skip to Main Content
An517

Διημερίδα από το Κέντρο Ημέρας Αργοστολίου, με θέμα: «Η ανατομία του bullying και άλλων μορφών επιθετικότητας» (Οργάνωση υπό την αιγίδα της ΚΕΔΗΚΕ) Γράφει η Αναστασία Κανάκη

To bullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά –σωματική, λεκτική, ψυχολογική ή και κοινωνική– που εκδηλώνεται σκόπιμα, απρόκλητα και επαναλαμβανόμενα, στο σχολείο, στον εργασιακό χώρο, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σκοπός της είναι η επιβολή, και η πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου στο άτομο (ή ομάδα ατόμων), που την υφίσταται.

  • Σωματικός εκφοβισμός είναι τα χτυπήματα, τα σπρωξίματα, οι κλωτσιές κλπ.
  • Λεκτικός εκφοβισμός είναι η κοροϊδία, οι διακρίσεις, τα σεξουαλικά σχόλια κοκ.
  • Κοινωνικός εκφοβισμός είναι η διάδοση φημών, η καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, η απομόνωση από την ομάδα κλπ.
  • Επίσης υπάρχει ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο κοκ.

Στη συμπεριφορά του bullying υπάρχει μια διαφορά ισχύος ανάμεσα σ’ αυτούς που την ασκούν και σ’ αυτούς που την υφίστανται. Δεν πρόκειται για μια διαμάχη, που χρειάζεται επίλυση. Όλη η εξουσία είναι στο άτομο ή στην ομάδα που την ασκεί. Τα άτομα που εκφοβίζουν τους άλλους, δείχνουν απέχθεια και περιφρόνηση σ’ αυτούς που προσπαθούν να βλάψουν. Πιστεύουν ότι μέσα απ’ αυτή τη συμπεριφορά γίνονται πιο σημαντικοί. (Hλ. Πηγή:www.psychotherapeia.net.gr)

Για το θέμα αυτό του «μπούλινγκ» και την ανατομία του, αλλά και για άλλες μορφές επιθετικότητας έγινε διάλεξη σήμερα, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, στην Αίθουσα «Αντίοχου Ευαγγελάτου» για εκπαιδευτικούς και γονείς.

Ήταν μια διημερίδα, οργανωμένη απ το Κέντρο Ημέρας Αργοστολίου, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΙΚΕ. Σήμερα ήταν η 2η μέρα, ως συνέχεια της χθεσινής διάλεξης, που απευθυνόταν σε μαθητές.

Το θέμα που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και γονείς, είχε τον τίτλο «Workshop για εκπαιδευτικούς/ γονείς: Η αντιμετώπιση της επιθετικότητας στο σχολείο. Πρόγραμμα παρέμβασης», με ομιλήτρια την κ. Ρεγγίνα Γιαννάκη, Ψυχολόγο του Κέντρου Ημέρας Ψυχικής Υγείας Αργοστολίου και με προσκεκλημένη ομιλήτρια την κ. Χρύσα Τραυλού, Εκπαιδευτικό Α΄βάθμιας.

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία, απευθυνόμενη στο κοινό, με σκοπό την κατανόηση του θέματος «επιθετικότητα» και τις παραμέτρους της.

 

 

Back To Top