skip to Main Content
Eforia Forologia 620×320

Εκπτώσεις από την εφορία: «Καθαρίζονται» υποθέσεις με την καταβολή του 40% φόρων & προστίμων

Τρόπους ενίσχυσης των δημόσιων ταμείων αναζητεί το οικονομικό επιτελείο, υπό το βάρος της μεγάλης υστέρησης εσόδων, αναζητεί το οικονομικό επιτελείο. Στα… «σκαριά» βρίσκεται εισπρακτικό σχέδιο, το οποίο εφόσον γίνει δεκτό από τους πιστωτές της χώρας (έχει την αρχική έγκριση των τεχνικών κλιμακίων) θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) του υπουργείου Οικονομικών, ή στα διοικητικά δικαστήρια, να «καθαρίζουν» με την καταβολή του 40% των φόρων και των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό.

Το σχέδιο αυτό θα λειτουργήσει περίπου σαν «περαίωση»  υποθέσεων που έχουν ελεγχθεί και εν συνεχεία αμφισβητηθεί από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Εκτιμάται ότι θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια περίπου δύο ή τριών μηνών και όσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στην «περαίωση» ελεγμένων υποθέσεων πληρώνοντας εφάπαξ ένα ποσό της τάξης του 40% των φόρων και των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί, θα «κλείνει» οριστικά η υπόθεση.

Οι δανειστές της χώρας εμφανίζονται να διαπιστώνουν ότι η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και συγκεκριμένα η αρμόδια επιτροπή δεν έχει φέρει τα αποτελέσματα για τα οποία συστάθηκε. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για μία ακόμη φορά. Μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών και των τεχνικών κλιμακίων φαίνεται να οδηγούν στην καταβολή ποσού που ανέρχεται στο 40% των φόρων και των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους ελεγχόμενους.

Είναι ενδεικτικό ότι το ελληνικό Δημόσιο εισπράττει μόλις το 1% από τους φόρους και τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι με το ανωτέρω σχέδιο μπορούν να τονωθούν τα έσοδα του Δημοσίου που παρουσιάζουν απόκλιση άνω των 4 δισ. ευρώ και να «αδειάσει» η δεξαμενή των προσφυγών που έχουν κατατεθεί αλλά και των φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στα διοικητικά δικαστήρια.

aftodioikisi.gr

Back To Top