skip to Main Content
1

Α. Χαρίτσης: Η Κεφαλονιά αναπτύσσεται τελείως ανισομερώς – Τι είπε ο υπουργός για τη διάσπαση

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε σεισμογενείς και σεισμόπληκτες περιοχές, όπως στην Κεφαλονιά, που συνδυάζει όχι μόνο τη νησιωτικότητα, αλλά και την ορεινότητα, όπως είπα και πριν, να μην μπορούν να καλύψούν εδώ και τέσσερα χρόνια μετά τους σεισμούς τις ζημιές, επειδή το νησί αναπτύσσεται τελείως ανισομερώς.

Στη διάσπαση των νησιωτικών δήμων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο Δήμος Κεφαλονιάς, καθώς και στον δήμο Σερβίων – Βελβεντού, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή.

Ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για μορφολογικές ιδιαιτερότητες στα εν λόγω νησιά, αλλά και για την συνταγματική ανάγκη να ληφθεί υπόψη το θέμα της νησιωτικότητας.

«Η οριζόντια, όμως, εφαρμογή αυτού του μέτρου (σ.σ. Καλλικράτης) σε όλα ανεξαιρέτως τα νησιά, εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια, βεβαίως, δημιούργησε σε κάποια εξ αυτών ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θέτουν σε διακινδύνευση τη λειτουργικότητα των δήμων αυτών, παράγουν αφόρητες δυσχέρειες και ανισότητες και μια ανισομερή ανάπτυξη των περιοχών μέσα στον ίδιο τον δήμο.

Με βάση άλλωστε τη συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 101, τόσο η νησιωτικότητα όσο και η ορεινότητα μιας περιοχής οφείλει να λαμβάνεται υπόψη από τον νομοθέτη κατά τη ρύθμιση των ζητημάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό την ισόρροπη και ολόπλευρη ανάπτυξη όλων των περιοχών, πολύ περισσότερο μάλιστα που σε κάποιες από τις υπό εξέταση περιπτώσεις στη συγκεκριμένη διάταξη συνδυάζεται τόσο το στοιχείο της νησιωτικότητας όσο και της ορεινότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σάμος, για παράδειγμα, είναι κατά 92% ορεινή και ημιορεινή, η Κεφαλονιά έχει δύο μεγάλους ορεινούς όγκους και είναι το ορεινότερο νησί των Επτανήσων. Αυτά είναι μόνο κάποια ενδεικτικά παραδείγματα.

Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο, δηλαδή το στοιχείο της ορεινότητας, εκτός από τα τέσσερα νησιά, Λέσβος, Σάμος, Κέρκυρα και Κεφαλονιά, στη συγκεκριμένη διάταξη περιλαμβάνεται και ο Δήμος Σερβίων Βελβεντού, λόγω ακριβώς της ορεινότητας του Βελβεντού και των μεγάλων ανισοτήτων που παρήχθησαν στην πράξη από τη συνένωση των δύο πάλαι ποτέ «Καποδιστριακών» δήμων.
Έτσι, λοιπόν, ρυθμίζουμε άμεσα περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο. Στην αναλυτική αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη ρύθμιση θα βρείτε στοιχεία για κάθε μία από αυτές τις πέντε περιπτώσεις που τεκμηριώνουν, πιστεύω, με επάρκεια τη σκοπιμότητα των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

Ταυτόχρονα, όμως, συγκροτούμε και νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα έχει επιστημονικό και διακομματικό χαρακτήρα, η οποία θα μελετήσει όλα τα άλλα ώριμα σχετικά αιτήματα δήμων, θα συντάξει τις σχετικές μελέτες και σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μέσα σε λίγους μήνες, θα εισηγηθεί για το ποιες επιπλέον ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και πού.»

Η Κεφαλονιά αναπτύσσεται ανισομερώς

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Κεφαλονιά αναπτύσσεται «τελείως ανισομερώς» ενώ παραδέχτηκε ότι δεν έχουν μπορέσει να καλυφθούν οι ανάγκες που προέκυψαν μετά τους σεισμούς.

«Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε σεισμογενείς και σεισμόπληκτες περιοχές, όπως στην Κεφαλονιά, που συνδυάζει όχι μόνο τη νησιωτικότητα, αλλά και την ορεινότητα, όπως είπα και πριν, να μην μπορούν να καλύψούν εδώ και τέσσερα χρόνια μετά τους σεισμούς τις ζημιές, επειδή το νησί αναπτύσσεται τελείως ανισομερώς.»

Να συνδράμουν οι τοπικές κοινωνίες για την ομαλή μετάβαση στους νέους δήμους

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στο θέμα της ομαλής μετάβασης προς τους νέους  δήμους και στις ειδικές ρυθμίσεις που προβλέφθηκαν, αλλά ζήτησε και την συνδρομή των τοπικών κοινωνιών γι’ αυτή  την ομαλή μετάβαση.

«Μέχρι τώρα από την εγκατάσταση των νέων αυτοδιοικητικών αρχών μετά τις εκλογές του Μαΐου τον Σεπτέμβρη του 2019, οπότε και θα αρχίσουν να λειτουργούν οι νέοι Δήμοι, υπάρχει ένα μεταβατικό διάστημα έξι περίπου μηνών για να προετοιμάσουν οι υφιστάμενοι Δήμοι τη νέα κατάσταση.
Σ’ αυτόν τον πρώτο λόγο έχουν, βεβαίως, οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες οι οποίες θα πρέπει να συνδράμουν για να γίνει αυτή η μετάβαση ομαλά. Είναι, βεβαίως, αυτονόητο ότι από τη μεριά μας θα παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια σ’ αυτή την προσπάθεια. Άλλωστε, η ρύθμιση περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις, όπως θα δείτε όταν θα την διαβάσετε προσεκτικά, σαφείς διατάξεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το πώς θα γίνει ακριβώς η διάσπαση, τι θα γίνει με το καθεστώς των υφιστάμενων υπαλλήλων και εργαζομένων, τι θα γίνει με τη διανομή της περιουσίας του Δήμου, με τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου κ.ο.κ.
Επίσης, περιλαμβάνονται στη διάταξη ειδικές ρυθμίσεις για πρόσληψη νέου προσωπικού, εφόσον χρειαστεί, κατά προτεραιότητα, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στους νεοσύστατους Δήμους.
Στην κατάρτιση των ρυθμίσεων αυτών θέλω, κλείνοντας, να πω ότι έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας, του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως, επίσης, και από τους συνεργάτες μου, που κάποιοι απ’ αυτούς είναι σήμερα εδώ, που σε δύσκολες συνθήκες και με πολύ ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα μόχθησαν πραγματικά για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και δημοσίως για την αφοσίωση και τη πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία έκαναν, γιατί το εγχείρημα της διάσπασης Δήμων γίνεται για πρώτη φορά στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, αλλά εμείς τολμήσαμε και το κάνουμε πράξη. »

Πηγή: kefalonitikanea.gr

Back To Top