skip to Main Content
Tsipras04 473 355

Εκλογές 2015 – “Καρφιά” Τσίπρα για Ζωή: Το θέατρο του παραλόγου – Φόβοι για μίνι ανταρσία στην πανελλαδική διάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Σε εξέλιξη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ
– Συμμετέχουν μέλη της ΚΕ και των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος, αλλά και βουλευτές
– Φόβοι για μίνι… ανταρσία μέσα στη σύσκεψη μετά το μπαράζ αποχωρήσεων
– H σύσκεψη πραγματοποιείται στον Πολυχώρο Πολιτισμού “ΑΘΗΝΑΪΣ” και θα ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή
– Αναμένονται οι πρώτες προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα εν όψει των εκλογώντης 20ης Σεπτεμβρίου

Στη… σκιά των μαζικών αποχωρήσεων από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η πανελλαδική σύσκεψη του κόμματος στον Πολυχώρο Πολιτισμού “ΑΘΗΝΑΪΣ”.

“Συζητάμε σήμερα και αύριο, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι συζητάμε και κυρίω δρούμε σε ένα πολεμικό πολιτικό τοπίο. Τους τελευταίους μήνες δεν σταματήσαμε να δίνουμε μάχες με πείσμα και αποφασιστικότητα για να διεκδικήσουμε το δίκιο του λαού. Ματώσαμε. Δώσαμε μάχες μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Παλέψαμε με θεριά μέσα και έξω από τη χώρα, αλλά ούτε μια στιγμή δεν διστάσαμε.

Κάποιοι λένε πηγε χαμένος ο αγώνας. Ας φανταστούν πού θα ήταν η χώρα χωρίς αυτή τη διαπραγμάτευση. Τι συμφωνία θα έφερνε ο Σαμαράς;”, είπε αρχίζοντας την ομιλία του, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: “Θα μπορούσαμε να δραπετέυσουμε από την αλήθεια. Να παραμείνουμε αμόλυντοι και να υποκριθούμε ότι εκτός ευρώ μπορούμε να εγγυηθούμε το ίδιο και καλύτερο επίπεδο ζωής. Μπορούσαμε να επιλέξουμε να μην λερώσουμε τα δικά μας τα χέρια. Αλλά ποιος θα ξελάσπωνε το μέλλον; Δεν το πράξαμε. Είμαστε εδώ αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε δρόμους προχωρώντας μπροστά. Αλλά αν ο δρόμος ήταν στρωμένος, δεν θα ήμασταν εμείς εδώ, αλλά άλλοι. Η Αριστερά όμως πάντα έπαιρνε το τιμόνι στα δύσκολο”.

Φόβοι για μίνι ανταρσία

Ηγετικά κομματικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πού μπορεί να φτάσει το κύμα των παραιτήσεων ή των αρνήσεων να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια. “Υπάρχει πρόβλημα”, σημειώνουν συνοπτικά.

Η κρίση στην τάση των “53+” δεν έχει εκτονωθεί. Έτσι, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να εκδηλωθεί μίνι ανταρσία εντός της πανελλαδικής σύσκεψης, από ορισμένους εξ αυτών, που θα αποκολλήσει ένα τμήμα της.

Χθες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προέβη σε μία αινιγματική δήλωση, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν θα συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε “Δεν έχω πάρει ακόμη τις αποφάσεις μου”. Η δήλωση αυτή έρχεται μόλις τρεις ημέρες μετά τη διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα πως ο κ. Τσακαλώτος θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Αλέξη Μητρόπουλου στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Ο κ. Μητρόπουλος ήταν μεταξύ των βουλευτών που είχαν ψηφίσει “παρών” στα μέτρα, ωστόσο το θέμα φαίνεται ότι είχε διευθετηθεί και θα τύχει της αντιμετώπισης που θα έχουν και οι άλλοι βουλευτές που τήρησαν την ίδια στάση, δηλαδή με τη δέσμευση σε ένα νέο πρόγραμμα.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε to Mega, φαίνεται ότι τα τελευταία 24ωρα προστέθηκε και μια ακόμη παράμετρος που σχετίζεται με τη Δικαιοσύνη. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτέλεσε αφορμή για να δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήσεις να μην είναι υποψήφιος ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Την ίδια στιγμή, μυστήριο παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Συν τοις άλλοις οι περισσότεροι βουλευτές που ψήφισαν “παρών” για τη συμφωνία κρατούν ακόμα κλειστά τα χαρτιά τους και δεν έχουν εκδηλωθεί.

Αυτή η στάση τους προβληματίζει την Κουμουνδούρου, αφού επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη νευρικό κλίμα ανάμεσα στα στελέχη. Πάντως στο κόμμα υπάρχει και η πρόταση να μην είναι υποψήφιοι, ακόμα και στην περίπτωση που ξεκαθαριστεί η θέση τους.

newsit.gr

Back To Top