skip to Main Content
KALPH KYPROS 632 3551

Και τώρα εκλογές

Ουσιαστικά οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ειδικά των τελευταίων ωρών (αν και ήταν προκαθορισμένες) οδηγούν μόνο σε ένα σημείο… Στο παραβάν. Οι εκλογές πλέον είναι ζήτημα χρόνου και αν δει κανείς πίσω από τις λέξεις (όλων) κατά τη διάρκεια και μετά τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή. Η κυβέρνηση μετράει επί της ουσίας μέρες που καθορίζονται από το διαδικαστικό της συμφωνίας, ως την υπογραφή του νέου μνημονίου και την ψήφισή του από την παρούσα Βουλή.

Η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη, άσχετα απ’ τις δηλώσεις των διαφωνούντων ότι στηρίζουν. Το να λένε οι διαφωνούντες ότι στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση αλλά δεν ψηφίζουν τα μέτρα σημαίνει απλά ότι κρατούν τη βουλευτική έδρα και τίποτε άλλο.
“Διαβάζοντας” κανείς τη δήλωση του Γ. Σακελλαρίδη τα επόμενα βήματα είναι καθορισμένα. Πρώτα τα μέτρα και το μνημόνιο και μετά εκλογές.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση για να “περάσει” το έργο που έχει αναλάβει, τη συμφωνία δηλαδή και το νέο μνημόνιο στηρίζεται στις ψήφους της Αντιπολίτευσης.
Ουσιαστικά βρίσκεται υπό την ομηρία δικών της βουλευτών (ή έστω βουλευτών που εξελέγησαν με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ) και επιβιώνει με την ανοχή της αντιπολίτευσης.
Μια λύση για να αποφευχθούν οι άμεσες εκλογές (Αύγρουστο ή Σεπτέμβριο) θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Μια τέτοια κυβέρνηση απλά θα μετέθετε για λίγο καιρό τις εκλογές (προς τον Οκτώβριο) ωστόσο με βάση τις δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων της Αντιπολίτευσης αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει κυρίως καθώς κανείς δεν θέλει να μετέχει σε μια κυβέρνηση στην οποία μετέχουν οι ΑΝΕΛ, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Την ίδια ώρα και ο Α. Τσίπρας έχει διαμηνύσει ότι δεν θα γίνει Παπαδήμος…
Κάπως έτσι το σενάριο που διαμορφώνεται είναι το εξής:
Ανασχηματισμός, ώστε να κινηθούν άμεσα και απρόσκοπτα οι διαδικασίες για τα μέτρα του μνημονίου. Κατόπιν με την ανοχή της αντιπολίτευσης ψήφιση των μέτρων αυτών από τη Βουλή και στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός παραδίδει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα κάνει προσπάθεια (αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά) σχηματισμού κυβέρνησης και έτσι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Επί της ουσίας εκλογές επιθυμεί και ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να γίνει το ξεκαθάρισμα εντός της Κ.Ο. και να προκύψουν άλλα πρόσωπα, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να διαμορφωθεί το νέο πολιτικό τοπίο που θα ανοίξει το δρόμο για νέα κυβερνητική συνεργασία.
Επί της ουσίας ο στόχος για κάποιους είναι διπλός. Αφενός να απομακρυνθούν οι διαφωνούντες από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και οι ΑΝΕΛ, που αυτή την ώρα αποτελούν τροχοπέδη για μια άλλη κυβερνητική συμμαχία που μπορεί να περιλαμβάνει ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ…

newsit.gr

Back To Top