skip to Main Content
Korgialenios

ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ: ΝΗΣΙ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Kατά τη διάρκεια του έτους 2014 η Κεφαλονιά κάνει τα πρώτα της βήματα, με προορισμό να γίνει το ΄΄Πρότυπο Νησί Απαλλαγμένο από Πλαστικό΄΄.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη                 2 Ιουλίου 2014 στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, η 1η εκπαιδευτική δράση για παιδιά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «S.O.S ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ».

Σκοπός του προγράμματος είναι μέσα από ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές δραστηριότητες τα παιδιά να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την προστασία της θάλασσας αλλά και της ξηράς από την πλαστική ρύπανση.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα ελληνικά και τα αγγλικά από την Καλλιόπη Λιοσάτου, θεατροπαιδαγωγό, την Dianna Cohen, εικαστικό, ακτιβίστρια και συνιδρύτρια τουPlastic Pollution Coalition, την Laurel Colless, δημιουργό του “Carbon Βusters Club”, μιας καινούργιας οικολογικής-επιστημονικής ομάδας για παιδιά που ξεκίνησε στην Αθήνα, και την Λίλυ Ιακωβίδου-Αλευρά, βιολόγο, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ειδικότερα βέβαια, πρέπει να υπογραμμιστεί η συμμετοχή της βιβλιοθηκονόμου του Ιδρύματος Έμελης Χατζηχρήστου.

Μέσα λοιπόν, στις αίθουσες της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης που εδώ και τρία χρόνια σφύζουν από ζωή, κυρίως παιδιά, και φέτος έπαιξαν, συζήτησαν, εξέφρασαν απορίες, είδαν εικόνες πως γίνονται οι θάλασσες όταν πετάμε πλαστικά είδη, τι μπορούν να πάθουν τα ζώα που ζουν μέσα σ’ αυτή αλλά και τα ζώα που βρίσκονται στην ξηρά. Έτσι, λοιπόν, με… όπλα τους ένα ανοξείδωτο παγούρι, ένα καλαμάκι και μια πάνινη σακούλα, που τους δόθηκαν ως δώρα, τα παιδιά τα έβαλαν με το πλαστικό… ‘σακουλοτέρας’ και κατάφεραν να το βγάλουν νοκ-άουτ, αφού μέσα από μια σειρά παιχνιδιών έμαθαν πως να προστατεύουν τις θάλασσές μας και να ανακυκλώνουν τα σκουπίδια που μολύνουν τις θάλασσες και κατ’ επέκταση το περιβάλλον.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το «Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου» για να δουν πώς ήταν η αγροτική, κυρίως, ζωή τα παλιά χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να διαπιστώσουν πως ζούσαν οι άνθρωποι τα προηγούμενα χρόνια που δεν υπήρχε στη ζωή τους το πλαστικό.

            Η δράση αυτού του προγράμματος τελειώνει με τον εθελοντικό καθαρισμό που περιλαμβάνει την περισυλλογή των σκουπιδιών της παραλίας ‘‘Φανάρι’’ Αργοστολίου, την καταγραφή τους σε ειδικά δελτία καταγραφής απορριμμάτων, τον διαχωρισμό τους σε διαφορετικά είδη για ανακύκλωση και τη μεταφορά τους από απορριμματοφόρο του Δήμου Κεφαλονιάς.

            Το Κοργιαλένειο Ίδρυμα, ειδικότερα η Βιβλιοθήκη είναι πάντοτε ανοικτή, σ’ ότι αφορά εκδηλώσεις παιδείας και πολιτισμού γενικότερα.

Για το Κοργιαλένειο Ίδρυμα

Ο Πρόεδρος

+ Ο Κεφαλληνίας Σπυρίδων

Back To Top