skip to Main Content
An20

Κώστας Γούσης. Ένας δυναμικός αθλητής από τα Πουλάτα, μας συστήνει το Μ.Μ.Α.

Το www.poulatakefalonias.gr  ξεκινάει σήμερα μια προσπάθεια επικοινωνίας με νέους κυρίως ανθρώπους από τα Πουλάτα, που έχουν κάτι ενδιαφέρον να μοιραστούν μαζί μας και που μπορεί να αφορά είτε στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, είτε στα χόμπυ τους, είτε σε κάποια πρωτοβουλία ή δράση που έχουν αναπτύξει.

 

 

Κάνουμε λοιπόν αρχή με τον Κώστα Γούση. Ένα νέο, μόλις 22 ετών και πολλά υποσχόμενο αθλητή του M.M.A. ο οποίος μας συστήνει το αθλημά του.

 

To Mixed Martial Arts ή Mεικτές Πολεμικές Τέχνες επί το ελληνικότερο, που αρχίζει να αποκτά όλο και περισσότερους φίλους στο χώρο των δυναμικών sports.

 

Είναι ουσιαστκά ένα άθλημα πλήρους επαφής που επιτρέπει τη χρήση χτυπημάτων και λαβών και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Παγκράτιον Άθλημα το οποίο εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ.

 

 

Κώστα σε ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκες στην πρόσκληση μας. Μίλησε μας λίγο για το άθλημα σου. Τι ακριβώς είναι το M.M.A.;

 

Το M.M.A. είναι ένας συνδυασμός πολεμικών τεχνών. Ένα δυναμικό άθλημα που διεξάγετε σε οκτάγωνο κλουβί και περιλαμβάνει χτυπήματα στο όρθιο σαν του Kick Boxing, κινήσεις όπως στην Ελευθέρα Πάλη, υποταγές σαν το Brasilian Jiu Jitsu, καθώς και χτυπήματα στο έδαφος.

 

 

Ποιός είναι ο λόγος που οι αγώνες διεξάγονται σε κλουβί;

 

Ο λόγος είναι κυρίως πρακτικός. Λόγω της ιδιαιτερότητας του αθλήματος, αν οι αγώνες διεξάγονταν σε ring, οι αθλητές θα βρίσκονταν συχνά εκτός. Αυτό θα δημιουργούσε όπως αντιλαμβάνεστε συνεχείς διακοπές, ο επιτιθέμενος θα έχανε το πλεονέκτημα του και ο αγώνας το ενδιαφέρον του.

 

 

 

Πότε και πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το M.M.A.;

 

Η γνωριμία μου με το άθλημα έγινε στο Λύκειο. Ωστόσο ξεκίνησα να ασχολούμαι συστηματικά πριν από περίπου 3,5 χρόνια όταν ήμουν στο δεύτερο έτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών.  Έψαξα, βρήκα μια καλή σχολή και έτσι ξεκίνησα. Σήμερα είμαι αθλητής του Σπάρτακου Πατρών.
 

Πόσο διαδεδομένο είναι στην Ελλάδα το M.M.A. και τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε οι αθλητές;

 

Στην Ελλάδα δύστυχως το άθλημα δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα διαδεδομένο  και το γνωρίζουν κυρίως όσοι ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες. Μας ήρθε πριν περίπου 15 χρόνια από την Αμερική όπου και είναι εξαιρετικά δημοφιλές.

 

Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι ενώ υπάρχουν καλοί προπονητές και αθλητές με ταλέντο, δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, ιδίως στην περιφέρεια. Οι περισσότερες σχολές είναι συγκεντρωμένες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα οι σχολές της επαρχίας σπανίως να έχουν πάνω από 2 αθλητές που να αγωνίζονται σε επαγγελματικό επίπεδο ώστε και το επίπεδο των προπονήσεων να είναι ανάλογο. Επαφίεται επομένως στον κάθε έναν από εμάς πόσο συχνά μπορεί να ταξιδεύει στα μεγάλα αστικά κέντρα ώστε να αντιμετωπίζει συναθλητές υψηλού επιπέδου.

 

Ο λόγος που δεν ασχολούνται πολλοί αθλητές με το Μ.Μ.Α. μέχρι τώρα, οφείλεται επίσης στο ότι είναι  αντικειμενικά ένα σκληρό άθλημα. Ακόμη και στην προπόνηση οι μικροτραυματισμοί είναι σύνηθες φαινόμενο. Σε επαγγελματικό επίπεδο δε, τα πράγματα αρχίζουν και πιέζουν. Η καθημερινότητα είναι αρκετά σκληρή, αφού απαιτεί  συνεχείς προπονήσεις και στερήσεις σε πολλά επίπεδα.

 

 

 

Πώς ακριβώς γίνονται οι αγώνες στην Ελλάδα;

 

Διοργανώνoνται συγκεκριμένα events στην Ελλάδα με χρηματικά κυρίως έπαθλα στα οποία συμμετέχουμε κατόπιν συνεννόησης των προπονητών και των manager μας ανάλογα με τα κιλά και την κατάταξη μας βάσει των αγώνων και της εμπειρίας μας.

 

 

Αγωνίζεσαι ήδη σε επαγγελματικό επίπεδο. Πως ξεκίνησες και ποιός ήταν ο πρώτος σου επαγγελματικός αγώνας;

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να ασχολούμαι με το M.M.A. ενδιαφερόμουν για τη συμμετοχή μου σε αγώνες. Ξεκίνησα ασφαλώς σε ερασιτεχνικό επίπεδο και συνεχίζω πλέον με συμμετοχές επαγγελματικά. Μάλιστα, αποφάσισα να συμμετάσχω ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 

www.poulatakefalonias.gr

Back To Top