skip to Main Content
An243

Η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας στα Γιάννενα

Του Δαμιανού Τσάγκα

Φωτορεπορτάζ // Κων/νος Βαγιας

Με ξεχωριστή λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρχιμανδρειού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ.κ. Δημητρίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου και Ναυπάκτου κ.κ. Ιεροθέου.
Πλήθος κόσμου από όλες τις ενορίες των Ιωαννίνων αλλά και τα περίχωρα, κατέκλυσε το Ναό τιμώντας τον νέο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, ο οποίος για 34 χρόνια αφιέρωσε τη ζωή του στα Ιωάννινα, στη διακονία της Εκκλησίας, ως πνευματικός και ιεροκήρυκας αλλά και ως Ακαδημαϊκός Διδάσκαλος των Εκκλησιαστικών Γραμμάτων.
«Η τοπική Εκκλησία χαίρει, αγάλλεται και πανηγυρίζει σήμερα υποδεχόμενη τον δικό μας πατέρα Δημήτριο ως Επίσκοπο της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας» τόνισε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων και συνέχισε «Ως άξιος ανήρ της Εκκλησίας θα έχει τη δυνατότητα να την υπηρετεί καθοδηγώντας πνευματικά τους ανθρώπους της Κεφαλλονιάς ως Μητροπολίτης αλλά και να προσφέρει στο σώμα της Εκκλησίας με τη γνώση και την εμπειρία του ως Ιεράρχης».
Στην συγκινητική ομιλία του ο Νέος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, κ.κ. Δημήτριος Αργυρός ανέφερε:
«Δοξάζω τον Θεό γιατί από μικρός αγάπησα την Εκκλησία και ο Κύριος με τίμησε να γίνω ιερεύς του και τώρα αρχιερεύς του. Υμνώ την Παναγία μας και τους Αγίους μας, τον Άγιο Γεώργιο τον Νεομάρτυρα, τον Άγιο Αυξέντιο, τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τον Άγιο Γεράσιμο που είναι ολοζώντανος και ολόσωμος.
Με αξίωσε ο Θεός να μη λέω τίποτε ανθρώπινο αλλά μόνον αυτά που η Εκκλησία διδάσκει. Είναι σημαντικό εμείς οι κληρικοί να μην κάνουμε αυτό που έπραξαν οι ιερείς της Παλαιάς Διαθήκης, που εγκατέλειψαν τον Νόμο και τον Λόγο του Κυρίου και, όπως ο ίδιος ο Χριστός τους επεσήμανε, δίδασκαν εντάλματα ανθρώπων.
Δοξάζω τον Θεό γιατί επέτρεψε από την αρχή της ιερατικής μου θητείας να είμαι κοντά σε έναν Άγιο άνθρωπο, τον πατέρα Ιάκωβο. Έναν σύγχρονο Άγιο που όταν λειτουργούσε έβλεπε τον Χριστό επί της Αγίας Τραπέζης ζωντανό, κι όπως εμείς κόβουμε τον Άγιο Άρτο για να κοινωνήσουμε, αυτός έβλεπε τον Θεό να μελίζεται.
Ό,τι λέει το Ευαγγέλιο και η Πίστη μας είναι αλήθεια, είναι ζωντανά. Με τις παρακαταθήκες που η Εκκλησία μου έδωσε και απ’ όσα είδα, αντιλήφθηκα και ψηλάφησα εξ ενός Αγίου ανθρώπου, σας διακόνησα. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν.
Ήταν μέλημά μου να είμαι πάντα προσεκτικός σε ό,τι έκανα Αν ποτέ είπα κάτι ανθρώπινο να με συγχωρήσει ο Θεός. Από την καρδιά μου και με τη δύναμη της Αρχιεροσύνης, εάν κάποιον τον στεναχώρησα του ζητώ συγγνώμη και αν κάποιος κάτι είπε, ας έχει συγχώρηση παρά Θεού και παρ εμού.
Με σκλαβώνει η αγάπη σας, η καλοσύνη σας και ο σεβασμός σας. Δεν έκανα κάτι σπουδαίο. Ο Δεσπότης μας κι εσείς με αγαπάτε και με επαινείτε. Αλλά το να λειτουργεί κανείς, το να κηρύττει, το να είναι σεμνός και υπεύθυνος είναι το καθήκον του και αυτό πρέπει να είναι ο παπάς. Το μόνο που μπορώ να πω ότι έκανα είναι ότι αγωνίστηκα για τη Σχολή Βελλάς πάρα πολύ για να παραμένει στα χέρια της Μητρόπολης Ιωαννίνων κι όχι σε ξένα χέρια.
Δεν με εντυπωσιάζει ότι η πρόταση του Αρχιεπισκόπου έγινε αποδεκτή και πήρα 69 ψήφους ή ότι άπαντες εκδήλωσαν την αγάπη τους προς το πρόσωπό μου, ούτε ότι έγινα Επίσκοπος. Τώρα είναι άπειρες οι ευθύνες. Απλώς το ότι με καθαρή καρδιά έφτασα μέχρι εδώ.
Το παν για μας τους Χριστιανούς και δη τους Ορθοδόξους είναι το να είμαστε ενωμένοι εν τη πίστει και στην πράξη. Ο Χριστός, ο Υιός και Λόγος του Θεού, δεν είπε και έκανε τίποτε πέρα απ όσα του έδωσε εντολή ο Πατέρας Του. Είναι μεγάλο πράγμα η Ενότητα στην Εκκλησία. Είναι μεγάλο πράγμα εμείς οι Έλληνες και οι Ορθόδοξοι να μη λέμε “εγώ ξέρω κι εσύ κάνε στην άκρη”. Αν κρατήσουμε αυτή την Ενότητα τότε θα έχουμε δύναμη και Χάρη Θεού ως Εκκλησία αλλά και ως Έθνος.
Αυτή την Ενότητα να τη διατηρήσετε γύρω από την Ποιμενάρχη σας, τον Άγιο Ιωαννίνων, κύριο Μάξιμο. Αυτή την ομόνοια και την αγάπη πρέπει να έχουμε σε κάθε επαρχία. Αυτό ζήτησα και εγώ από τους Κεφαλλήνες, οι οποίοι έσπευσαν όλη την εβδομάδα που πέρασε να έρθουν στην Αθήνα να με δουν και να με γνωρίσουν. Αυτό θα ζητήσω και εκεί που θα πάω. Είναι μεγάλο πράγμα.
Η ζωή είναι πολύ προσωρινή. Αλλά η ζωή είναι αιώνια γιατί ο Κύριος αναστήθηκε και αναστήθηκε και η ανθρώπινη φύση. Αυτό να το πιστεύετε. Αν δεν το πιστεύουμε θα είναι μίζερη η ζωή μας. Αν πιστεύουμε ότι η ζωή μας θα είναι αιώνια και ότι όσες θλίψεις και αν περάσουμε σε τούτον τον κόσμο είναι ένα τίποτα μπροστά στην αιωνιότητα και στην παρουσία του Θεού, τότε όλα περνούν με πολύ ειρηνικό τρόπο, με πολύ υπομονή.
Ο ίδιος ο Χριστός είπε “Μάθετε απ’ εμού ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία” και “ο ζυγός μου χρηστός και ελαφρύς”. Αλλά, πάντοτε πίσω από το Χριστό και πάνω στα βήματά του. Και πάντοτε πίσω από το Χριστό, εις τύπον και τόπον Του, είναι ο Επίσκοπος της κάθε τοπικής Εκκλησίας. Έτσι να βαδίζουμε ως λαός, όχι επειδή έχουμε κρίση, αλλά επειδή έτσι θέλει ο Θεός
Ευτυχώς εμείς οι Ορθόδοξοι ορθοτομούμε το λόγο της του Χριστού Αληθείας. Αλλά πρέπει και να τον εφαρμόζουμε. Μαζί με την πίστη να υπάρχει η Αγάπη. Πέραν του τάφου μόνον η Αγάπη μας συνοδεύει. Αν αυτή υπάρχει, τότε θα έχουμε και ενότητα και ο καθένας θα σέβεται τον απέναντι ως εικόνα Θεού, σαν τον εαυτό του και καλύτερα. “Αλλήλους τη τιμή προηγούμενοι”, όπως λέει ο Απόστολος Παύλος.
Πάλιν και πολλάκις σας ευχαριστώ όλους και τον καθένα ξεχωριστά. Πάντοτε θα σας μνημονεύω στην πρόθεση και στο θυσιαστήριο εκεί στην Κεφαλλονιά.
Να έχετε φώτιση, απλότητα, κουράγιο και προπαντός να κρατάτε τον Κύριο στην καρδιά μας. Να έχετε υγεία, αναφαίρετο χαρά στην καρδιά σας, στα σπίτια σας στις οικογένειές σας, ο Θεός να ευλογεί τα έργα σας και καλή πρόοδο να έχουν τα παιδιά σας. Ειρήνη πάσι».
Συγκινημένοι οι πιστοί, καταχειροκρότησαν φωνάζοντας πολλές φορές «άξιος» και επί μια και μισή ώρα έπαιρναν αντίδωρο από τον αγαπητό μας πατέρα Δημήτριο, ευχόμενοι καλή δύναμη στα νέα του έργα. Στην Εκκλησία του Αρχιμανδρειού παρευρέθησαν και οι αρχές της πόλης, προεξάρχοντος του Περιφερειάρχου Ηπείρου κυρίου Αλέξανδρου Καχριμάνη. Παρόντες, πολλοί σπουδαστές αλλά και απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Βελλάς.
Θα μας λείψει∙ ευχόμαστε όμως από την καρδιά μας να διακονήσει εκεί όπου τον έταξε η Εκκλησία, ως άξιος εργάτης του Ευαγγελίου και του αμπελώνα του Κυρίου μας.
Άλλωστε, σύνορα μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ιωαννίνων, όπως πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, δεν θα υπάρχουν!

