skip to Main Content
An272

Κόκκινα δάνεια: Μόνο για στεγαστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας – Το όριο

Χαμηλώνει το όριο που βάζει η κυβέρνηση για την προστασία της Α’ κατοικίας
– Από ποιό ποσό και πάνω θα βγαίνει σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία
– Πως θα αλλάζουν χέρια οι επιχειρήσεις που έχουν “κόκκινα δάνεια”
– Όλο το σχέδιο που θα οριστικοποιηθεί σήμερα σε σύσκεψη υπο τον Αλέξη Τσίπρα

Τέρμα η προστασία της πρώτης κατοικίας που έχει δοθεί ως εγγύηση για τη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr «ο κύβος ερρίφθη» και η προστασία από πλειστηριασμούς αφορά μόνο στα στεγαστικά δάνεια και την πρώτη κατοικίαμε αντικειμενική αξία ως 300.000 ευρώ (από 375.000 που ήταν το όριο στο νόμο Κατσέλη).

Οσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια θα ακολουθηθεί ένα μοντέλο αναδιοργάνωσης και εξυγίανσης των επιχειρήσεων, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα χάσουν τις επιχειρήσεις τους.

Το μοντέλο σε γενικές γραμμές θα λειτουργεί ως εξής: Η τράπεζα θα καλεί τον επιχειρηματία που χρωστά δάνεια και θα του προτείνει να βάλει χρήματα στην επιχείρησή του. Αν αυτό το κάνει, τότε θα συμμετέχει και η ίδια η τράπεζα είτε με χορήγηση νέου δανείου, είτε με ρύθμιση του παλιού ή και με τους δύο τρόπους, ώστε το νέο σχήμα να είναι βιώσιμο και να μην πνίγεται από το χρέος προς την τράπεζα.

Στην περίπτωση που ο επιχειρηματίας αρνηθεί τότε η τράπεζα θα κάνει συμφωνία με επενδυτή που ενδιαφέρεται να επενδύσει και που η ίδια θα έχει βρει, ο παλιός επιχειρηματίας θα χάνει την επιχείρησή του ή θα διατηρεί ένα πολύ μικρός ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο (ανάλογα με την περίπτωση) και ουσιαστικά η ιδιοκτησία της επιχείρησης και το μάνατζμεντ θα περνά στα χέρια του νέου επενδυτή. Το μοντέλο αυτό ανοίγει την πόρτα να μπουν στην ελληνική οικονομία και funds που ειδικεύονται στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και στην είσπραξη των“κόκκινων δανείων”.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα οριστικοποιηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ και του ΚΥΣΚΟΙΠ με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ύστερα από διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, το οποίο σημειωτέον θέλει χαμηλότερο όριο “προστασίας” της πρώτης κατοικίας από “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια, ενώ επιθυμεί διακαώς την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων με την είσοδο νέων επενδυτών.

newsit.gr

Back To Top