skip to Main Content
Atm708 3

Αποκάλυψη Reuters: Σενάριο-φωτιά της ΕΚΤ για χρεοκοπία – Πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις

  • Αποκάλυψη από το πρακτορείο Reuters
  • Η Φρανκφούρτη εξετάζει τις συνέπειες από στάση πληρωμών και πτώχευση της Ελλάδας
  • Το ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος
  • Η χώρα θα πληρώνει δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους με… υποσχετικές
  • Τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζες
  • Ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να δουλέψει
  • «Αυτό θα είναι το τέλος»
  • Δεν σχολιάζει η Κεντρική Τράπεζα
  • «Συζήτηση χωρίς νόημα» λέει η Αθήνα

Το ενδεχόμενο της υιοθέτησης ενός παράλληλου νομίσματος σε ενδεχόμενο πτώχευσης φέρεται να εξέτασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές , τα λεγόμενα IOU, δημιουργώντας ένα δεύτερο εικονικό νόμισμα εντός της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι στην ΕΚΤ φέρονται να ανησυχούν καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Μαΐου. Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην τα καταφέρει. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, συνεχίζει το πρακτορείο, θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανότατα να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές αυτές, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με IOU.

«Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε πρόοδο… Για αυτό πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια», είπε μια πηγή.

Γιατί δεν μπορεί να πετύχει το σενάριο

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο εκτιμούν ότι η χρήση IOU’s για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την κρίση, αντιθέτως θα έβαζε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της χώρας στην Ευρωζώνη.

Οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι έως και το 30% των Ελλήνων θα μπορούσε να δεχτεί… υποσχετικές αντί για ευρώ, αλλά αυτό θα ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες, καθώς, οι πολίτες αυτοί θα σπεύσουν να σηκώσουν καταθέσεις.

Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα κεφάλαια που αντλούν από τον ELA ή να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, όμως, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα IOU’s  ως εχέγγυα για άντληση κεφαλαίων από την ΕΚΤ μιας και η Φρακφούρτη δεν θα τα έκανε αποδεκτά.

«Τα IOUs, δεν νομίζω ότι μπορούν να δουλέψουν», αναφέρει η πηγή του Reuters. «Αυτό θα είναι το τέλος, θα βγουν από το ευρώ». Οι ανησυχίες αυτές εκφράστηκαν και από άλλους με γνώση του τρόπου σκέψης της ΕΚΤ.

«Με ένα παράλληλο νόμισμα… είσαι σχεδόν σε Grexit. Είναι κάτι έξω από το διεθνές πλαίσιο», ανέφερε δεύτερη πηγή.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι «οι Ελληνες επιμένουν πως δεν υπάρχει σχέδιο για στάση πληρωμών, ωστόσο, σε πρόσφατη επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Ανγκελα Μέρκελ, αναφέρεται ότι οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν προτεραιότητα σε σχέση με τις πληρωμές χρέους, εάν κληθεί να κάνει την επιλογή».

Τα συμπεράσματα του «τομέα αντίξοων σεναρίων» της ΕΚΤ ευθυγραμμίζονται με το μήνυμα που στέλνουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης στην Αθήνα εδώ και καιρό, ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μονομερείς και ριζοσπαστικές ενέργειες.

Από την Φρανκφούρτη, πάντως, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, ενώ, ελληνικές πηγές τονίζουν ότι μια τέτοια συζήτηση είναι «άνευ σημασίας».

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top