skip to Main Content
An 328

Ανατροπές για τους δημοσίους υπαλλήλους στο νέο Ασφαλιστικό – Ποιοι θα υποστούν μειώσεις (παραδείγματα)

Μπαράζ ανατροπών έρχεται για τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων με το νέοασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr περίπου 40 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο αναμένεται να μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων από 1η Ιανουαρίου 2017 με εφαρμογή των νέων διατάξεων.

Και αυτό θα συμβεί γιατί οι εισφορές 20% για την κύρια σύνταξη θα επιβάλλονται επί πάσης φύσεως εισοδήματα, και όχι μόνο επί του βασικού μισθού και του επιδόματος των 140 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα.

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή, η οποία οδηγεί σε μείωση μισθών της τάξης του 7%, ή περίπου 40 ευρώ τον μήνα, κατά μέσο όρο για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Ταυτόχρονα, οι απώλειες για όσους συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νόμου και ύστερα θα είναι από 10% ως και 30% σε σχέση με το σημερινό καθεστώς.

Να σημειωθεί ότι οι συντάξεις όσων δημοσίων υπαλλήλων αποχωρούν από την υπηρεσία τους μέχρι και την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου ασφαλιστικού θα υπολογίζονται με βάση τα όσα ίσχυαν έως τις 31/12/2014. Όσοι αποχωρήσουν την επομένη θα υποστούν όλες τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.

Παραδείγματα:

-Για έναν δημόσιο υπάλληλο με 20 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό στα 1.020 ευρώ η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 548 ευρώ καθαρά.

-Ένας με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.646 ευρώ θα πάρει σύνταξη 830 ευρώ καθαρά ενώ με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε σύνταξη 1.344 ευρώ.

-Ένας στρατιωτικός με συντάξιμο μισθό 1.600 ευρώ θα έπαιρνε σύνταξη με το παλιό σύστημα 1.240 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα πάρει 1.170 ευρώ.

Πρακτικά, με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στο δημόσιο οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί τακτικοί και μετακλητοί, όλων των βαθμίδων, είτε υπηρετούν στον στενό πυρήνα του Δημοσίου, είτε στη Βουλή, είτε σε ΝΠΔΔ, είτε στους ΟΤΑ.

Εν τω μεταξύ, η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων έχει οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε μια… βιομηχανία υποβολής και απόσυρσης συνταξιοδοτικών αιτήσεων.

Δείτε ολόκληρο το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο ΕΔΩ

aftodioikisi.gr

Back To Top