skip to Main Content
Dijsselbloem H 708

Εξελίξεις στο Eurogroup: Πέντε σελίδες νέες προτάσεις έδωσε ο Βαρουφάκης

  • Καινούργιες προτάσεις από την Αθήνα φέρεται να κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών
  • Τι μεταδίδουν δημοσιογράφοι από το Λουξεμβούργο
  • Απειλές και τελεσίγραφα για χρεοκοπία από τους δανειστές
  • Μοσκοβισί: Δεν θέλω ένα ακόμα Βατερλώ
  • Ντάισελμπλουμ: Οι θεσμοί έχουν κάνει πίσω, τώρα είναι σειρά της Ελλάδας
  • Λαγκάρντ: Χρεοκοπία αν δεν πληρώσετε στις 30 Ιουνίου
  • Βαρουφάκης: «Σήμερα θα παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης»

Εξελίξεις φαίνεται πως υπάρχουν στη συνεδρίαση του  Eurogroup, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Politico ο εκπρόσωπος του Γιάνη Βαρουφάκη είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα παρουσίασε κείμενο πέντε σελίδων με νέες προτάσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν περίπου από τις 4.30 το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ, το κλίμα για τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν είναι και το καλύτερο, όπως σχολιάζουν ανταποκριτές από το Λουξεμβούργο στα social media.

Απειλές και τελεσίγραφα για χρεοκοπία

Νωρίτερα,ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup έστειλε το δικό του τελεσίγραφο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα είπε πως  το πρόγραμμα για την Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου και αυτό είναι το όριο.

Οι θεσμοί έχουν κάνει υποχωρήσεις ήρθε η ώρα να κάνει πίσω και η Ελλάδα

Σαφής ότι τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να συμβιβαστεί, ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στέλνοντας παράλληλα και τελεσίγραφο ότι το πρόγραμμα λήγει στο τέλος του μήνα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup προσερχόμενος στη Σύνοδο, δήλωσε πως στην πρόταση που έχουν υποβάλει οι θεσμοί υπάρχουν συμβιβασμοί και έχουν γίνει υποχωρήσεις και πρόσθεσε πως τώρα είναι η σειρά της Ελλάδας να συμβιβαστεί.

Αποστολή μας σήμερα είναι να φέρουμε τη συμφωνία πιο κοντά, αν και δεν είμαι σίγουρος πως θα σημειωθεί η πρόοδος, στην οποία ελπίζω, δήλωσε ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο.«Δεν θα κάνω εικασίες για το τι μπορεί να συμβεί αν το ΔΝΤ  δεν πληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Έχω μία δουλειά να κάνω σήμερα και αυτή είναι να δούμε αν θα πλησιάσουμε σε μία συμφωνία με την Ελλάδα» συμπλήρωσε.

«Πρέπει να δούμε τι θα μας πουν οι θεσμοί, αλλά μικρή πρόοδος έχει γίνει. Πρέπει να υπάρξει μία αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα. Το μόνο που ξέρω είναι ότι το πρόγραμμα που έχουμε και έχει παραταθεί λήγει στο τέλος του μήνα. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα. Το επόμενο βήμα ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη, και οικονομικά βιώσιμη, συμφωνία πρέπει να γίνει από την ελληνική πλευρά», επεσήμανε ο επικεφαλής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Και τόνισε με νόημα για το ελληνικό χρέος:

«Η υπόσχεση για μείωση του χρέους είναι ακόμα έγκυρη αν οι Έλληνες ικανοποιήσουν όλους τους όρους.Δεν είμαστε κοντά σε αυτό».

Βαρουφάκης: «Σκοπός μας να αντικαταστήσουμε τις δαπανηρές διαφωνίες με τη συναίνεση»

Ο κ.Βαρουφάκης επικαλέστηκε μία παλιότερη δήλωση του διοικητή της ΕΚΤ και μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως η σκοπός είναι να  αντικαταστήσουμε τις δαπανηρές διαφωνίες με τη συναίνεση.
Συγκεκριμένα είπε

«Σήμερα θα παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης. Ο σκοπός είναι να αντικαταστήσουμε τις δαπανηρές διαφωνίες με τη συναίνεση», δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα τελικά θα πρέπει να κάνει ότι έχουμε συμφωνήσει

Κάθετος εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σημείωσε ότι «ο λαός υποφέρει και όλες οι υπεύθυνες κυβερνήσεις πρέπει να δουλέψουν μαζί για μια λύση. Η Αθήνα θα πρέπει τελικά να κάνει ότι έχει συμφωνηθεί».

Σημείωσε ακόμη ότι «περιμένουμε με μεγάλη υπομονή να δούμε αν θα προκύψει κάτι από την πλευρά της Ελλάδας. Η λύση θα έρθει από την πλευρά της Ελλάδας. Δεν χρειάζεται να τα συζητάμε όλα δημόσια. Χρειαζόμαστε προτάσεις από την Ελλάδα διαφορετικά για πιο πράγμα θα διαπραγματευτούμε;

Ο Σαπέν έκανε έκκληση για διάλογο

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, έκανε έκκληση για διάλογο που θα οδηγήσει τη συζήτηση μπροστά.

