skip to Main Content
Pron

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Καταργούν τα προνοιακά επιδόματα για να εφαρμόσουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Την κατάργηση προνοιακών επιδομάτων ακόμη και αυτό του ΕΚΑΣ που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και οι ανάπηροι με ποσοστό άνω του 80% προμηνύει το προσχέδιο του προϋπολογισμού ώστε να μπορέσει αν εφαρμοστεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα Πανελλαδικά και όχι μόνο πιλοτικά.
σφαλιστικά ταμεία, γίνεται ξεχωριστή αναφορά στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, με την υποσημείωση ότι εμφανίζεται αυξημένη η δαπάνη του, «εξαιτίας της μη αναπροσαρμογής των κριτηρίων χορήγησής του και κατά συνέπεια της αύξησης του αριθμού των δικαιούχων». Άρα με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τις δαπάνες, μια πρώτης τάξεως ευκαιρία μπορεί να παρουσιαστεί από το ΕΚΑΣ, μέσω της αλλαγής των κριτηρίων, που μπορεί να οδηγήσουν σε ουσιαστική κατάργηση για χιλιάδες δικαιούχους.

Επίσης ανασχεδιάζεται πλήρως όπως έχει ήδη κάνει γνωστό το υπουργείο Εργασίας όλη η προνοιακή πολιτική ώστε να αντικατασταθούν πολλά από τα προνοιακά επιδόματα και να ενταχθούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει την περικοπή των πιστώσεων σε ύψος περίπου 800 εκατ. ευρώ για την κοινωνική πρόνοια ώστε μπορέσουν αν βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την πλήρη εφαρμογή «Με μια διάταξη ακραίας βαρβαρότητας στην σελ. 33 του σχεδίου προϋπολογισμού, τα χρήματα για την επέκταση του εγγυημένου εισοδήματος θα προέλθουν από τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας της χώρας» κατήγγειλε ο Αλέξης Μητρόπουλος χθες στο star εξηγώντας ότι «θα καταργηθούν κοινωνικά και αναπηρικά επιδόματα».

www.dikaiologitika.gr

Back To Top