skip to Main Content
Tsak

Ετοιμες οι προτάσεις στέλνονται μια μέρα νωρίτερα στους θεσμούς

Μια ημέρα νωρίτερα την Πέμπτη και όχι την Παρασκευή το πρωί στις 09.30 όπως είχε ορίσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιουνκέρ, θα αποστείλει τις ελληνικές προτάσεις προς τους Θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση.
Καθ’ αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στην περίπτωση που κάποιες από τις προτάσεις χρειαστούν αλλαγές, ή διευκρινήσεις από τους Θεσμούς. Στόχος στο Eurogroup να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία θα μπορέσει να αξιολογήσει θετικά και κλείσει η συμφωνία. Εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων, η κυβέρνηση απέστειλε το αίτημα στον ESM το οποίο περιλαμβάνει τριετές πρόγραμμα χρηματοδότησης, με άμεσες παρεμβάσεις στο Φορολογικό και Συνταξιοδοτικό από την επόμενη Δευτέρα κιόλας.

Το αίτημα ήδη εξετάζεται και ο επικεφαλής του ESM και του Eurogroup, στην επιστολή του προς την Κομισιόν και την ΕΚΤ για την εκκίνηση της διαδικασίας, ζητά, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά από τους δύο θεσμούς να αξιολογήσουν μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, τόσο ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λιου όσο και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε παρεμβάσεις τους την Τετάρτη, επέμειναν ότι δεν είναι βιώσιμο και ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση. Ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο όπου μίλησε σε μια θυελλώδη συνεδρίαση για το ελληνικό ζήτημα, επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Τσίπρας ενημερώνοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια βιώσιμη λύση και η έξοδος από την κρίση, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε έμφαση στην παραίνεση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ότι θα πρέπει να είναι η αδιατάρακτη παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στην τοποθέτηση του Γάλλου πρωθυπουργού ότι η πρόταση της Ελλάδος είναι ισορροπημένη και θετική. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

www.dikaiologitika.gr

Back To Top