skip to Main Content
Didimo 538 355

Βλέπουν τα πρώτα σημάδια που απομακρύνουν τη ρήξη! Τι όρους βάζει ο Σόιμπλε για να δεχθεί το σχέδιο-γέφυρα του Τσίπρα

– Υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις σημείωσε πως στοEurogroup θα αποφασιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων
– Η ανακοίνωση από τον Γ. Βαρουφάκη για υιοθέτηση του 70% του Μνημονίουθεωρείται καλή αρχή από τις Βρυξέλλες
– Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες μιλούν πως σίγουρα όταν τελειώσουν όλα θα υπάρχει μία νεά συμφωνία για την Ελλάδα
– Γερμανός αξιωματούχος αναφέρει πως δεν μην τηρεί τις συμφωνίες της μια χώρα μέλος της ευρωζώνης

Μετά τα σύννεφα ρήξης ανάμεσα στην Αθήνα και την Ευρώπη φαίνεται πως τις τελευταίες ώρες υπάρχουν μικρά δείγματα φωτός μέσα στο τούνελ των διαπραγματεύσεων.

Λίγη ώρα μετά την πρώτη δημοσιοποίηση του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης στο οποίο ουσιαστικά ζητά το συμβόλαιο γέφυρα με αντικατάσταση του 30% του υπάρχοντος Μνημονίου, ήρθε και η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας.

Για πρώτη φορά κυβερνητικός αξιωματούχος της Γερμανίας άφησε ένα μικρό σημάδια για πιθανή ύπαρξη συμφωνίας, αναφερόμενος στη συνάντηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε και του έλληνα ομολόγου του, Γιάννη Βαρουφάκη, για την οποία δήλωσε πως ήταν σε πραγματικά πολύ καλό κλίμα.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, ο γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε φαίνεται πως δεν απορρίπτει το σχέδιο-γέφυρα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά βάζει έναν όρο. Κι αυτός ο όρος είναι να κλείσει το τρέχων πρόγραμμα, όπως έχει συμφωνηθεί από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Όπως αναφέρει η γερμανική κυβερνητική πηγή, εάν η Αθήνα συμφωνήσει αυτό τότε η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει τα επόμενα βήματα και συγκεκριμένα το σχέδιο – γέφυρα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μάλιστα, επισημαίνουν πως υπάρχουν συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει η χώρα και εάν δεν τις τηρεί τότε θα χάσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της, σημειώνοντας πως ποιός θα υπογράψει ξανά με την Ελλάδα την οποιαδήποτε συμφωνία εάν ξέρει πως η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να απορρίψει αυτές τις συμφωνίες.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως παρά τις δηλώσεις αξιωματούχων για σκηνικό ρήξης, φαίνεται πως υπάρχει φως στο τούνελ, κάτι που μπορεί να έχει βάση μιας και αυτοί οι αξιωματούχοι έχουν γνώση των παρασκηνιακών επαφών στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αυτές τις διπλωματικές πηγές, όλοι τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα συμφωνούν σε τρία σημεία που είναι:

– Απαιτείται περισσότερος χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση και τις διαπραγματεύσεις
– Υπάρχουν ανοιχτά θέματα, όπως το δημόσιο χρέος, για το οποίο φυσικά αποκλείουν το κούρεμα, αλλά συζητούν πχ μία ελάφρυνση όπως μπορεί να γίνει μέσω της επιμήκυνσης
– Όλοι συμφωνούν πως στο τέλος θα υπάρξει μία νέα συμφωνία για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης μεταφέροντας το κλίμα στις Βρυξέλλες μέσω των Financial Times αναφέρει πως στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τουλάχιστον θα αποφασιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος(NEWSIT.GR)

Back To Top