skip to Main Content
Tsipras

Από εκλογές ως … Grexit – Ασφυκτική πίεση και απειλές από εταίρους και δανειστές

Δεν βλέπουν συμφωνία ούτε στις 29 Απρίλη οι δανειστές και τα σενάρια εκλογών … ζεσταίνονται
– Αυξάνεται η πίεση με συχνές αναφορές σε Grexit και … πιθανό ατύχημα λόγω προβλημάτων στη διαπραγμάτευση
– Επιμένουν εταίροι και δανειστές στο Μνημόνιο, δεν συζητά καν η κυβέρνηση μειώσεις σε συντάξεις και εργασιακά
– Δυσφορία στο Μαξίμου και για τις αντιφατικές δηλώσεις υπουργών και στελεχών τουΣΥΡΙΖΑ

Σε πόλεμο με όλα τα μέσα έχει μετατραπεί πλέον η διαπραγμάτευση με εταίρους και δανειστές. Βρυξέλλες και ΔΝΤ διαμηνύουν ότι η εκταμίευση των χρημάτων περνάει από την τήρηση όλων των όρων και η Αθήνα απαντά ότι υπάρχουν όροι που έχει απορρίψει και δεν συζητά καν.

Με τις λίστες από το υπουργείο Οικονομικών να αυξάνονται σε σελίδες και σε οικονομικά μέτρα, αλλά και την κυβέρνηση να διαμηνύει τις τελευταίες ώρες ότι μπορεί να δεχθεί στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ακόμη και εκχώρηση του management στους επενδυτές ιδιώτες πολλοί διακρίνουν μια προσπάθεια του Μαξίμου να υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατό και να ανοίξουν, επιτέλους, οι κάνουλες της χρηματοδότησης.

Πολλοί είναι όμως επίσης εκείνοι που διαβλέπουν στη λεκτική εταίρων και δανειστών μια άλλη όψη του νομίσματος. Με δεδομένο το ότι η ελληνική οικονομία έχει φτάσει στα όριά της τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι έχουν περάσει σε απειλητικές δηλώσεις μιλώντας όλο και πιο συχνά για Grexit συμπληρώνοντας ότι ο αντίκτυπός του δεν θα είναι μεγάλος, όπως παλιότερα.

Απ’ την πλευρά της Αθήνα επιμένει ότι ζητήματα όπως οι ομαδικές απολύσεις ή οι μειώσεις σε συντάξεις δεν μπαίνουν καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κάπως έτσι εκτός από ένα σκληρό παιχνίδι πόκερ πολλοί είναι εκείνοι που διαβλέπουν και ένα πλήρες αδιέξοδο και κάπως έτσι επανέρχεται εμμέσως από τα χείλη αρκετών και το ενδεχόμενο των εκλογών.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι πως θα πάει η χώρα σε εκλογές. Υπό ποιες συνθήκες. Με μια συμφωνία η οποία θα πάρει εμμέσως πλην σαφώς την έγκριση των πολιτών ή χωρίς συμφωνία και με ερωτήματα να πλανώνται; Και στη μια και στην άλλη περίπτωση όσοι βλέπουν εκλογές μέσα στον Ιούνιο βλέπουν και καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.

Όχι όλοι όμως. Το Μαξίμου δεν κρύβει την ενόχλησή του για δηλώσεις όπως αυτή του Π. Λαφαζάνη πως μη επίτευξη συμφωνίας δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου. Κατά τον κ. Λαφαζάνη η χώρα έχει και άλλες λύσεις, αν και ο ίδιος δεν έσπευσε να διευκρινίσει τι εννοεί, ενώ το Μαξίμου ξεκαθαρίζει λύσεις εκτός Ε.Ε. ούτε υπάρχουν ούτε και αναζητούνται.

Την ίδια ώρα δηλώσεις όπως του Α. Μητρόπουλου ότι δεν υπάρχει θέμα έντιμου συμβιβασμού καθώς οι εταίροι θέλουν την τήρηση του μνημονίου και μόνο δημιουργούν νέο μέτωπο στο εσωτερικό.

Το Μαξίμου εκτιμά πάντως ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης με εταίρους και δανειστές και πως η συμφωνία είναι εφικτή.

Μια συμφωνία θα βάλει τέλος στα σενάρια όχι μόνο περί εκλογών αλλά και για ένα Grexit. Ωστόσο η συμφωνία αυτή όπως πολλοί λένε με νόημα θα είναι μια απλή μεταβατική περίοδος καθώς η χώρα με την οικονομία να παραπαίει θα βρεθεί σύντομα μπροστά στα ίδια διλήμματα… και επαναφέρουν έτσι τα σενάρια.Για το Μαξίμου πάντως ενδεχόμενο εκλογών δεν υφίσταται. Αντιθέτως ο μόνος στόχος όπως διαβεβαιώνουν κορυφαία στελέχη είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και μια βιώσιμη συμφωνία που θα επαναφέρει τη χώρα και την οικονομία στην κανονικότητα.

newsit.gr

Back To Top