skip to Main Content
TSIP4

Βραδινές εξελίξεις: Νέα πρόταση Γιούνκερ για συμφωνία – «Οχι» από Μαξίμου

  • Μήνυμα από τον πρόεδρο της Κομισιόν
  • Εθεσε τέσσερις όρους για συμφωνία πριν από το τέλος
  • Οι θεσμοί δέχονται μια αλλαγή στο κείμενο
  • Πληροφορίες μιλούν για μη κατάργηση του ΕΚΑΣ
  • Αναφορά και για το χρέος
  • Απορρίπτει η κυβέρνηση, αλλά «ακούει με ενδιαφέρον»
  •  «Ο Αλέξης Τσίπρας θα ψηφίσει την Κυριακή ‘’όχι’’»
  • «Αν βρεθεί η λύση έστω και στο και πέντε εμείς θα την πάρουμε» είπε ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ
  • Δραματικές ώρες για τη χώρα

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην ελληνική κρίση λιγότερο από 24 ώρες πριν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης και ενώ η χώρα βαδίζει προς δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες και capital controls.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε μήνυμα στην Ελλάδα σε μια νέα (ύστατη;) προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση τέσσερις βασικούς όρους για συμφωνία.

Αναλυτικά:

  1. Να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών (σσ εκείνο με τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% και όχι στο 23%)
  2. Ο Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει ναι
  3. Οι θεσμοί να αποδεχτούν μια αλλαγή στο κείμενό τους (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για υποχώρηση των δανειστών στην κατάργηση του ΕΚΑΣ)
  4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε να υπάρξει και αναφορά για το χρέος. Ειδικότερα φέρεται να προτείνει πως η υπόσχεση του Eurogroup, τον Νοέμβριο του 2012, που είχε λάβει τότε η κυβέρνηση Σαμαρά θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2015 σε συνεργασία με τον ESM.

«Οχι» είπε το Μαξίμου

Η ελληνική απάντηση, πάντως, φέρεται να ήταν αρνητική, καθώς, όπως διαρρέουν κύκλοι του Μαξίμου «Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει “όχι”».

Χαρακτηριστικά κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν: «Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται, εργάζεται για τη λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει “όχι”».

Τσίπρας: Αν μας φέρουν μια λύση στο και πέντε θα την πάρουμε

Νωρίτερα, πάντως, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αποχωρήσει ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τόνισε χαρακτηριστικά «Τώρα που το δίλημμα είναι πιο σαφές πιστεύω ότι θα υπάρξει μια υπαναχώρηση. Το μήνυμα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Είμαστε εδώ. Οι διαφορές μας στα δημοσιονομικά είναι μηδαμινές. Στα άλλα είναι πολύ σημαντικές. Αν βρεθεί η λύση έστω και στο και πέντε εμείς θα την πάρουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων την Τρίτη, την οποία, όμως ακύρωσε το βράδυ της Δευτέρας χωρίς να ανακοινωθούν συγκεκριμένοι λόγοι…

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top