skip to Main Content
Fitness 620×320

Γιατί δεν χάνετε βάρος; Τα 5 πιο συχνά λάθη

Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες μιας (ακόμα) δίαιτας αλλά δεν βλέπετε τα επιθυμητά αποτελέσματα; Επιλέγετε πάντα βιολογικά προϊόντα ή/και προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, αλλά εκείνα τα «τελευταία» περιττά κιλά δεν λένε να φύγουν;

Αυτές είναι καταστάσεις που συμβαίνουν σε πολλούς ανθρώπους, αλλά οι αιτίες δεν είναι πάντα στις τροφές και την ποσότητα που επιλέγουν να καταναλώνουν.

Υπάρχουν και άλλες αιτίες που «σαμποτάρουν»την προσπάθειά σας να χάσετε σωματικό βάρος, όπως οι ακόλουθες:

Δεν κοιμάστε αρκετά

Όταν σας λείπει ύπνος (ειδικά όταν αυτό συμβαίνει σε τακτική βάση) τα επίπεδα ενέργειας που έχετε όταν ξυπνάτε είναι χαμηλά και ο οργανισμός σας θα αναζητήσει κάποια τροφή με ζάχαρη/λιπαρά για να πάρει την επιπλέον ενέργεια που του λείπει. Επίσης, ο περιορισμένος/κακής ποιότητας ύπνος επηρεάζει την ορμονική ισορροπία του οργανισμού και εμποδίζει το κάψιμο του λίπους. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism» έδειξε ότι ακόμα και μία νύχτα αϋπνίας μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα σας αντιδράει στην ινσουλίνη και ως εκ τούτου να σας κάνει να έχετε τάση προς παχυσαρκία.

Δεν πίνετε αρκετό νερό ή πίνετε νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος

Συνήθως είναι βασική προϋπόθεση σε κάθε διατροφικό πρόγραμμα, αλλά λίγοι άνθρωποι εκτιμούν την σημασία του να πίνουν τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα. Επίσης, όταν πίνετε νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος, τότε διαλύετε τα οξέα του στομάχου, τα οποία με τη σειρά τους στη συνέχεια δεν μπορούν να διυλίσουν σωστά την τροφή και καθυστερεί η διαδικασία της πέψης. Τέλος, αν πίνετε 1-2 ποτήρια νερό λίγη ώρα πριν από ένα κύριο γεύμα, τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα καταναλώσετε και λιγότερη ποσότητα τροφής.

Δεν τρώτε πρωινό

Δεν είναι τυχαίο που το χαρακτηρίζουν ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Το καλό πρωινό «θέτει σε κίνηση» τον μεταβολισμό σας, σας γεμίζει ενέργεια και αυξάνει το κάψιμο του λίπους. Αρκεί να αποφύγετε την πολύ ζάχαρη και τα λιπαρά και να προτιμήσετε δημητριακά, φρούτα και πρωτεΐνη.

Καταναλώνετε συχνά και πολλά σνακ μεταξύ των γευμάτων

Κάθε φορά που καταναλώνετε κάτι «πρόχειρο», ανεβάζετε το επίπεδο ινσουλίνης, γεγονός που κάνει το σώμα σας να αποθηκεύει λίπος. Βεβαιωθείτε ότι τα γεύματά σας αποτελούνται από άπαχες πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά (πχ από ψάρια), άμυλα πλούσια σε φυτικές ίνες, και πολλά μη-αμυλούχα λαχανικά, έτσι ώστε να μπορείτε να αντέξετε για 4 έως 6 ώρες μεταξύ των γευμάτων.

Ασκείστε με λάθος τρόπο

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness» έδειξε ότι η υψηλής έντασης προπόνηση με σύντομα διαλείμματα (για λίγη ώρα) είναι πιο αποτελεσματική, όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, συγκριτικά με την ήπιας έντασης σωματική άσκηση που διαρκεί περισσότερη ώρα.

Πηγή: onmed.gr

Back To Top