skip to Main Content
ELLADACRISIS10 510 355

Από μία κλωστή οι διαπραγματεύσεις – Μπαράζ ξένων δημοσιευμάτων για χρεοκοπία και πληρωμές μισθών και συντάξεων με ομόλογα ή με παράλληλο νόμισμα

Πληροφορίες για νέο Euro Working Group το πρωί της Δευτέρας
– Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, στερεύουν τα δημόσια ταμεία
– Με το σταγονόμετρο η χρηματοδότηση ενώ έχουν έτοιμο τρίτο μνημόνιο ύψους 40 δισ. ευρώ
– “Χαμένη υπόθεση” η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων προς την ελληνική κυβέρνηση, κατά το Reuters που τονίζει πως η Ελλάδα κλώτσησε την ευκαιρία της για το χρέος
– Οργή Βαρουφάκη για το δημοσίευμα της γερμανικής FAZ που έκανε λόγο για σοκ στιςδιαπραγματεύσεις και χαρακτήριζε ως ταξιτζήδες τους Έλληνες γιατί απλώς ζητούν χρήματα

Πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές “φωνές” που μιλούν για τρίτο μνημόνιο και για αδυναμία πληρωμών μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα… λίαν συντόμως. Δεν αποκλείεται αύριο, Δευτέρα, να συνεδριάσει πάλι το EuroWorkingGroup, όπου προχθές καθορίστηκε η ατζέντα των συζητήσεων, που θα γίνονται ανά θεματική ενότητα. Πρακτικά αυτό ίσως ανοίξει και τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης… με δόσεις. Δηλαδή, χρηματοδότηση ανά ενότητα!

Οι “κόκκινες γραμμές” (συντάξεις – μισθοί) είναι το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και τα ταμεία… στερεύουν.

Το Bloomberg έκανε λόγο για νέο… κοστούμι που έχει ράψει στα μέτρα της Ελλάδας η Γερμανία, ύψους 40 δισ. ευρώ!

Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται το δεξί χέρι της Μέρκελ, τον Μάρσελ Φρέιζερ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών.

– -Θα είναι ύψους 30 εως 40 δισ. ευρώ

– Θα έχει χρονική διάρκεια τριών ετών

– Θα συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις για μέτρα, ενώ μένει να διευθετηθεί ο νέος θεσμός εποπτείας όσων θα συμφωνηθούν με την ελληνική κυβέρνηση

Την ίδια ώρα το Reuters αναφέρει σε άρθρο της πως “Η Ελλάδα ίσως έχει χάσει την ευκαιρία της για συμφωνία επί του χρέους”.

”Ακόμα και αν επιβιώσει τους επομένους τρεις μήνες, ταλαντευόμενη στο χείλος της χρεοκοπίας, η Ελλάδα πιθανώς να έχει χάσει την ευκαιρία της για μια μακροχρόνια συμφωνία για το χρέος της, καθώς έχει αποξενώσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη, και μάλιστα την στιγμή που τους χρειάζεται περισσότερο από ποτέ”, αναφέρει το Reuters τονίζοντας πως η κυβέρνηση Τσίπρας έχει χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων:

“Ο Αλέξης Τσίπρας και η αριστερή κυβέρνηση του, έχουν καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των πιστωτών της χώρας, ώστε λύσεις που θα μπορούσαν να έχουν δοθεί πριν μερικές εβδομάδες, τώρα πια φαντάζουν απίθανες.

Με το χρέος της χώρας να βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ και την οικονομία να προσπαθεί απεγνωσμένα να εξέλθει της εξαετούς ύφεσης, η Αθήνα χρωστάει το 80% του χρέους της στα κράτη της ευρωζώνης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της προς του ιδιώτες «κουρεύτηκε» το 2012.
Πολλοί οικονομολόγοι ήδη εκτιμούν ότι εφέτος η Αθήνα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, περί τα 30 δισ. ευρώ

Καθώς η διαγραφή του χρέους είναι από πολιτικής άποψης αδύνατη, η επόμενη καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν γρήγορη αποπληρωμή των δαπανηρών δανείων του ΔΝΤ, η εξαγορά ομολόγων της από την ΕΚΤ και παράταση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων από πλευράς των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, ώστε να υπάρξουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού τα επόμενα χρόνια”, αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα και τη πορεία των διαπραγματεύσεων, δεν έχουν τελειωμό.

Αυτό που εξόργισε, όμως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι το δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, στο οποίο γίνεται λόγος για “σοκαριστικές” διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, με σκληρές εκφράσεις όπως το “οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν σαν ταξιτζήδες”.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης, αναφέρει ότι προκάλεσε σοκ το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, με τον έναν από τους αξιωματούχους αυτούς να διατείνεται πως ο Έλληνας εκπρόσωπος συμπεριφέρθηκε σαν «ταξιτζής».

Το υπουργείο Οικονομικών τόνισε πως το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα υποστηρίζοντας πως εάν δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά του Euroworking Group, τότε οι αναγνώστες της FAZ θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα και πως η εφημερίδα θα δυσκολευτεί να δικαιολογήσει τον τίτλο και το περιεχόμενο του άρθρου της. “Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν την διαπραγμάτευση και την Ευρώπη”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.

newsit.gr

Back To Top