skip to Main Content
An349

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ DRAZEN

Ήταν 22 Οκτωβρίου 1964, όταν ήρθε στον κόσμο ένα παιδί που αργότερα θα ονομαζόταν Drazen Petrovic. Ένα παιδί που πρόλαβε να τα ζήσει όλα πολύ γρήγορα κι έφυγε εξίσου γρήγορα και άδικα από την ζωή σε ηλικία 28 ετών. Λένε ότι άνθρωποι σαν τον Drazen τα ζουν όλα γρήγορα επειδή μία αόρατη δύναμη τους υπαγορεύει ότι δεν θα βρίσκονται για καιρό ακόμα στον κόσμο για να απολαύσουν τις χαρές της ζωής. Αυτό δεν ισχύει όμως.

 

Συγνώμη, αλλά αυτή η φράση, όσο ρομαντική κι αν ακούγεται, δεν είναι τίποτα άλλο από παρηγοριά στον άρρωστο. Και, όπου “άρρωστος”, βάλτε όλο τον κόσμο, χωρίς να εξαιρεθεί ο υπογράφων, που λάτρεψε τον Drazen Petrovic όσο μεσουρανούσε στα παρκέ και (ακόμα περισσότερο) τον… Θεοποίησε όταν έφυγε από την ζωή εκείνη την ημέρα του Ιουνίου.

 

Γιατί όμως Θεοποιήθηκε ο Drazen μετά τον θάνατό του; Ίσως επειδή έφυγε από την ζωή πριν καλά-καλά κλείσει τα 29 του χρόνια, πάνω στο άνθος της μπασκετικής – και όχι μόνο – ηλικίας του. Ίσως επειδή είχε τη μοναδική ικανότητα να τραβάει πάνω του όλα τα βλέμματα όταν έμπαινε στο παρκέ.

Ίσως επειδή ο κόσμος δεν τον είχε χαρεί όσο ήθελε. Βασικά, σε καμία από αυτές τις προτάσεις δεν πρέπει να υπάρχει το “ίσως”. Είναι όλα αυτά μαζί και ακόμα περισσότερα.

 

Όσοι είχαν την ευλογία να παρακολουθήσουν τον Drazen να παίζει μπάσκετ ξέρουν ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν θα ξαναβγεί παίκτης σαν αυτόν. Μπορεί να γεννηθεί κάποιος καλύτερος σουτέρ, κάποιος καλύτερος ντριπλέρ, κάποια εξίσου ισχυρή προσωπικότητα. Κανένας παίκτης που θα ακολουθήσει, όμως, δεν θα είναι ο Drazen. Και αυτό δεν είναι απλώς μία ρομαντική άποψη, είναι γεγονός.

 

Ο Drazen Petrovic είναι ένας από τους λίγους Ευρωπαίους παίκτες της δεκαετίας του 80’ που μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι θα μπορούσε να είναι εξίσου αποδοτικός όπου και όποτε κι αν έπαιζε. Είτε αυτό ήταν 30 χρόνια πριν, είτε 30 χρόνια μετά την εποχή που αγωνιζόταν. Γιατί; Επειδή εκτός από ΤΕΡΑΣΤΙΟ ταλέντο είχε δύο ακόμα πράγματα, που όταν συνδυάζονται με αυτό το Θεόσταλτο χάρισμα το αποτέλεσμα είναι ένας Drazen: Προσωπικότητα και τρέλα για προπόνηση. Αν έχεις αυτά τα τρία πράγματα, τότε απλώς δεν γίνεται να αποτύχεις.

 

Αν ο Drazen ζούσε ακόμα, θα έκλεινε σήμερα, 22 Οκτωβρίου 2015, τα 51 του χρόνια. Και η λογική λέει ότι θα είχε πετύχει πολλά περισσότερα στην καριέρα του. Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, το γεγονός ότι 22 χρόνια μετά τον θάνατό του μνημονεύεται ακόμα και υπάρχει η εντύπωση ότι θα βγει από κάποια γωνία και θα σουτάρει, ίσως και να είναι η σπουδαιότερη κληρονομιά που έχει αφήσει.

http://nba.sport24.gr/

Back To Top