skip to Main Content
Taxisnet1 620×320 620×320

Κλείνουν οι εφορίες! Όλα μέσω taxis και… αυτοματοποιημένα

Με στόχο να περιοριστούν στο ελάχιστο οι επισκέψεις των φορολογουμένων στις Εφορίες αναβαθμίζονται και επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Γ.Γ Εσόδων και Πληροφορικών Συστημάτων. Από τις κινήσεις αυτές θα αποδεσμευθούν περίπου 6.000 υπάλληλοι των ΔΟΥ, οι οποίοι εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά στους ελεγκτικούς, διωκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς του δημοσίου.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους να ενισχύσει τον Τελωνειακό κλάδο, προχωρώντας σε προσλήψεις προσωπικού, αλλά και μετακινήσεις υπαλλήλων, μέσω μοριοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι αφενός να περιοριστεί περαιτέρω ο αριθμός των υφιστάμενων ΔΟΥ αφετέρου να καταργηθεί, στο μέτρο του δυνατού, η άμεση επαφή μεταξύ φορολογουμένων και εφοριακών υπαλλήλων.

Επέκταση ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Προς αυτή την κατεύθυνση μελετάται η επέκταση των ηλεκτρονικών εφαρμογών που προσφέρει το TAXIS και η Γ.Γ Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να καλύψει το σύνολο σχεδόν των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ κράτους και πολίτη.

Για εκείνες τις υποθέσεις που θα κριθεί απαραίτητη η φυσική παρουσία του πολίτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή του, προβλέπεται να λειτουργήσει μία νέα τηλεφωνική υπηρεσία μέσω της οποίας ο φορολογούμενος θα μπορεί να κλείσει ραντεβού με τον υπάλληλο ή τον έφορο που χειρίζεται την υπόθεσή του, κερδίζοντας έτσι χρόνο και γλυτώνοντας την πολύωρη ταλαιπωρία στις ουρές.

Μέσω των συγκεκριμένων παρεμβάσεων το ΥΠΟΙΚ, δια του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, στοχεύει προς τέσσερις κατευθύνσεις:

1) να μειώσει τις άμεσες συναλλαγές μεταξύ φορολογούμενου και εφοριακών. Σκοπός του ΥΠΟΙΚ είναι οι οικονομικές συναλλαγές με το Δημόσιο να αυτοματοποιηθούν και ο κάθε φορολογούμενος να διεκπεραιώνει από το σπίτι του χρησιμοποιώντας απλά τον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή.

2) να σταματήσει οριστικά το φαινόμενο με τις ουρές και τις πολύωρες καθυστερήσεις που παρατηρείται σε αρκετές εφορίες της χώρας.

3) να αποδεσμευθεί σημαντικός αριθμός υπαλλήλων προκειμένου να καλυφθούν εκ των έσω τα σημαντικά κενά που υπάρχουν σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ.

4) να γίνει εφικτή η περαιτέρω μείωση του αριθμού των ΔΟΥ, βοηθώντας έτσι το δημόσιο να εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση μιας σειράς λειτουργικών εξόδων όπως είναι τα ενοίκια, η γραφική ύλη, τα έξοδα μετακίνησης υπαλλήλων κ.λπ

Ενδεικτικά μία από τις άμεσες ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών είναι η κατάργηση της επίδοσης εγγράφων από τους δικαστικούς επιμελητές και η προώθησή τους στους φορολογούμενους αποδέκτες τους μέσω e-mail. Σύμφωνα με κύκλους του Υποικ, μόνο από αυτή τη δράση το δημόσιο ταμείο πρόκειται να εξοικονομήσει περίπου 11,5 εκατ. ευρώ.

aftodioikisi.gr

Back To Top