dhmhtrios_giannenadhmhtrios_giannena (2)dhmhtrios_giannena (3)dhmhtrios_giannena (4)dhmhtrios_giannena (5)dhmhtrios_giannena (6)dhmhtrios_giannena (7)dhmhtrios_giannena (8)dhmhtrios_giannena (9)dhmhtrios_giannena (10)dhmhtrios_giannena (12)dhmhtrios_giannena (13)dhmhtrios_giannena (14)dhmhtrios_giannena (15)dhmhtrios_giannena (16)dhmhtrios_giannena (17)dhmhtrios_giannena (18)dhmhtrios_giannena (19)dhmhtrios_giannena (20)dhmhtrios_giannena (21)dhmhtrios_giannena (22)dhmhtrios_giannena (23)dhmhtrios_giannena (24)dhmhtrios_giannena (25)dhmhtrios_giannena (26)dhmhtrios_giannena (27)dhmhtrios_giannena (28)dhmhtrios_giannena (29)dhmhtrios_giannena (30)dhmhtrios_giannena (31)dhmhtrios_giannena (32)dhmhtrios_giannena (33)dhmhtrios_giannena (34)dhmhtrios_giannena (35)dhmhtrios_giannena (36)dhmhtrios_giannena (37)

πηγή: e-kefalonia.net

Back To Top