βοήθεια, εκείνος είχε τρέξει πρώτος, για να βρεθεί κοντά τους.

«Δεν ήθελε ούτε μεγαλεία ούτε τίποτα. Τον έβλεπες παντού σε κάθε αγώνα και σε κάθε πονεμένο. Μέσα στα νοσοκομεία και στα γηροκομεία να τρέχει και να προσφέρει. Έδινε το βιβλιάριο ασθενείας του σε όσους δεν είχαν ασφάλιση, μοίραζε τα χρήματά του και φορούσε πάντα παλιά ράσα και τρυπημένα παπούτσια. Τα δώρα που του έκαναν τα χάριζε και δεν κρατούσε ποτέ τίποτε για εκείνον. Ήταν ο παπάς μας κι ο άνθρωπός μας. Ξέραμε πως ό,τι κι αν συμβεί θα είναι εκεί», τονίζουν ακόμη, προσθέτοντας πως «δεν τον ένοιαζαν οι τιμές, παρά μόνο το καθήκον του. Ήταν ένας άγιος άνθρωπος».

«Ήταν τόσο ανιδιοτελής που όταν είχε πάει στον πόλεμο στη Σερβία για να μοιράσει τρόφιμα, γύρισε στην Κεφαλονιά χωρίς παπούτσια. Τόσο καλός άνθρωπος και τόσο αφοσιωμένος στο καθήκον του. Και στους σεισμούς πέρυσι έτρεχε στα σπίτια που ήταν απομακρυσμένα και δεν μπορούσε να φτάσει κανείς και μοίραζε τρόφιμα σε όσους το είχαν ανάγκη. Ο Θεός μάς κάνει πλάκα», σημειώνουν ντόπιοι.

Ο 64χρονος μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαλονιάς Γεράσιμος (κατά κόσμον Ευάγγελος-Γεράσιμος Φωκάς) εκοιμήθη, όταν υπέστη ανακοπή καρδιάς τα ξημερώματα της Δευτέρας κι ενώ βρισκόταν στην Ι .Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χορτιάτη, όπου είχε καταλύσει προκειμένου να παραστεί στη σημερινή ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου.

«Μιλήσαμε χθες στις δέκα το βράδυ κι ήταν πολύ ευτυχισμένος. Βρισκόταν καθ’ οδόν για τη Θεσσαλονίκη, για να παραστεί στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ιουστίνου. Δύο ώρες μετά τη συνομιλία μας πέθανε. Το παιδί που τον συνόδευε μου είπε ότι είχε μία απλή αδιαθεσία. Πριν κοιμηθεί, τον αποχαιρέτησε, λέγοντάς του “να είσαι καλός με τη μητέρα σου. Εγώ φεύγω”», λέει στο protothema.gr η δημοσιογράφος και ιδιοκτήτρια του KefaloniaPress, Ελένη Χιόνη, που με το Μητροπολίτη Γεράσιμο ήταν παιδικοί φίλοι και μοιράζονταν την ίδια αυλή.

Ο πόνος στο νησί της Κεφαλονιάς για την ξαφνική απώλειά του είναι ανείπωτος. Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος, όπως υπογραμμίζουν στο protothema.gr, τις τελευταίες ημέρες ήταν πολύ ευτυχισμένος για τα νέα του καθήκοντα κι όλο το νησί ανυπομονούσε για την ενθρόνισή του, καθώς έπειτα από δεκάδες χρόνια η Κεφαλονιά θα αποκτούσε Κεφαλονίτη μητροπολίτη.

Ενδεικτικό της αγάπης που έτρεφε ο κόσμος του νησιού στο πρόσωπό του ήταν το γεγονός ότι στη χειροτονία του τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα το «παρών» έδωσαν 4.000 κόσμου, που ήθελαν να τον συγχαρούν και να εκφράσουν τη στήριξή τους στα νέα του καθήκοντα. Ακόμη και τότε ο Μητροπολίτης Γεράσιμος, δεν άφησε το απλό και ταπεινό του προφίλ, κι εμφανίστηκε και πάλι με παλιά ράσα και τρυπημένα παπούτσια. «Ο Θεός μού έδωσε τόσους πολλούς αδελφούς κι αδέλφια, τόσους αρρώστους και πονεμένους, που είμαι πλήρης», είχε πει στον κόσμο μετά τη χειροτονία του, ενώ πήγε μέχρι και στα ΚΤΕΛ, για να ευχαριστήσει όσους ταξίδευσαν στην Αθήνα για χάρη του.

Η ενθρόνισή του είχε προγραμματιστεί για τις 2 Ιουλίου με 3.500 χιλιάδες ιερωμένους να δίνουν το «παρών» και το νησί να «βουλιάζει» από κόσμο την ημέρα αυτή για να γιορτάσει μαζί του. Δυστυχώς, ο Θεός είχε άλλα σχέδια. Η σορός του έφτασε σήμερα στο νησί στις 17:00 στο λιμάνι του Πόρου και θα τοποθετηθεί για λαϊκό προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών Κεφαλληνίας. Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Κεφαλληνίας θα ψαλεί στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών Κεφαλληνίας, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 στις 13:00. Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Κεφαλληνίας ορίστηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός.

Στην Ελλάδα κατέφτασε εκτάκτως κι ο αδελφός του μακαριστού Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, Αθανάσιος Φωκας, που είναι διαπρεπής μαθηματικός και πανεπιστημιακός. Ο καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς κατέχει από το 2002 την έδρα μη γραμμικής μαθηματικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Cambridge, έχει εκλεγεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, είναι επίτιμος διδάκτωρ σε πολλά πανεπιστήμια και θεωρείται ίσως ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός μετά τον Καραθεοδωρή.

protothema.gr

Back To Top