«Διάλογος, διάλογος, συζήτηση, αντιπαράθεση αν χρειαστεί, αλλά ας προχωρήσουμε μπροστά στον διάλογο» είπε ο κ. Σαπέν για να συμπληρώσει «Ο διάλογος είναι απαραίτητος και πρέπει να ξεκινήσει ξανά. Θα ήθελα να διαλύσω την ιδέα ότι υπάρχουν τερατώδεις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Υπάρχουν διαφορές, αλλά μπορούμε να τις ξεπεράσουμε».

Παντοάν: Το ευρώ είναι απόλυτα σταθερό. Δεν είμαστε στο 2012

Ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, μίλησε για τον Γιάνη Βαρουφάκη τονίζοντας ότι «Πάντα με ενδιαφέρει τι έχει να πει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Θα δούμε τι θα μας πει σήμερα».

Απέφυγε, πάντως, να μιλήσει για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης χρέους, ενώ, αναφορικά με ένα Grexit είπε «Η Ιταλία είναι απόλυτα σταθερή. Το ευρώ είναι απόλυτα σταθερό. Δεν είμαστε στο 2012».

«Το να χάσει η Ελλάδα την πληρωμή του ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου τεχνικά σημαίνει ότι η Αθήνα θα είναι σε δύσκολη θέση, αλλά είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από χρεοκοπία» δήλωσε ο Ιταλός για να συνεχίσει λέγοντας ότι «Ο χρόνος περνάει γρήγορα, οπότε ίσως ανοίγονται μπροστά μας νέες επιλογές».

Ντε Γκίντος: Αν η Αθήνα δεχθεί την πρόταση η συμφωνία θα έλθει σχετικά γρήγορα

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι «υπάρχει μια πρόταση από τους τρεις Θεσμούς. Ο Βαρουφάκης πρέπει να μας πει τι πιστεύει. Η Ελλάδα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας. Η πρόταση των Θεσμών είναι έξυπνη και ήδη περιλαμβάνει κάποια ευελιξία»,

«Αν η κυβέρνηση δεχθεί την πρόταση των Θεσμών, θα είναι δυνατό να συμφωνήσουμε σχετικά γρήγορα» πρόσθεσε ο υποψήφιος πρόεδρος του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Ελπίζω να αποφύγουμε ένα ακόμη Βατερλό

Ιστορική… σύνδεση προσπάθησε να κάνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ανήμερα της επετείου της μάχης του Βατερλό. «Ελπίζω να αποφύγουμε ένα ακόμη Βατερλό» σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε περικοπές συντάξεων, αλλά μεταρρύθμιση στις συντάξει. Εμείς είμαστε πραγματικά λογικοί, η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι σοβαρή».

«Δεν είμαι σίγουρος εάν η ελληνική πλευρά έχει νέες προτάσεις, αλλά χωρίς νέες προτάσεις δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία» προειδοποίησε.

Κάζιμιρ: Είμαι καθολικός και πιστεύω στα θαύματα

Την άποψη ότι η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος, αλλά η Ευρωζώνη δεν είναι μόνο μια χώρα εξέφρασε ο Πήτερ Κάζιμιρ, υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας.

Αναφορικά με τον έλεγχο κεφαλαίων, σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα», ενώ, υπογράμμισε ότι «Χάσαμε πολύ χρόνο, αλλά είμαι καθολικός και πιστεύω στα θαύματα».

Αρκετοί από τους υπουργούς της Ευρωζώνης, πάντως, έκαναν σκληρές δηλώσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Ο Μάικλ Νούναν (ΥΠΟΙΚ Ιρλανδίας) σημείωσε ότι οι επιπτώσεις ενός Grexit δεν θα είναι πολύ κακές για την Ευρώπη.

Αντίστοιχα ο Αυστριακός, Χανς Γιόργκ Σέλινγκ τόνισε ότι «Η Ευρωζώνη θα επιβιώσει από ένα Grexit, αλλά θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα. Σε 14 ημέρες ο χρόνος θα τελειώσει και δεν θα είναι στο χέρι μας πλέον η απόφαση».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας ο οποίος δήλωσε ότι «Είτε θα φτάσουμε σε συμφωνία ή θα υπάρξει σχέδιο Β, το οποίο σημαίνει χρεοκοπία».

Λαγκάρντ: Χρεοκοπία για την Ελλάδα αν δεν πληρώσει στις 30 Ιουνίου

Μια βόμβα που μπορεί να τρέξει ακόμη περισσότερο τις εξελίξεις έριξε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στο Eurogroup που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος για την Ελλάδα ως προς την πληρωμή των μαζεμένων δόσεων προς το ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου (1,6 δισ. ευρώ).

Όσο για το περιβόητο θέμα της παράτασης, μετά τις 30 Ιουνίου, της αποπληρωμής των δόσεων, τόνισε: «Η 30ή Ιουνίου είναι οριστική και καταληκτική ημερομηνία. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος ενός ή δύο μηνών, όπως έχω ακούσει, ούτε δυνατότητα καθυστέρησης. Ελπίζω, όμως, ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί».

Πηγή: | iefimerida.gr

Back To Top