skip to Main Content
Meg Max Symf 708

Η κυβέρνηση μπροστά σε διπλά αδιέξοδο -Ψάχνει το αμπαλάζ της συμφωνίας

  • Η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο -Στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών
  • Αντιπρόταση με μέτρα που ζητούν οι δανειστές ετοιμάζει ο Τσίπρας
  • Προσπαθούν να διαμορφώσουν νέα πρόταση που να «καλύπτει» τις απαιτήσεις και των θεσμών και του ΣΥΡΙΖΑ
  • Ποια είναι μεγάλα αγκάθια που κρατάνε δεμένα τα χέρια του πρωθυπουργού
  • Πολλά θα κριθούν στο τετ α τετ Σόιμπλε-Βαρουφάκη στο Βερολίνο

Ενώπιον διπλού αδιεξόδου βρίσκεται η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να καταβάλλει τεράστια προσπάθεια τόσο για το πολιτικό περιεχόμενο της συμφωνίας, όσο και για την επικοινωνιακή της διάσταση, δεδομένων των αντιδράσεων που καταγράφονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαπραγμάτευση έχει φτάσει στο πιο κρίσιμο σημείο και τα δύο επόμενα εικοσιτετράωρα εκτιμάται πως μπορεί να αποβούν καθοριστικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε, γνωρίζουν καλά ότι έπειτα από τέσσερις μήνες διαβουλεύσεων έχει καταναλωθεί σημαντικός πολιτικός χρόνος και ο πρωθυπουργός δεν γίνεται να προσέλθει στις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της Σύνοδοι Κορυφής στις Βρυξέλλες με… άδεια χέρια.

Κρίσιμο τετ α τετ Σόιμπλε-Βαρουφάκη

Την ίδια ώρα κρίσιμο για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι το σημερινό ραντεβού Σιμπλε – Βαρουφάκη στο Βερολίνο. Από το τετ α τετ αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει χρόνος, αλλά και περιθώρια για σύγκλιση κυβέρνησης-δανειστών ώστε να συμφωνηθούν και να κλειδώσουν τα νέα μέτρα. Ωστόσο η Ελλάδα παραμένει με την πλάτη στον τοίχο αφού εκκρεμεί η πληρωμή των υποχρεώσεων του Ιουνίου που ξεπερνούν τα 5,5-6 δισ. ευρώ, την ώρα που η ελληνική οικονομία πνίγεται από την ασφυξία στην ρευστότητα.

H συνάντηση, που σύμφωνα με κύκλους του ελληνικού ΥΠΟΙΚ θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί, θεωρείται ένα πρώτο βήμα για το ραντεβού κορυφής της Τετάρτης μεταξύ των Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ. Ωστόσο ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας γνωστοποίησε ότι δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που θα γίνει το πρωί, μετέδωσε το Reuters.

Με αντιπρόταση στους θεσμούς ο Τσίπρας
Η ομάδα διαπραγμάτευσης, υπό τις οδηγίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου ανεβάζει από σήμερα ταχύτητα, αφού θα είναι και η αρμόδια για την τελική επεξεργασία της πρότασης με την οποία θα ταξιδέψει ο πρωθυπουργός, ενώ και ο Γιώργος Χουλιαράκης  από την πλευρά του, βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με τους εταίρους.

Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr κυβερνητική πηγή ” στόχος είναι να υπάρξει αναπροσαρμογή και να ενσωματώσουμε κι εμείς σημεία από την πρόταση των άλλων”. Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση ναι μεν δεν μπορεί να κάνει την πρόταση των θεσμών στο σύνολό της αποδεκτή, ωστόσο στα σημεία μπορούν να βρεθούν σημεία σύγκλισης.

Επιπλέον, στο Βερολίνο μεταβαίνει και ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος, σύμφωνα με το Reuters, θα συναντηθεί εκτάκτως με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τα μεγάλα προβλήματα
Ανεξάρτητα πάντως, με τις υποχωρήσεις θα κάνει τελικά η ελληνική κυβέρνηση, υπάρχουν ήδη τρία προβλήματα που θα την… συνοδεύουν:
• οι νέοι φόροι που θα επιβληθούν
• η διατήρηση μνημονιακών μέτρων, με σημείο αιχμής τον ΕΝΦΙΑ
• η μετάθεση για …πολύ αργότερα των βασικών προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Συμφωνία με κλιμακωτή εφαρμογή
Την ίδια ώρα, με όλα τα σενάρια να βρίσκονται στο τραπέζι, κύκλοι από το περιβάλλον του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν την επιθυμία τους να προκριθεί η υλοποίηση ενός σχεδίου για την “επόμενη μέρα”, έτσι όπως το περιέγραψε η εφημερίδα ‘ΑΥΓΗ’.

Σ’ αυτό, γίνεται λόγος για μια ενιαία συμφωνία με κλιμακωτή εφαρμογή. Η υλοποίηση των δεσμεύσεων, τις οποίες θα αναλάβουν οι δυο πλευρές μπορεί να γίνει  βήμα-βήμα με ορίζοντα το Μάρτιο του 2016, οπότε και ολοκληρώνεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top