skip to Main Content
An256

ΙΔΟΥ Η “ΑΝΑΠΤΥΞΗ” κ.ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ: Εξι χτυπήματα για τους φορολογούμενους: Ποιοι φόροι έρχονται και ποιοι κλειδώνουν

  • Η ώρα της πληρωμής των φόρων και των επιβαρύνσεων ξεκινάει 
  • Τέλος Οκτωβρίου η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ
  • Ερχονται φόρος εισοδήματος και εκκαθαριστικά με αυξημένη ειδική εισφορά
  • Από σήμερα η αύξηση του επιτοκίου στις 100 δόσεις
  • «Κλειδώνουν» ΦΠΑ στα σχολεία, αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας και ενοίκια

Στην τελική ευθεία κρίσιμων αποφάσεων για αλλαγές στη φορολογία, που αποτελούν μέρος των προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση, βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα τα πρώτα φοροχτυπήματα θα πέφτουν στους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα, έξι φοροχτυπήματα έρχονται για τους φορολογούμενους: ΕΝΦΙΑ, αύξηση επιτοκίου στις 100 δόσεις, ΦΠΑ 23% στα σχολεία, τέλη κυκλοφορίας, πετρέλαιο θέρμανσης και φορολογία στα ενοίκια.

ΦΠΑ στα σχολεία, τέλη κυκλοφορίας και ενοίκια στο τραπέζι
Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η παράταση για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται διάφορα σενάρια για το πώς θα εφαρμοσθεί το μέτρο, ποιες εξαιρέσεις θα υπάρξουν και πού θα βρεθούν τα ισοδύναμα, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχει «κλειδώσει» κάποιο από αυτά, αλλά με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και από την άλλη πλευρά να υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από γονείς.

Πονοκέφαλος τα ανείσπρακτα ενοίκια 
Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των ενοικίων, το υπουργείο Οικονομικών συγκλίνει στη θέσπιση κλίμακας που θα φορολογεί με χαμηλό συντελεστή τα χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια και έτσι θα είναι δικαιότερο από το σημερινό των δύο συντελεστών. Παράλληλα, αναμένεται να διευθετηθεί και το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων. Η κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησής τους στις εφορίες δεν σημαίνει ότι θα φορολογηθούν εισοδήματα που δεν εισπράττονται, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Ο ίδιος και το επιτελείο του αναζητούν τη νέα ρύθμιση που θα προστατέψει τους ιδιοκτήτες από φορολογικές επιβαρύνσεις για εισοδήματα που δεν εισπράττουν.

Αλαλούμ με τα τέλη κυκλοφορίας 
Ανοικτό στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι και το θέμα των τελών κυκλοφορίας. Ο Τρύφων Αλεξιάδης με δηλώσεις του δεν έχει αποκλείσει να υπάρξουν μικρές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας για το 2016, που θα πρέπει να καταβληθούν ως το τέλος του έτους. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι προς το δικαιότερο, προκειμένου να πληρώνουν περισσότερο αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και υψηλής εμπορικής αξίας. Πάντως, οι αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες ΙΧ που αγόρασαν «πράσινα» αυτοκίνητα προκειμένου να μην πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας είναι έντονες, αφού για μία ακόμα φορά θεωρούν πως το κράτος τούς κορόιδεψε.

Στο μισό οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης
Έως την Παρασκευή θα έχει οριστικοποιηθεί επίσης πώς θα επιτευχθεί ο περιορισμός στο μισό της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης στα 105 εκατ. ευρώ, από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι, βάσει της σχετικής υποχρέωσης του μνημονίου. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται είτε ο περιορισμός στο μισό των δικαιούχων με αυστηροποίηση των κριτηρίων καταβολής του, είτε η μείωση του επιδόματος στο μισό και η χορήγησή του σε όσους το ελάμβαναν και πέρυσι.

Ερχονται τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ 
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, οι αλλαγές που θα υπάρξουν θα αφορούν το 2016, προκειμένου να μετασχηματισθεί σε έναν φόρο για την ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου, ενώ τώρα, ως γνωστόν, φορολογεί το κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Αναμένεται δε, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, να συμπεριλάβει και την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων στο εξωτερικό.

Για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο ΤΑΧΙS ως και την ερχόμενη Πέμπτη. Ο φόρος θα καταβληθεί σε 5 δόσεις, με την πρώτη ως και το τέλος του τρέχοντος μήνα. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ από τον συγκεκριμένο φόρο, έσοδα τα οποία θα ενσωματωθούν στον φετινό Προϋπολογισμό. Οι δόσεις, επειδή θα είναι λιγότερες από ό,τι πέρυσι, θα είναι πιο φουσκωμένες, ενώ δεν προβλέπεται καμία έκπτωση για τους συνεπείς που μπορούν και θέλουν να προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση του ΕΝΦΙΑ.

Ρύθμιση 100 δόσεων: Από το 3% στο 5% το επιτόκιο 
Από σήμερα, εξάλλου, όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους θα διαπιστώσουν ότι το επιτόκιο της ρύθμισης έχει αυξηθεί στο 5%, από 3%. Πρόκειται για διάταξη που ψηφίστηκε με το πολυνομοσχέδιο και αφορά οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top