skip to Main Content
Tzak

Η ώρα της υλοποίησης των δεσμεύσεων

Γράφει ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ – ΤΖΑΚΗΣ

Δικηγόρος, Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Κίνησης “ΠΡΑΤΤΩ”

Τώρα, σε αυτές τις δύσκολες και ιστορικές συνθήκες, πρέπει ο ελληνικός λαός να στηρίξει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, ώστε να μπορέσουν να παλέψουν αποτελεσματικά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο με στόχους την ανάπτυξη της πατρίδας, την πρόοδο των πολιτών και τη βελτίωση του περιεχομένου της συμφωνίας”, έγραφα στο άρθρο μου με τίτλο “Έξι μήνες κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας”, στις 27 Ιουλίου 2015. Έχει σημασία να τονιστεί ότι αυτή η παρότρυνση – θέση διατυπώθηκε όχι λίγες μέρες πριν από τις προχθεσινές εκλογές, που η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται στον ορίζοντα, αλλά δύο μήνες πριν, με έντονη τότε την απογοήτευση του κόσμου από την κατάληξη σε μια δυσμενή συμφωνία, τότε που πλήθος στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρούσαν και τα συστημικά Μ.Μ.Ε χαίρονταν ότι “η κυβέρνηση και το κόμμα που αποτελεί τον κορμό της φυλλορροούν και βρίσκονται υπό διάλυση”.

Οι μεγάλες μάχες τώρα ξεκινούν και η κυβέρνηση όλο και θα καταφέρνει στην πορεία να αίρει κάποια άδικα μέτρα, θεσπίζοντας ισοδύναμα που θα μετακυλύουν το βάρος στα πλουσιότερα εισοδηματικά στρώματα ή αντικαθιστώντας τις προβλεπόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με άλλες πιο λογικές”, τόνιζα σε εκείνο το άρθρο. Πράγματι, αυτή η ελπίδα ότι, παρά το δυσμενές πλαίσιο της συμφωνίας, η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα καταφέρνει να βελτιώνει διαδοχικά επιμέρους σημεία της, ώστε να περιορίζονται οι αρνητικές συνέπειες και να υπάρχει ανακούφιση στην καθημερινή ζωή των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, αποτέλεσε το κεντρικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι πολίτες έδειξαν με την ψήφο τους ότι πείστηκαν από τη δέσμευση αυτή και έδωσαν στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας τη δυνατότητα να την υλοποιήσει. Έδειξαν μεγάλη εμπιστοσύνη, όμοια σε ποσοστά με αυτήν του περασμένου Ιανουαρίου, ενώ στο μεσοδιάστημα είχαν λάβει χώρα συνταρακτικά πολιτικά γεγονότα. Τώρα είναι η ώρα που η κυβέρνηση με τη σειρά της πρέπει να εκτιμήσει την εμπιστοσύνη αυτή, να αποδείξει στην πράξη ότι το αφήγημα αυτό δεν ήταν, όπως την κατηγόρησαν, μια δικαιολογία για να αποσβεστούν οι πολιτικοί κραδασμοί, να προχωρήσει με δυναμισμό σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που και μόνοι μας οι Έλληνες θα έπρεπε να είχαμε από καιρό υλοποιήσει για τη βελτίωση του κράτους μας.

Η επιλογή προσώπων στο τρίπτυχο ευθύνης “εξωτερική πολιτική – εθνική άμυνα – δημόσια ασφάλεια” διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό για την άσκηση πατριωτικής πολιτικής σε αυτή την κρίσιμη κατηγορία θεμάτων που άπτονται της ίδιας της ύπαρξης και του ασφαλούς μέλλοντος της χώρας και του λαού μας, τη διεθνοποίηση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος και τη διεύρυνση των γεωπολιτικών συμμαχιών της χώρας. Οι αλλαγές στη δομή των υπόλοιπων υπουργείων δείχνουν ότι υπάρχει η διάθεση διόρθωσης σχημάτων που δεν δούλεψαν όπως αναμενόταν κατά την προηγούμενη περίοδο. Εκείνο που μένει να γίνει είναι η επιβαλλόμενη καθημερινή μάχη του οικονομικού επιτελείου για τη δικαιότερη εσωτερική κατανομή των μέτρων, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των απλών πολιτών καθώς και την αντικατάσταση όσων παραλόγων μεταρρυθμίσεων προβλέφθηκαν στη συμφωνία, με άλλες πιο λογικές που θα έχουν ως πρώτο μέλημα το όφελος της χώρας, του λαού, των τοπικών κοινωνιών.

Back To Top