skip to Main Content
Desktop

Η “ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ & Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ

“Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα” λέει πολύ σοφά ο λαός μας! Και πραγματικά όταν κάποιος είναι εσκεμμένα κακοπροαίρετος και μοναδικός του στόχος είναι να παραπλανήσει την κοινή γνώμη διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, ό,τι και να του λες, όπως και να το λες, δεν πρόκειται να του αλλάξει γνώμη.

Αυτό λοιπόν συμβαίνει σε ότι έχει να κάνει με τις σχολικές υποδομές, τα έργα αποκατάστασης και τις ευθύνες που υπάρχουν και όταν αναφερόμαστε στα “γραφόμενα” του γνωστού “παρα-site”. Φυσικά γι’αυτό την μεγάλη ευθύνη φέρνουν ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή… Πλέον έχει καταντήσει “κουραστικό” σχεδόν καθημερινά να υπάρχουν αναρτήσεις που βασίζονται στο ψεύδος και την παραπληροφόρηση όπως για παράδειγμα χθες. Δύο (!) τέτοιες αναρτήσεις, μία για τις δήθεν ευθύνες του Λιμενικού Ταμείου για τα φώτα στο λιμάνι του Ληξουριού και μία για το δήθεν πρόστιμο του Δήμου για το έργο του Δημοτικού Γηροκομείου. Και οι δύο προσπάθειες συκοφάντησης διαψεύστηκαν με τρόπο ηχηρό παρόλα αυτά το “θέατρο σκιών” συνεχίζεται και θα συνεχιστεί…

Σήμερα και με αφορμή την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σειρά παίρνουν τα σχολεία και φυσικά οι… “μεγάλες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και μόνο αυτής” σύμφωνα με τους συντάκτες του νέου αυτού “βαρυσήμαντου” πονήματος. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν πρόκειται να τους αλλάξω γνώμη αλλά πρέπει να παραθέσω και την άλλη άποψη για μία ακόμη φορά και ας βγάλουν οι αναγνώστες τα συμπεράσματά τους.

Σε ότι αφορά το ιστορικό της υπόθεσης και τις ευθύνες για την καθυστέρηση που υπήρξε και πέρα από τις προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις των “ανώνυμων μπαρουφολόγων”, υπάρχει η εμπεριστατωμένη τοποθέτηση του μηχανικού και ειδικού συνεργάτης του Δημάρχου Δ. Μεσσάρη. Ενός ειδικού που έχει μάλιστα χειριστεί την υπόθεση από την πρώτη στιγμή και όχι ενός κάποιου και μάλλον “ανύπαρκτου” Αναγνωστάτου που δεν φαίνεται κανείς να γνωρίζει ποιος είναι πλην ίσως από κάποιους συμβούλους της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.

Τι λέει λοιπόν ΥΠΕΥΘΥΝΑ ο Δήμήτρης Μεσσάρης;

