skip to Main Content
Ekt 520 355

Βρώμικα παιχνίδια με τις καταθέσεις των πολιτών – “Τρομοκρατικό” δημοσίευμα του Reuters: Δεν ξέρουμε εάν θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι τράπεζες

Ο Μπενουά Κερέ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις δηλώσεις του επικαλείται το Reuters
– H δήλωση αυτή σύμφωνα με το Reuters έγινε όταν το μέλος της ΕΚΤ ρωτήθηκε από τονΝτάισελμπλουμ μέσα στο Eurogroup
– Ο Βαρουφάκης ερωτηθείς για τις καταθέσεις διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα του Reuters
– Πηγές της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας στο Newsit: Ουδέποτε ειπώθηκε κάτι τέτοιο
– Το μισό “μαξιλάρι” που δημιουργείται κάθε Τετάρτη με τις χορηγήσεις μέσω του ELA έχασαν σήμερα οι τράπεζες
– Κοντά στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ οι σημερινές εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες
– Το Μαξίμου καταγγέλει σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης

Την ώρα που το ελληνικό ζήτημα είναι στην πιο κρίσιμη καμπή του μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup, κάποιοι έχουν αποφασίσει να παίξουν βρώμικα παιχνίδια στις πλάτες των πολιτών και να δημιουργήσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο κλίμα οικονομικής αναταραχής.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης μέσα στο Eurogroup πως οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν από τις εκροές καταθέσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ρώτησε τον Μπενουά Κερέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ανοίξουν την Παρασκευή. Και εκείνος σύμφωνα πάντα με το Reuters απάντησε “αύριο ναι, Δευτέρα δεν ξέρω”.

Ωστόσο, χαρακτηριστικό των βρώμικων παιχνιδιών που παίζονται είναι πως αξιόπιστες πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος, ανέφεραν στο NewsIt πως ουδέποτε ειπώθηκε κάτι τέτοιο εντός του Eurogroup από τον Μπενουά Κερέ.

Την ίδια ώρα, ερώτηση για τις εκροές καταθέσεων δέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης από τις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν αναμένει μεγάλη εκροή καταθέσεων την Παρασκευή για να του απαντήσει ο κ. Βαρουφάκης πως αυτή είναι αυθάδης ερώτηση και πως εμπιστεύεται απόλυτα την ψυχραιμία των Ελλήνων πολιτών.

Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το συγκεκριμένο δημοσίευμα του Reuters.

Nωρίτερα, το Μαξίμου για τέτοιου είδους δημοσιεύματα είχε κάνει λόγο για σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης.

Αυτές οι τακτικές είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντα του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια. Η προσπάθεια αυτών των κύκλων θα πέσει στο κενό. Θα προσκρούσει στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και του λαού. Το μόνο όπλο που θα ήθελαν να έχουν είναι ο φόβος του λαού μας. Άλλα δεν…

Σημαντικές οι εκροές από τις ελληνικές τράπεζες

Το μισό “μαξιλάρι” που δημιουργείται κάθε Τετάρτη με τις χορηγήσεις μέσω του ELA έχασαν σήμερα οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα οι εκροές ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων ημερών και πολύ περισσότερες από τις χτεσινές.

Αυτό σημαίνει πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζιτών οι εκροές μπορεί να ξεπέρασαν ακόμα και το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Το μαξιλάρι ύστερα από τη χορήγηση μέσω του ELA 1,1 δισ. ευρώ υπολογιζόταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, χθες από κάποιες πηγές στα 1,6 ως 1,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλες πηγές το ανέβαζαν σε 2,1 με 2,2 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στους τραπεζίτες οι οποίοι δεν βλέπουν να έρχεται ανάσχεση της χιονοστιβάδας. Αντιθέτως, οι παραγγελίες που έχουν δοθεί στα καταστήματα είναι αυξημένες με αποτέλεσμα οι φόβοι για την Παρασκευή να έχουν χτυπήσει ¨κόκκινο¨.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι όσο η ειδησεογραφία θα περιλαμβάνει capital controls και όσο ξένοι ειδικοί και μη θα μιλούν γι΄ αυτό το θέμα οι καταθέτες θα συρρέουν στα γκισέ των τραπεζών για να κάνουν αναλήψεις.

Τέλος, το πρακτεορείο Reuters αναφέρει πως από την Δευτέρα μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης αποσύρθηκαν από τις τράπεζες δύο δισ. ευρώ!

newsit.gr

Back To Top