skip to Main Content
Daskaloi 620×320

Αύριο οι δάσκαλοι των σχολείων θα επιλέξουν νέους διευθυντές – Μπαράζ εγκυκλίων από το Υπουργείο Παιδείας για τη διαδικασία

Μπαράζ εγκυκλίων από το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία, όπου ξεκινούν μέσα στην εβδομάδα οι εκλογές για την επιλογή των νέων διευθυντών τους. Τα προβλήματα του σχετικού νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή είναι πολλά και τα ερμηνευτικά έγγραφα προς τα σχολεία της χώρας εναλλάσσονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου οι δάσκαλοι των σχολείων θα ψηφίσουν για την επιλογή εκείνων που θεωρούν καταλληλότερους για τη θέση του διευθυντή των δημοτικών σχολείων της χώρας. Πάντως πολλές είναι οι περιοχές όπου υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος για τη θέση διευθυντή στην περιοχή του.

Την εκλογή των διευθυντών σχολείων θα ακολουθήσει η εκλογή διευθυντών εκπαίδευσης σε κάθε περιοχή, η οποία  σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 31 Αυγούστου. Ως το τέλος του έτους θα έχουν αναδειχθεί και οι σχολικοί σύμβουλοι.

Η διαδικασία τοποθέτησης των διευθυντών στα δημοτικά σχολεία της χώρας θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου με τις αποφάσεις των περιφερειακών διευθυντών για τοποθέτηση διευθυντών σε σχολεία που για κάποιον λόγο έμειναν κενά.

Ετσι η σχολική χρονιά θα βρει τα σχολεία με αλλαγή των εκπαιδευτικών που βρίσκονταν σε κρίσιμες θέσεις διοίκησης, στο σύνολο όλων των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Για να θεωρηθεί έγκυρη η ψηφοφορία απαιτείται αυξημένο ποσοστό συμμετοχής (65%), ενώ υποψήφιος που συγκεντρώνει ποσοστό μικρότερο του 20% αποκλείεται της περαιτέρω διαδικασίας.

Το ποσοστό ψήφων καθενός, επί του συνόλου των έγκυρων ψήφων, ανάγεται σε ποσοστό επί των 12 µορίων που µπορεί να λάβει κατά ανώτατο όριο από τη διαδικασία των εκλογών. Αυτά αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου της μοριοδότησης (τα άλλα προέρχονται από προσόντα όπως σπουδές, ξένες γλώσσες, προϋπηρεσία κ.λπ.) που είναι 37 μόρια για την πρωτοβάθμια και 35 για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να θέσουν υποψηφιότητα είναι η οκταετής διδακτική προϋπηρεσία.

Η ψηφοφορία είναι μυστική και απαιτείται η αυξημένη απαρτία (66%) του συλλόγου διδασκόντων. Σε αυτήν δικαίωμα ψήφου έχουν οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας, μόνιμοι και αναπληρωτές.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι εκλογές θα γίνουν στις 19 Ιουνίου για την επιλογή διευθυντών σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Τα χρονοδιαγράμματα των εκλογών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι τα παρακάτω σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας:

Από 28.5.2015 ως 5.6.2015 η διαδικασία υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας.

Από 8.6.2015 ως και 9.6.2015 έχει δοθεί επιπλέον προθεσμία για κατάθεση δικαιολογητικών.

Από 28.5.2015 ως 9.6.2015 θα διεξαχθεί η διαδικασία μοριοδότησης των υποψηφίων.

Από 10.6.2015 έχει οριστεί η ανακοίνωση των πινάκων υποψηφίων οι οποίοι πληρούν τα τυπικά προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία.

Από 11.6.2015 ως 15.6.2015 θα γίνει η κατάθεση ενστάσεων στην οικεία διεύθυνση τόσο για τους πίνακες υποψηφίων οι οποίοι πληρούν τα τυπικά προσόντα συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής όσο και για τους πίνακες των αντικειμενικών μορίων – κοινοποίηση στις οικείες σχολικές μονάδες των πινάκων εκλογέων.

Υποψήφιος που συγκεντρώνει ποσοστό μικρότερο του 20% των ψήφων κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας στον σύλλογο διδασκόντων αποκλείεται της περαιτέρω διαδικασίας επιλογής, καθώς θεωρείται ότι δεν ικανοποιεί επαρκώς το κριτήριο αποδοχής εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Από το aftodioikisi.gr

Back To Top