skip to Main Content
Telesirafo1070 0

Η Ελλάδα σε τελεσίγραφο -Τι θα απαντήσει σήμερα ο Τσίπρας

 

  • Απομονωμένη η Ελλάδα στην Ευρώπη
  • Ολονύχτιες συσκέψεις μετά το τελεσίγραφο
  • Στις 16:00 ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα
  • Ρήξη ή οπισθοχώρηση μετά την ψυχρολουσία
  • Προσπάθειες στο παρασκήνιο για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση
  • Σήμερα το Ecofin στις Βρυξέλλες, συμμετέχει ο Βαρουφάκης

Η ελληνική κυβέρνηση δεν φανταζόταν πως θα βρισκόταν τόσο απομονωμένη στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής ένωσης ούτε πως όλοι οι εταίροι θα την εγκατέλειπαν. Είναι γεγονός ότι ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως πρώτο αποκάλυψε το iefimerida από χθες το μεσημέρι, αντιμετωπίζεται πλέον με δυσπιστία από όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται σε άλλον πλανήτη» αναφέρουν ανοιχτά από χθες πηγές της ΕΕ και τονίζουν ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δεν παρουσιάζει προτάσεις και αριθμούς αλλά θεωρίες και αόριστα προγράμματα.

Προσπάθειες για συνέχιση της διαπραγμάτευσης

Για ακόμα μια φορά η Ελλάδα δεν παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις στο Eurogroup και οι εταίροι μας έχασαν την υπομονή τους με την νέα ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο και οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες να συνεχιστεί ο διάλογος παρά το τεταμένο κλίμα.

Απο νωρίς το πρωί σήμερα άλλωστε συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) με τη συμμετοχή και του Γιάννη Βαρουφακη, και θεωρείται βέβαιο ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την άρση του αδιεξόδου.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ψύχραιμη και ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η Αθηνα δεν επιζητεί τη ρήξη.

Νέα πρωτοβουλία Γιούνκερ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κινείται έντονα στο παρασκήνιο, ώστε να βρει μια φόρμουλα που θα δίνει τη δυνατότητα στις εμπλεκόμενες πλευρές να βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τις εκτιμήσεις πολλών να μιλούν για σύγκληση του Eurogroup την Παρασκευή ή παντως έως εκείνη την ημέρα.

Συμφωνία που να μην ταπεινωνει την Ελλάδα
Αυτή τη στιγμή αναζητείται μια συμφωνια, που θα επιτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει μεν παράταση για τη δανειακή σύμβαση αλλά και νέο πρόγραμμα, που θα ενσωματώνει μεταρρυθμίσεις του παλαιού και δράσεις επιλεγμένες απο το προγραμμα που εχει η νεα κυβέρνηση. Περίπου δηλαδή αυτο που παρουσίασε σε γενικές γραμμές ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στον κ.  Βαρουφάκη πριν το χθεσινό Eurogroup, αλλά αποσύρθηκε στη συνέχεια κατόπιν απαίτησης του Β. Σόιμπλε!
Πιθανόν η συμβιβαστική πρόταση του Πιέρ Μοσκοβισί, που πληροφορίες αναφέρουν οτι ειναι έμπνευση και δουλειά του κ. Γιούνκερ, να αποτελέσει τη βάση για τη σύγκλιση, αφού ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε οτι θα την ψήφιζε ευχαρίστως. Οι εταίροι ουσιαστικά γνωρίζουν πλέον τι θα δεχόταν η Αθηνα και αυτό σημαίνει οτι όσοι εργάζονται για τον συμβιβασμό μπορουν να κινηθούν αναλόγως.

Η Αθήνα να υποβάλλει αίτημα για παράταση

Φαίνεται δε οτι με κάποιες κατάλληλες διατυπώσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις οτι ειναι δυνατόν να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι: οι Γερμανοί γιατί η Αθηνα θα εχει υποβάλλει τυπικά αίτημα για παράταση και θα εχει δεσμευτεί οτι δεν θα προχωρήσει στην υλοποιηση κοστοβόρων πολιτικών που θα βάλουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους, και η ελληνικη πλευρά γιατί θα εχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση με την εκπόνηση ενός νέου προγράμματος.
Ουσιαστικά είναι μια παραλλαγή του λεγόμενου προγράμματος γέφυρα, αυτο που φαίνεται να περιγράφεται απο το σχέδιο Μοσχοβισί, αλλά ουδείς ακόμη γνωρίζει πού θα βρεθει η ισορροπία, ώστε και η Αθήνα να μην δεσμευτεί με το μνημονιακό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβερνησης, αλλά και οι εταίροι να μην αφήσουν την κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει όσα εχει εξαγγείλει.

Ομιλία Τσίπρα στην κοινοβουλευτική ομάδα

Στις 16:00 το απόγευμα συγκαλείται η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει εκεί τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Εγκλωβισμένος ανάμεσα στις προσδοκίες των βουλευτών και της κοινής γνώμης από τη μία αλλά και στις απαιτήσεις των δανειστών από την άλλη, ο Ελληνας πρωθυπουργός κινείται στην κόψη του ξυραφιού.

Αισιόδοξος ο Βαρουφάκης

Με το “μαχαίρι στο λαιμό” βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση έπειτα από το σκοτσέζικο ντούζ που υπέστη στο eurogroup, ενώ ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε τον τόνο και εμφανίστηκε -περιέργως- αισιόδοξος εκτιμώντας ότι θα υπάρξει “συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρώπη”.

Προαναγγέλοντας μάλιστα, ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν -απέφυγε να διευκρινίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης- κάτι που αποδεικνύει πως η από δω και πέρα στρατηγική του Μαξίμου θα καθοριστεί υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού και βέβαια πάντα υπό το βάρος των νέων δεδομένων έτσι όπως έχουν αυτά διαμορφωθεί.

Απανωτές συσκέψεις

“Από αύριο θα τα δούμε όλα” έλεγε αργά χθες βράδυ  στο iefimerida.gr το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε”ανοιχτή γραμμή” τόσο με το οικονομικό επιτελείο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στις Βρυξέλλες, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, τους υπουργούς και στενούς του συνεργάτες Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη, όπως επίσης και με μερίδα άλλων υπουργών.

Η κυβέρνηση επιζητά πολιτική λύση

Η ελληνική πλευρά πάντως, ήταν υποψιασμένη για την έκβαση, καθώς από την αρχή  μιλούσε για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, για “εμμονές” εκ μέρους των εταίρων και για  χάσμα, ενώ όπως τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος στον απόηχο του…ναυαγίου “είναι δυνατόν εμείς, μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση να πούμε ότι θα μειώσουμε συντάξεις και ότι θα βάλουμε πίσω τα εργασιακά κατ’απαίτηση του eurogroup;”.

Με το βλέμμα πάντως στις επόμενες μέρες, από το Μαξίμου επιμένουν ότι “πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση”, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με απόλυτη νηφαλιότητα για μια αμοιβαία και επωφελή λύση.

Σε κάθε περίπτωση, Αθήνα και Βρυξέλλες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, καθώς πέρα από την ουσία, έχουν…χαθεί τόσο στην ερμηνεία όσο και στη ρητορική,  με τους Ευρωπαίους να έχουν δεσμευθεί πως η όποια απόφαση θα πρέπει να  περάσει από τη νέα συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την  Παρασκευή.

 iefimerida.gr

 

Back To Top