skip to Main Content

Η τελική εγκύκλιος για συγκεντρωτικές κατάστασεις πελατών-προμηθευτών

Προθεσμία έως τις 2 Ιουνίου 2014 έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις για να υποβάλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών για τιμολόγια και δαπάνες που εκδόθηκαν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και έως τα τέλη Μαίου τις καταστάσεις προμηθευτών για όσους υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Ειδικά για το 2014 οι εν λόγω καταστάσεις θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο, ενώ από το επόμενο έτος η υποβολή θα είναι υποχρεωτική στο τέλος κάθε μήνα.
Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Χάρης Θεοχάρης υπέγραψε εγκύκλιο με την οποία καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα υποβληθούν εφέτος οι συγκεντρωτικές καταστάσεις καθώς επίσης και τις συναλλαγές που περιλαμβάνονται στην υποχρεωτική αναγραφή.
Η όλη διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά τόσο για τα έσοδα όσο και τα έξοδα και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά ανά τρίμηνο μέχρι την τελευταία ημέρα του επομένου μήνα από το τέλος του τριμήνου που αφορούν.
Μία σημαντική διαφοροποίηση είναι ότι όσοι εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ καθώς και για τους αγρότες η υποβολή των καταστάσεων για τα έξοδα θα είναι ετήσια και θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.
Αναλυτικά οι οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν τα εξής:
Στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών περιλαμβάνονται τα εκδοθέντα και ληφθέντα φορολογικά στοιχεία ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης αυτών (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα) όπως:
– Τιμολόγια, «χρεωστικά» ή πιστωτικά, για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, μεμονωμένων ή επαναλαμβανόμενων, την είσπραξη επιδοτήσεων, οικονομικών ενισχύσεων, αποζημιώσεων, επιστροφών τόκων, εισφορών και άλλων ανόργανων εσόδων, την αγορά αγροτικών προϊόντων, από αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.
– Φορολογικά στοιχεία που εξομοιώνονται με τιμολόγια, όπως, συμβόλαια μεταβίβασης για την πώληση ακινήτων, έγγραφα πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ύδατος κ.λπ.
–  Τίτλοι κτήσης που εκδίδονται για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών από μη υπόχρεο έκδοσης τιμολογίου ή από αρνούμενο έκδοσης.
– Αποδείξεις λιανικών συναλλαγών και οι αποδείξεις επιστροφής λιανικώς πωληθέντων αγαθών. Για τις λιανικές συναλλαγές υποβάλλονται συγκεντρωτικά δεδομένα.
– Φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται για τις αυτοπαραδόσεις αγαθών και τις ιδιοχρησιμοποιήσεις υπηρεσιών, κ.λπ..
Στην ίδια εγκύκλιο αναγράφονται και μία σειρά συναλλαγών που εξαιρούνται από την αναγραφή – δήλωση στις συγκεντρωτικές καταστάσεις μεταξύ των οποίων είναι οι εξής:
– Πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών από και προς την αλλοδαπή.
–  Ενοίκια ακινήτων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων. Αντίθετα, τα ενοίκια ακινήτων των οποίων η αξία επιβαρύνεται με ΦΠΑ, όπως η μίσθωση χώρων συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών.
–  Πωλήσεις εισιτήριων όλων των μεταφορικών μέσων (οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων, εναέριων), στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αποδείξεις πώλησης εισιτηρίων (Α.Π.Ε.) και τα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται γι’ αυτά.
– Συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις και επαγγελματικά επιμελητήρια.
– Συνδρομές και δωρεές σε συλλόγους και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για τις οποίες εκδίδονται μη φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις είσπραξης). Αντίθετα, οι συνδρομές σε αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, για τις οποίες εκδίδονται τιμολόγια, συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών.
– Συναλλαγές που αφορούν τόκους ή προμήθειες που χορηγούνται ή λαμβάνονται από τραπεζικά ιδρύματα, πλην προμηθειών πιστωτικών καρτών από και προς υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών.
–  Συναλλαγές που αφορούν τόκους ή προμήθειες που καταβάλλονται ή λαμβάνονται από και προς τραπεζικά ιδρύματα από υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, πλην καταβαλλόμενων προμηθειών πιστωτικών καρτών προς τα ιδρύματα αυτά. Αντίθετα, στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι μεταξύ υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών, πλην των τραπεζικών ιδρυμάτων, όπως τόκοι επί πιστώσει πωλήσεων, υπερημερίας κ.λπ..
–  Η αξία εγγυοδοσίας, εφόσον δεν περιλαμβάνεται στη φορολογητέα αξία των πωληθέντων αγαθών. Αντίθετα, εφόσον η αξία εγγυοδοσίας περιλαμβάνεται στη φορολογητέα αξία των πωληθέντων αγαθών, αυτή συμπεριλαμβάνεται.  
–  Έξοδα μισθοδοσίας (μισθοί, ημερομίσθια, συντάξεις), στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές.
–  Εισφορές που καταβάλλονται σε Ταμεία Ασφάλισης (ΟΑΕΕ κλπ).
–  Γραμμάτια προκαταβολής (προείσπραξης) δικηγορικών συλλόγων.
–  Μερίσματα που χορηγούν οι δικηγορικοί σύλλογοι, οι σύλλογοι δικαστικών επιμελητών, οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι κ.λπ. στα μέλη τους.
–  Τέλη και δικαιώματα, που εισπράττουν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες, για λογαριασμό τους και για λογαριασμό τρίτων.
– Ασφάλιστρα και αντασφάλιστρα.
–  Κοινόχρηστες δαπάνες.
–  Πωλήσεις λαχείων.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ειδικά για εφέτος, φορολογικά στοιχεία για πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ, νερού από ΕΥΔΑΠ και δημοτικές επιχειρήσεις, και παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερή και κινητή τηλεφωνία), δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών που υποβάλλουν οι εκδότες.
Αντίθετα οι λήπτες, υποβάλλουν στην κατάσταση προμηθευτών, τα στοιχεία αυτά, συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλόμενου (εκδότη), στις οποίες, επίσης, δεν καταχωρούνται το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), καθώς και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Από 1.1.2015, τόσο οι εκδότες, όσο και οι λήπτες, καταχωρούν στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών, αντίστοιχα, αναλυτικά τα ανωτέρω φορολογικά στοιχεία.

Ημερομηνίες υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2014
Καταστάσεις πελατών (έσοδα):
– Μέχρι 2 Ιουνίου 2014 για 1ο τρίμηνο 2014 (Ιανουάριος – Μάρτιος)
– Μέχρι 31 Ιουλίου 2014 για 2ο τρίμηνο 2014 (Απρίλιος –  Ιούνιος)
– Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2014 για  3ο τρίμηνο 2014 (Ιούλιος –  Σεπτέμβριος).
– Μέχρι 2 Φεβρουαρίου 2015 για 4ο τρίμηνο 2014 (Οκτώβριος – Δεκέμβριος)

Καταστάσεις προμηθευτών (έξοδα)
Για υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, που τηρούν είτε διπλογραφικά είτε απλογραφικά βιβλία, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα κάθε ημερολογιακού τριμήνου που αφορούν. Ειδικά, οι καταστάσεις προμηθευτών του πρώτου τριμήνου  υποβάλλονται μέχρι το τέλος Μαΐου 2014. 
Από το in.gr
Back To Top