  1. Αμέσως μετά τους σεισμούς του 2014 κλήθηκαν οι Κτιριακές Υποδομές να ελέγξουν όλα τα σχολικά συγκροτήματα και να διαπιστώσουν επιστημονικά ποια από αυτά ήταν ακατάλληλα και θα έπρεπε να αποκατασταθούν.
  2. Η πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής ήταν όχι μόνο η αποκατάσταση των κτιρίων αλλά και η περαιτέρω ενίσχυσή τους ώστε να “θωρακιστούν” από τον επόμενο σεισμό. Έτσι ζητήθηκε από τον τότε Υπουργό Υποδομών Μ. Χρυσοχοίδη να γίνουν εξειδικευμένες μελέτες ενίσχυσης για τα σχολικά συγκροτήματα από τις Κτιριακές Υποδομές (καθώς ο Δήμος δεν είχε την δυνατότητα να το κάνει λόγο του όγκου και της εξειδίκευσης των μελετών) κάτι που ο Υπουργός αποδέχθηκε παρόλο που η συμβατική υποχρέωση του κράτους ήταν μόνο η αποκατάσταση στην πρότερη του σεισμού μορφή.
  3. Οι Κτιριακές Υποδομές απέστειλαν ειδικά επιστημονικά συνεργεία εξοπλισμένα με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα για να κάνουν δειγματοληψίες και στην συνέχεια να εκπονήσουν αυτές τις εξειδικευμένες μελέτες σύμφωνα πάντα με τον τελευταίο και αυστηρότερο αντισεισμικό κανονισμό καθώς η Δημοτική Αρχή με γνώμονα την ευαισθησία για τους μαθητές και την ασφάλειά τους είχε ως στόχο να κατασκευαστούν κτίρια που δεν θα κινδυνέψουν σε καμία περίπτωση στον επόμενο μεγάλο σεισμό.
  4. Μεσολάβησε ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι σύνθετες μελέτες από τις Κτιριακές Υποδομές και εστάλησαν οι πρώτες δύο (Αγία Θέκλη και νηπιαγωγείο Λακύθρας) προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Όταν κατατέθηκαν στην Πολεοδομία για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία καθώς τα σχολεία ως δημόσια κτίρια είχαν πολλές αυθαίρετες κατασκευές (καθώς ήταν κατασκευασμένα πριν το 1982 τότε δεν απαιτούνταν αδειοδοτήσεις). Μάλιστα ο Δ. Μεσσάρης είπε ότι το ίδιο συμβαίνει και με άλλα παλιά δημοτικά κτίρια ενώ τόνισε ότι δεν ευθύνεται για το “μπλοκάρισμα” η Πολεοδομία καθώς δεν υπήρχε τρόπος να ξεπεραστεί το σημερινό νομικό καθεστώς. 
  5. Έπρεπε να βρεθεί λύση και γρήγορα. Υπήρχαν δύο εναλλακτικές: Η πρώτη ήταν μία Υπουργική Απόφαση που να παρακάμπτει το νομικό καθεστώς και να “νομιμοποιεί” τους αυθαίρετους χώρους και η δεύτερη ήταν η διαδικασία να προχωρήσει μέσω του Ταμείου Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων. Η πρώτη απορρίφθηκε καθώς ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα μπορούσε να εκδοθεί μία τέτοια Υπουργική Απόφαση και προκρίθηκε η δεύτερη που όμως προσέκρουσε σε ένα μεγάλο εμπόδιο: Το ΤΑΣ μπορούσε να εγκρίνει μελέτες αποκατάστασης όχι όμως και ενίσχυσης όπως ήταν οι μελέτες των Κτιριακών Υποδομών για τα σχολεία μας.
  6. Ξεκίνησε νέος γύρος προσπαθειών και διαβουλεύσεων που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2017 με την έκδοση ΦΕΚ (ΦΕΚ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ) που έδινε την δυνατότητα στο ΤΑΣ να εγκρίνει τις συγκεκριμένες μελέτες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Έλα όμως που η περιπέτεια δεν τελείωσε εδώ. Λόγω του ότι οι μηχανικοί του ΤΑΣ δεν πληρωνόντουσαν τα οδοιπορικά τους δεν μπορούσαν να έλθουν στην Κεφαλονιά και άρα δεν ήταν δυνατόν να παραληφθούν και να εγκριθούν οι μελέτες!!! Το πρόβλημα λύθηκε μόλις τον Αύγουστο (!!!) οπότε και ξεκίνησε πάλι η διαδικασία. 
  7. Και όμως έχουμε και συνέχεια…Το ΤΑΣ για να δώσει το “πράσινο φως” ζητάει από τις Κτιριακές Υποδομές τους προυπολογισμούς των μελετών ήτοι ουσιαστικά τα τεύχη δημοπράτησης. Μέχρι σήμερα αυτό δεν είχε γίνει και παρόλο που η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ καθώς και παράταση του προγράμματος. Πλέον ευελπιστούμε ότι μετά και την παρέμβαση της βουλευτού να σταλούν τα τεύχη, το ΤΑΣ να ολοκληρώσει τις αδειοδοτήσεις για να ακολουθήσει η ένταξη στο ΕΣΠΑ και κατόπιν οι δημοπρατήσεις που θα επιδιώξουμε να γίνουν με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Μάλιστα ο Δ. Μεσσάρης είπε ότι αν όλα πάνε καλά του χρόνου θα έχουν ξεκινήσει τα έργα.

Ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου υπογράμμισε ότι το ΦΕΚ είναι σαφέστατο και ορίζει ως αρμόδιο και υπεύθυνο για την εκπόνηση των μελετών τις Κτιριακές Υποδομές και είπε ότι όσοι “δείχνουν” τον Δήμο το κάνουν μόνο και μόνο για πολιτική σκοπιμότητα και αντιπολιτευτική διάθεση που θα έπρεπε να λείπει καθώς το ζήτημα είναι ευαίσθητο και αφορά στην ασφάλεια των παιδιών μας

Όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση των σχολικών μας συγκροτημάτων και όχι για μικροπολιτική σκοπιμότητα μπορεί αντικειμενικά να δει τον αγώνα που έκανε ο Δήμος Κεφαλλονιάς και ποιοι πραγματικά ευθύνονται για τις καθυστερήσεις. Διότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο Δήμος δεν δύναται να νομοθετεί οπότε και να αλλάζει ότι ώρα θέλει Νόμους, Υπουργικές Αποφάσεις και ΦΕΚ και επίσης δεν έχει κάνα μεγάλο πορτοφόλι να βγάζει από μέσα εκατομμύρια ευρώ για να κάνει τα έργα. Αυτά είναι αρμοδιότητα άλλων, της κεντρικής κυβέρνησης που λειτουργεί με το δικό της σκεπτικό και άλλους ρυθμούς.

Τώρα κάποιες επιβεβλημένες απαντήσεις:

  1. Το δημοτικό συμβούλιο μετά από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής προέβη ΤΩΡΑ σε εκχώρηση της αρμοδιότητας για τα έργα στις Κτιριακές Υποδομές και όχι πριν διότι ΤΩΡΑ το ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ οι Κτιριακές Υποδομές. Πριν δεν ενδιαφερόντουσαν για τον προφανή λόγο ότι δεν υπήρχαν χρήματα. Τώρα που έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση όλοι ενδιαφέρονται. Αν δεν το καταλαβαίνετε και αυτό τότε…
  2. Σε ότι αφορά στο νέο σχολικό συγκρότημα στο Ληξούρι υπάρχει η δέσμευση της Περιφέρειας ότι υπάρχει η χρηματοδότηση. Οπότε δεν αντιλαμβάνομαι προς τι η κινδυνολογία
  3. Σε ότι αφορά στο ερώτημα του γιατί στα έργα που εκχωρούνται στις Κτιριακές Υποδομές υπάρχουν κάποια σχολεία που δεν περιλαμβάνονται στην περιβόητη “χαρτογράφηση” και πως θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, θα το επαναλάβω ακόμη μία φορά: ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Θ. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ & ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π. ΔΡΑΚΟΥΛΟΓΚΩΝΑ για την ένταξη των έργων αυτών στο ΕΣΠΑ. Τώρα αν δεν ξέρουν ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης και γνωρίζει ο… “Αναγνωστάτος” τι να πω… Με ξεπερνάει!!!

Τέλος επειδή καλή είναι η αντιπαράθεση αλλά μάλλον ανούσια να πούμε το βασικό και το ευχάριστο που συνίσταται στο ότι οι Κτιριακές Υποδομές έστειλαν στο ΤΑΣ τους προυπολογισμούς που έλειπαν, ολοκληρώνονται Δευτέρα-Τρίτη οι αδειοδοτήσεις και ακολουθεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Ευτυχώς που για την τελευταία αυτή εξέλιξη σίγουρα “ευθύνεται” και ο Δημος Κεφαλλονιάς. Έτσι αισιόδοξα θα κλείσω το άρθρο μου και θα αφήσω τον “Αναγνωστάτο” και τους “ομοίους” του ολομόναχους στην μεμψιμοιρία που τους περιβάλλει…

Back To Top